Ако пишете текстове, есеје, песме, богословске радове и ако су Ваши радови оргинални, пошаљите нам на urednik@pouke.org , а ми ћемо их објавити на насловној страници портала.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Правилник портала Поуке.орг и форума Живе Речи Утехе
Помаже Бог,

Добродошли на православни портал Поуке.орг и форум  Живе Речи Утехе који је ради са  благословом  Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована и у сарадњи са свим званичним  инстанцама наше Свете Цркве.


Форум Живе Речи Утехе је место сусретања људи различитих мишљења, нација, вероисповести, тако да  су толеранција, разумевање и пријатељски  однос  веома важани. Понашајте се пријатељски и третирајте сваког са основним поштовањем и цивилизацијским  нормама, а и као икону самог Бога. О идеји настанка портала Поуке.орг и форума ЖРУ можете прочитати овде
 ПРАВИЛНИК ФОРУМА ЖРУ

Најпре смо дужни да Вас обавестимо да је учествовање на порталу Поуке.орг и форуму ЖРУ, коришћењем ресурса и писањем привилегија а не Ваша обавеза. Портал Поуке.орг и форум ЖРУ је највећи интернет портал  у нашој Цркви и један од 5 највећих православних инетернет пројеката у свету. Овде се можете информисати о свим битним догађајима у Цркви, разговарати са браћом и сестрама, са људима других вероисповести и са људима који себе сматрају неверницима (у Бога), можете потпуно бесплатно да користите све ресурсе сајта и прослеђујете их Вашим пријатељима у складу са Правилником о објављивању информација. Такође, можете учествовати у нашим online видео предавњима која држе наши млади теолози, свештеници и браћа и сестре из свих области које се тичу нашег живота и вере. Поред тога можете користити све сервисе који су Вам доступни и које непрестано усавршавамо. Посебну пажњу смо посветили православном образовању где смо студентима теологије, свештенству и монаштву омогућили да на посебном форуму размењују потребну литературу, шире пријатељства и размењују искуства. Портал има велики углед у нашој Светој Цркви и читају га сви од Епископа, свештеника, монаштва, теолога, верника, неверника, инославних... и углед нашег сајта је потврђен више пута освајањем највећих интернет признања у домену интернет техонологија и то управо од стране посетиоца интернета. Заиста нам је драго што сте одабрали управо овај сајт да се на њему региструјете, пишете, читате и најпре ширите Речи љубави и утехе.


1) Приликом отварања нове теме постарајте се да она буде у одговарајућем подфоруму (ПДФ-у) и да садржи одговарајући наслов. Наслов је јако битна ствар, уколико желите да вам неко одговори на поруку, немојте постваљати недефинисане и уопштене наслове (типа "Молба", "Пажња", "Треба ми", "Зашто ми је обрисана порука?"...) Наслове тема обавезни сте писати малим словима у складу са правописом нашег српског језика.

2) Писање искључиво великим словима (Caps Lock) се у интернет комуникацији сматра викањем, па је самим тим недозвољено, како у наслову тема, тако и у самим порукама.

3) Неконтролисано и превише раширено спамовање је непожељно, као и поруке без икаквог смисла.  Уколико садржај поруке није у складу са темом у којој се налази и тиме ремети редослед дискусије и драстично одступа од назива теме таква порука биће обрисана од стране Админ/Мод тима. Свако намерно спамовање а по упозорењу Админ/мод тим биће санкционисано.

4) Узнемиравање  путем приватних порука и чета је забрањено. Ако Вас корисник замоли да му се не обраћате преко ПП или чета, поступите тако.

5) Забрањено је вређање осталих корисника форума као и исказивање мржње и нетрпељивости према расној, верској, националној, политичкој и другим облицима друштвене припадности. Ово је најпре форум православних хришћана и свих оних који су способни да у пријатељском духу разговарају о свим важним и мање важним животним и верским питањима. Ми ћемо се увек понашати као добри домаћини према људима друге вероисповести или атеистима, али је такође веома битно да и они поштују ред и поредак домаћинске куће у коју улазе, тј. на портал Поуке.орг и форум ЖРУ

6) У случају да вам се нека тема на форуму не свиђа или није у складу са правилима форума, заобиђите је или је пријавте Админ/мод тиму форума.


Кориснички профили/налози

1) Није дозвољено регистровање више налога. Корисник може имати само један налог. Регистровањем додатних налога корисник ће бити удаљен са форума на најмање двадесет дана са првим регистрованим профилом/налогом, док ће сваки накнадно направљен профил/налог бити под трајном забраном приступања ( и прегледа) форума. Администрација не даје Ваше податке трећем лицу и Ваши подаци служе само за форумску индетификацију. Предлажемо да се региструјете са Вашим именом и презименом и да се по регистацији представите нашој online заједници, где ћете са неколико речи написати нешто о себи, мада ово није правило и обавезно. Забрањено је кориштење програма који скривају ip-adress корисника (proxy. hidemyip)... Ову меру смо приморани захтевати да би смо спречили злоупотребу од стране нпр. са форума удаљених корисника и тс. 

2) Скрећемо пажњу корисницима да приликом регистрације са сигурношћу изаберу "nick name", промена "nick-а" је омогућена једном у годину дана и њу врши сам члан у свом корисничком панелу. Име можете изменити само једном. Адмиистрација НЕЋЕ накнадно вршити никакве преправке. 

3) Забрањени су увредљиви "nickovi" корисника. 

4) Администрација не брише налоге са портала и форума. Ако се не слажете са радом сајта, најбоље је да одустанете од писања и удаљите се од дискисуја. Тражење брисања налога је немогуће јер се тако потпуно квари ред дискусија. 

5) Сви чланови имају омогућен inbox за приватне поруке до 2000 порука. Када видите да Вам је inbox пун (на Вашем профилу постоји упозорење о томе), молим Вас да сувишне поруке обришете.

6) За све нејасноће можете се обратити нашем Админ/Мод тиму


Правила везана за аватаре на форуму

-Ваш аватар не сме бити већи од 80 са 80 пиксела. Аватар може бити учитан и преко Facebooka ако сте Вашим налогом повезани на Facebook и ускладили форумски профил. То је веома корисна опција, јер сваком променом слике на Facebook аутоматски се мења и на форуму.

-Аватар учитан са вашег компјутера не сме бити већи од 150 КБ. 

-Ови типови фајла су дозвољени: gif,j pg,j peg, png

- Аватари не смеју садржати мотиве експлицитног садржаја, нити ничега другог неприкладног месту и особитости ФОРУМА Живе Речи Утехе.


Правила везана за личну фотографију Вашег корисничког профила

- Фотографије не смеју бити веће од 200 кб.

-Фотографије не смеју бити веће од 250 пиксела пута 200 пиксела.

-Фотографије не смеју садржати мотиве експлицитног садржаја, нити ничега другог неприкладног месту и особитости портала Поуке.орг и форума Живе Речи Утехе.


Правила везана за потписе на форуму

- Маxимални број карактера је 300.

- Маxимални број линија је 4

- Дозвољено је користити подразумевани фонт и боју , мање или до маx 10pt 

- Постављање слика у потписе је није дозвољено без знања и дозволе Администрације али је маxимална величина 30кб, маxимална висина 70px, ширина 468px.

- Потпис не сме садржати мотиве експлицитног садржаја, нити ничега другог неприкладног месту.

- Забрањено је рекламирање копманија, веб презентација и томе сличних ствари без обавјештења и дозволе АДМИНИСТРАЦИЈЕ ФОРУМА ЖРУ. За рекламирање се обратите нашем Админ тиму или посетите страницу посвећену Маркетингу или сарадњи са непрофитабилним сајтовима


Пиратерија је забрањена на форуму

- Све врсте тема које се односе на „warez”  (у најширем значењу речи), крековање, покретање игара и програма, дистрибуцију ауторским правима заштићених аудио и видео материјала су забрањене. У ово спада и свака размена односно дистрибуција игара, програма, аудио и видео снимака који подлежу ауторским правима.


 


ОБАВЕЗЕ И МОГУЋНОСТИ Админ/мод тима


1. Обавезни су да се горе наведена правила поштују у свакодневном форумском раду

2. Заустављају сваки вид сукоба и спама.

3. Може да учествује у расправама као обичан члан

4. Дужан је једном у 24 часа (осим у случајевима најављених изостанака) прегледати и преконтролисати подфоруме којих је уредник.

 
  ОВЛАШТЕЊА ЧЛАНОВА АМИН/МОД ТИМА

(Админисраторско-модераторска овлаштења)

- Модератор сме потпуно или делимично брисати постове, прилоге који нису у складу с 
општим правилима форума .

- Модератор сме опомињати друге кориснике форума, кориснике (учеснике у расправи) 
због непридржавања правила форума.

Модератори имају право у случају кршења форумских правила:

-Уредити поруку (нпр. цензурирањем вулгарних изјава). Уређивање поруке не сме мењати 
смисао поруке већ само одстранити неприкладни садржај. 

- Брисати поруку (у случају да порука има неприкладан садржај).

- Затворити тему/закључати (у случају да је, читава дискусија скренула у неке негативне смерове) 

- Брисати тему (у случају да је дискусија започета с намером која се коси с датим правилима) 

- Раздвојити тему (у случају да су се у једној теми развиле двије различите теме) и 
пребацивање теме (у случају да је тема покренута у погрешном подфоруму) 

- Преместити тему (у случају да се иста не налази у адекватном подфоруму)


ФОРУМСКЕ САНКЦИЈЕ 

Члан Админ/мод тима кориснику који се не придржава горе написаних правила има право и могућност изрећи: два  ЈАВНА упозорења (опомене), ТРЕЋЕ  упозорење са собом повлачи удаљавање с форума на одређени временски период који за који Администрација одреди да је прикладан. На нашем форуму је то регулисано процентима упозорења. До 30% упозорења све поруке које напише упозорени корисник биће прослеђиване Администрацији на одобрење у периоду које одреди Администрација, до 70% биће онемогућено писање на форуму на одређени период,  док преко 70%-100% следи суспензија на одређени период или трајно бановање са форума у периоду које одредио Администрација.

 Опомена ће бити писана на јавном делу форума у виду црвеног подебљаног текста са јасно написаним образложењем и потисом "Администрација". Корисник који буде удаљен са форума добиће обавештење у виду приватне поруке и у "статусу упозорења".

___________________________________________________________________________________________

НАПОМЕНА:  

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума "Живе Речи Утехе" и уредништво не сноси  никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација. Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије. За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.


Бог вам добро дао 
У здрављу се дружили 
АДМИН/МОД тим портала Поуке.орг форума ЖРУ
Посетите форум
  • Скорашње објаве
  • Највише коментарисано
01/09/2012 11:09 -
Од давнина у руском монаштву реч старци употребљава се за означавање р...
30/08/2012 00:26 -
У Санкт Петербургу је током ноћи између 28. и 29. августа извршена прова...
27/08/2012 14:40 -
Пресвета Дјева Марија, Богородица, посредница нашег спасења, поживела је још ...
Погледај све
06/10/2009 22:16 -
Подстакнута празником  светих просветитеља Словена, Кирила и Методија,одлучила сам да овај текс...
05/05/2010 12:51 -
Била једном једна девојка која је саму себе мрзела због тога што је слепа. Она је мрзела сваког, оси...
Погледај све

Логовање

Видео галерија

Црква и савременост- протојереј ставрофор Гојко Перовић

Погледај све