Ако пишете текстове, есеје, песме, богословске радове и ако су Ваши радови оргинални, пошаљите нам на urednik@pouke.org , а ми ћемо их објавити на насловној страници портала.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Нова тортура над Архиепископом охридским Господином Јованом

Датум: 25/04/2012 08:43


Ово што раде македонске власти са Архиепископом Јованом, одавно је испод сваког правно-хуманитарног дна; а ово што се последњих три дана дешава, прелази у отворену тортуру над којом нико нема никакав утицај, и коју они несметано и на правди Бога спроводе без икаквог увида у оно што се са њим дешава или може десити. 


Наиме,
Суђење је требало да буде настављено прекјуче у понедељак ..није настављено јер Архиепископа једноставно нико није довео из затвора на исто! 
Нико није знао разлог за то.. ! ЧАК НИ САМ СУД у Велесу на челу са судијом Тањом Милевом !! 
Иста госпђица је малте не, за недолазак на суд окривила Архиепископа као да је он сам, био у могућности да другачије поступи!! 
Невероватно...
После неодржавања поменутог рочишта, Скопским медијима и средствима јавног информисања, почеле су да круже спекулације у односу на здравствено стање владике Јована, притом без елементарног културног и људског односа ка Његовој личности и стању у коме се он налази.

Судија Тања Милева је следеће рочиште заказала за 26. Април, ове године, наглашујући да уколико Архиепископ Јован, па и његов адвокат Васко Георгиев, се не појаве у заказаном термину, суђење ће бити одржано по сваку цену са тиме што ће она назначити бранитеља по службеној дужности!! 

Оваквим поступком судија Тања Милева свесно крши закон о кривичном поступку према коме окривљени има право да буде суђен у свом присуству и да се брани лично или уз помоћ бранитеља по сопственом избору.

У задња два дана није могла да се добије никаква информација у каквом је здравстевеном стању Архиепископ Јован и зашто се није појавио на суђењу, пре свега што нико из затвора у Скопљу није желео да даје било какве информације о томе - правдајући се да ''нису овлашћени да дају такве информације''! 

То се није десило ни на позиве и инсистирање осталих епископа Охридске Архиепископије.
Чак ни на инсистирање најближе родбине пре свега Архиепископове мајке.

Ипак, Православната Охридска Архиепископија је успела да дође до проверених информација да Архиепископ Јован има више него озбиљне проблеме са кичменим стубом и да је на дам самог суђења, дакле прекјуче, 24. Априла био одведен на специјалистички преглед на некој од Скопских клиника, где му је одређен медицински третман у трајању од неколико дана после чега ће уследити и снимање кичменог стба.

Имајући у виду све што се дешавало у задњих неколико дана као и сва дешавања од раније, изгледа да суд у Велесу забрањује Архиепископу Јовану чак и ''право да се разболи''! 
Притом, треба имати у виду факт да се Архиепископ Јован налази у притвору, па када се човек се разболи у истом, онј не може да се појави на судско рочиште, а сам притвор истовремено упућује, а на крају, зато се неко и налази у поритвору, да не би могао својевољно и сам да избегава суђење.

Суд би морао да има у виду здравствено стање Архиепископа Јована, а не да понавља исту грешку од раније, и да суди Архиепископу у његовом отсуству. 


Извор: ПОА/Поуке.орг


Коментари

Послао: Светогорац  Датум: 25/04/2012 09:39

Ова самовоља је више него недопустива. Али, с обзиром да никаквим правним средствима у овом тренутку није могуће заштити интегритет једног високог црквеног лица (па све и да није високо) човек не може одолети а да му мисао не призове неке друге методе и начине. Не бих да осуђујем никога, али, све ово указује да ће Македонија у перспективи имати озбиљних проблема. И већ их има, али их у свом лицемерју, својој немоћи пренебрегава и политички врло вешто занемарује. Македонија зна ко јој је највећи проблем. А знамо и ми. Све што не сме и не може да учини на правном пољу са Шиптарима, Македонија чини обесправљујући, кињећи и сатирући Архиепископа једне помесне Цркве. Алал Македонији на правди и сили, ауторитету институција и владавини закона. Све ће то Шиптари поправити! Па нека сам и циничан због овог става!
Посетите форум
  • Скорашње објаве
  • Највише коментарисано
01/09/2012 11:09 -
Од давнина у руском монаштву реч старци употребљава се за означавање р...
30/08/2012 00:26 -
У Санкт Петербургу је током ноћи између 28. и 29. августа извршена прова...
27/08/2012 14:40 -
Пресвета Дјева Марија, Богородица, посредница нашег спасења, поживела је још ...
Погледај све
06/10/2009 22:16 -
Подстакнута празником  светих просветитеља Словена, Кирила и Методија,одлучила сам да овај текс...
05/05/2010 12:51 -
Била једном једна девојка која је саму себе мрзела због тога што је слепа. Она је мрзела сваког, оси...
Погледај све

Логовање

Видео галерија

Црква и савременост- протојереј ставрофор Гојко Перовић

Погледај све