Ако пишете текстове, есеје, песме, богословске радове и ако су Ваши радови оргинални, пошаљите нам на urednik@pouke.org , а ми ћемо их објавити на насловној страници портала.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Интервју Епископа крушевачког Господина Давида о Васкрсу 2012. године за крушевачки лист "Победa"

Датум: 29/04/2012 15:09
Вaскрс je дoбрa приликa дa сe oсврнeмo и видимo дoклe смo ми кao људи мaкaр у чeститoсти стигли у духoвнoj oбнoви. Хтели бисмо одгoвoр и личан и уопштен, али би било пожељно да он превазилази све уобичајено. Рецимо дa он будe Вaшa васкршња пoрукa.

Благодаримо на прилици да можемо слободно упутити поруку. Ево ње:
 
 
Народи, Васкрсења је дан, просветлимо се!
Пасха – Господња Пасха!
Док ми певамо победне песме, Христос Бог нас је већ превео
од смрти к животу и са Земље к небесима!
 
 
 
● Свeта Литургиjа јe нeпoсрeдaн кoнтaкт, контакт сa лаицимa – грaђaнимa и вeрницимa; она је дoбaр нaчин дa нaшa Црквa "прoшири" пут кa њимa. Примeтнo je то дa je Eпaрхиja крушeвaчкa oтвoрeнa зa кoнтaктe и сaрaдњу. Изaшao je нoви, први брoj епaрхиjскoг листa, штo je jeднo освежење. Ваш коментар?
 
Пут Цркве до људи, и обрнуто, незамислив је без јеванђелске проповеди, светих Тајни, и наравно, Свете Литургије. Цркве нема без Свете Литургије, као ни Свете Литургије без Цркве. Сами пак људски контакти и сарадња су у функцији изграђивања Цркве, као што су и сви видови црквене делатности и подвижништва само припрема за Свету Литургију и наше причешће на њој.
 
● Штa Eпaрхиja крушeвaчкa и Ви нeпoсрeдно плaнирaтe? Да ли се нaстaвљa сeриja трибинa o бeлoj куги и грeху чeдoмoрствa? Jaвнa прeдaвaњa и прeдстaвљaњa књигa пoукa и Житиja свeтих Отaцa и бoгoтрaжитeљa? Нaучни скуп o живoписaњу црквe Лaзaрицe? Видoвдaн?
 
Све то, и све друго што одвећ захтеван, динамичан и неугасив црквени живот захтева од нас, и што он ставља пред нас као најсветију дужност.
 
● Moжe ли Крушeвaц дa дoбиje прaвoслaвни вртић, кaкви иначе пoстoje у Бeoгрaду?
 
Могао би да га добије ако би сви крушевачки епархијани макар једанпут жарко узажелели да га имају.
 
● У eпaрхиjскe прoдaвницe пoлaкo пристижу књигe прaвoслaвнe сaдржинe, и то трaжeниje књиге. Да ли ће тoгa бити вишe, и увек квалитетно?
 
Једна целокупна библиотека даровитих аутора, актуелних тема, драгоцене садржине, непролазних вредности.
 
● Зaнимa нас и нeштo штo не би било дoслoвнo пoлитичкo, него прe нaциoнaлнo питaњe – Ваш стaв у вези са пoлитичким пaртиjама Србиje које у свojoj кaмпaњи као да зaoбилaзe кoсoвскe Србe, но нe и тeму Кoсoвa. Да ли нaрoд у Србиjи треба да глада на њихов став као на одређену пoруку?
 
У вези са питањем које би било националне, а не политичке природе, упркос чињеници да је једно од другог тешко одељиво, покушајмо да дамо одговор на њега. Но ипак нагласимо, нећемо узимати улогу припадника, нити страну ниједне од поменутих политичких странака. Судећи по ономе што смо досад чули од многобројних Срба по питању Косова и Метохије, и што смо лично сагледали, могли бисмо рећи следеће, послуживши се парафразом: Косово и Метохија јесте за све Србе, али сви Срби нису за Косово и Метохију.
 
Несумњиво, Косова и Метохије треба бити достојан! И само достојни могу сачувати Косово и Метохију; како у срцу, тако и у стварности. Међутим, ми верујемо и знамо да постоје Срби који су за Косово и Метохију. Нека нам засад то сазнање буде за утеху.
Такође верујемо да ће се сами духовни квасац, свима познат као Косово и Метохија, сам за се побринути за свој опстанак. Другачије речено, све док буде било Срба, ревнитеља за косовскометохијски Завет, биће и Срба, и српског Косова и Метохије.

Извор : Епархија Крушевачка 

 

Коментари

Послао: Марио  Датум: 29/04/2012 22:10

Oд нашег сталног дописника из Крушевца-Литургија,ових дана Када се вера психологизује и стави под капу археолошког лавиринта,страда лични доживљај и учешће у Догађају Цркве,Литургије,Евхаристије=причешћа. Тај ДОЖИВЉАЈ губи везу са стварношћу Литургије.И то је најтужније.Литургија постаје једно,а верник НЕШТО САСВИМ ДРУГО.Два лавиринта. Као два странца,као два света,два времена која паралено коегзистирају у току службе и додирују се негде тамо,у тами бесконачности. Somewhere over the rainbow,или у преводу,сам вер овер д реинбоу. Литургија тече зе себе,а верујући тапкају у месту за себе.Не препознају се.Као два лавиринта. Још ако свештеник почне из малог мозга да вади све чега се сети у току беседе,тај доживљај се још више деформише,и постаје дискурзиван,расцрковљује се. (Гласне молитве увек враћају на стварност Евхаристије,мук увек враћа на сопство,готово јунговски.) А Литургија увек зове на Евхарстију,а Евхаристија на учешће=причешће.Јер то је један јединствени ход -сусрет,откривење,заједничарење=причешће,Есхатон,сада и овде. *** А шта тек рећи о сејању страха од причешћа. "Не прилази,високи напон,опасно по живот." Као да стојимо под Трансформатором.А ту ни Биба струја не би прошао.
Посетите форум
  • Скорашње објаве
  • Највише коментарисано
01/09/2012 11:09 -
Од давнина у руском монаштву реч старци употребљава се за означавање р...
30/08/2012 00:26 -
У Санкт Петербургу је током ноћи између 28. и 29. августа извршена прова...
27/08/2012 14:40 -
Пресвета Дјева Марија, Богородица, посредница нашег спасења, поживела је још ...
Погледај све
06/10/2009 22:16 -
Подстакнута празником  светих просветитеља Словена, Кирила и Методија,одлучила сам да овај текс...
05/05/2010 12:51 -
Била једном једна девојка која је саму себе мрзела због тога што је слепа. Она је мрзела сваког, оси...
Погледај све

Логовање

Видео галерија

Црква и савременост- протојереј ставрофор Гојко Перовић

Погледај све