Ако пишете текстове, есеје, песме, богословске радове и ако су Ваши радови оргинални, пошаљите нам на urednik@pouke.org , а ми ћемо их објавити на насловној страници портала.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Сто година Православља у Јужној Африци

Датум: 30/05/2012 11:37


Светлост свете православне вере обасјала је југ афричког континента пре тачно сто година. Тим поводом, другу половину маја 2012. године, Његово Блаженство Патријарх александријски и све Африке Г. Теодор Други провео је у пастирској посети Кејптауну, Јоханесбургу и Преторији (Јужна Африка) и Габорону (Боцвана). 

У Патријарховој пратњи су се налазили Митрополит Гане Г. Георгије, који је уједно и представник Александријске Патријаршије у Атини и свештеник Атинодорос, представник Александријске Патријаршије на Кипру.
 
Патријарх Теодор је у Кејптауну, заједно са својим домаћином, Митрополитом Кејптауна и Добре Наде Г. Сергијем, освештао нови митрополијски храм посвећен Светим мученицима Николају, Рафаилу и Ирини. У Јоханесбургу и Преторији, Његово Блаженство је, са својим домаћином Архиепископом Дамаскином, у грчким парохијама служио Свете Литургије у част великог јубилеја и посетио руску парохију где је служио велико вечерње уочи празника Вазнесења Господњег, а у Габорону је извршио хиротонију и увођење у трон новопостављеног Епископа Боцване Г. Генадија и освештао земљиште на коме ће се, ако Бог да, изградити први православни храм у Боцвани.
 
На Патријарховом дочеку код Архиепископа Дамаскина и на богослужењу у руској парохији у Јоханесбургу, учествовао је и представник Српске Православне Цркве у Африци, архимандрит Пантелејмон, заједно са чланом Црквеног Одбора г. Ивом Зечевићем. Патријарх Теодор је обе ове прилике искористио да нагласи снажну духовну везу, блискост и братску љубав међу свим Православним Патријаршијама и њиховим представницима на афричком континенту и свим православним народима у Јужној Африци. У приватном разговору са оцем Пантелејмоном, Његово Блаженство је, поред осталих тема, показао нарочиту забринутост, саосећање и заинтересованост да из прве руке сазна каква је актуелна ситуација на Косову и Метохији, поручивши да се у молитвама увек сећа браће и сестара који страдају на светој српској земљи.
 
Представнику Српске Цркве, оцу Пантелејмону, Патријарх Теодор Други је указао нарочиту љубав и част позвавши га, за време свечане трпезе у препуном руском дому, за главни сто где су седели Патријарх, Ариепископи, представник Патријаршије на Кипру и представник Московске Патријаршије. Поред осталих дипломата, представника православних земаља у Јужној Африци, архимандрит Пантелејмон је имао прилику да упозна и новопостављеног Амбасадора Руске Федерације у Јужној Африци, г. Михаила Ивановича Петракова, са којим је провео пријатне тренутке у срдачном и пријатељском разговору.
 
Посета Његовог Блаженства Патријарха александријског Г. Теодора Другог, оставила је дубок и благословени траг у душама свих православних хришћана који су учествовали и присуствовали молитвама и удостојили се да чују богомудре, молитвене и богонадахнуте речи овог светог човека, духовног вође православних хришћана који живе у Африци. После једног века Православља у Јужној Африци, овом Патријарховом посетом, Православље још јаче сија: у Јужној Африци и Боцвани се освећују нови храмови и земљишта за изградњу храмова, поставаају се нови Епископи, вероучитељи. Развијају се упоредо и хуманитарне активности: отварају се допунске школе и доводе се лекари из Грчке и са Кипра који ће добровољно помагати локалном становништву.
Извор : Српска Православна Црква

 

Коментари

Нема коментара
Будите први који ће оставити коментар
Посетите форум
  • Скорашње објаве
  • Највише коментарисано
01/09/2012 11:09 -
Од давнина у руском монаштву реч старци употребљава се за означавање р...
30/08/2012 00:26 -
У Санкт Петербургу је током ноћи између 28. и 29. августа извршена прова...
27/08/2012 14:40 -
Пресвета Дјева Марија, Богородица, посредница нашег спасења, поживела је још ...
Погледај све
06/10/2009 22:16 -
Подстакнута празником  светих просветитеља Словена, Кирила и Методија,одлучила сам да овај текс...
05/05/2010 12:51 -
Била једном једна девојка која је саму себе мрзела због тога што је слепа. Она је мрзела сваког, оси...
Погледај све

Логовање

Видео галерија

Црква и савременост- протојереј ставрофор Гојко Перовић

Погледај све