Ако пишете текстове, есеје, песме, богословске радове и ако су Ваши радови оргинални, пошаљите нам на urednik@pouke.org , а ми ћемо их објавити на насловној страници портала.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Опљачкана Алмашка капела у Новом Саду

Датум: 28/05/2012 10:26


У ноћи између 26. и 27. маја ове године, непознати починиоци су извршили пљачку храма Светих Апостола Петра и Павла на Алмашком гробљу у Новом Саду. 
 
Ово разбојништво је откривено данас у прeподневним часовима, о чему је црквењак Немања Негру одмах обавестио новосадску полицију.
 
После извршеног увиђаја, инспектори новосадске полицијске управе су утврдили да је пљачку извршило више особа и да су том приликом украдене црквене сасуде (два комплета за свету евхаристију), два сребрна престона свећњака, петохлебница и око 4.000 динара. Разбојници су извршили преметачину читавог храма и звоника, а приликом провале у свети храм оштетили су улазна врата. Лопови су покушали и да однесу олуке, али схвативши да нису бакарни одустали су од своје намере, али су ипак начинили већу материјалну штету.
 
Ово је још једна у низу провала у Алмашку капелу и до сада полиција никада није открила починиоце нити је Алмашкој капели надокнађена штета.
 
Пре неколико година, управа храма Светих апостола Петра и Павла је покренула иницијативу код надлежних градских органа да се на свим старим новосадским гробљима уведе чуварска служба и на тај начин спречи не само крађа него и скрнављење светиње храма и гробља. Ову иницијативу су подржале све традиционалне Цркве и верске заједнице у Новом Саду јер је и на гробљима других конфесија било сличних догађаја, а својевремено су на католичком и јеврејском гробљу вандали рушили споменике и односили земљу са поједних гробних места. И тада је новосадска црквена општина јавно осудила те немиле догађаје и тражила од надлежних локалних власти да коначно реше проблем чувања старих новосадских гробаља. Нажалост, до данас се ништа није учинило да то тога дође. Зато и не чуди чињеница да је Алмашка капела, поред других гробљанских капела, на сталном удару организованих банди које приликом извршења разбојништава чине већу материјалну штету него што реaлно могу зарадити препродајом свога плена.
 
Управа храма Светих апостола Петра и Павла на Алмашком гробљу у Новом Саду и овом приликом апелује на ЈКП Лисје, актуелне градске власти и Завод за заштиту споменика културе Новог Сада да се у што краћем року уведе чуварска служба на старим новосадским гробљима и тако спречи даље пљачкање и скрнављење светиња у Новом Саду. Управа храма на Алмашком гробљу ће се сутра поново обратити ЈКП Лисје са захтевом за хитно увођење чуварске службе на старим новосадским гробљима, о чему ће јавност бити благовремено обавештена.

Извор : Српска Православна Црква 
 

Коментари

Нема коментара
Будите први који ће оставити коментар
Посетите форум
  • Скорашње објаве
  • Највише коментарисано
01/09/2012 11:09 -
Од давнина у руском монаштву реч старци употребљава се за означавање р...
30/08/2012 00:26 -
У Санкт Петербургу је током ноћи између 28. и 29. августа извршена прова...
27/08/2012 14:40 -
Пресвета Дјева Марија, Богородица, посредница нашег спасења, поживела је још ...
Погледај све
06/10/2009 22:16 -
Подстакнута празником  светих просветитеља Словена, Кирила и Методија,одлучила сам да овај текс...
05/05/2010 12:51 -
Била једном једна девојка која је саму себе мрзела због тога што је слепа. Она је мрзела сваког, оси...
Погледај све

Логовање

Видео галерија

Црква и савременост- протојереј ставрофор Гојко Перовић

Погледај све