Ако пишете текстове, есеје, песме, богословске радове и ако су Ваши радови оргинални, пошаљите нам на urednik@pouke.org , а ми ћемо их објавити на насловној страници портала.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Апел за прекид терора над верским слободама у Р.Македонији

Датум: 24/05/2012 15:25


Двадесет  првог маја , по судском налогу издатом претходног дана двадесетог маја (недеља), бројне полицијске снаге, организовано и насилно око 7 сати ујутро извршили су упад у више манастира Православне Охридске Архиепископије као и у већину домова грађана, припадника Православне Охридске Архиепископије из различитих градова наше домовине.

Приликом обављања претреса припадници полиције су се особито грубо понели према монахињама, поводом чега прилажемо личне изјаве. Насилно из руке су им одузели телефоне, монахиње су биле физички малтретиране а након тога везане лисицама  су спроведене до Основног суда у Скопљу. Такав исти однос је полиција имала и према монасима и припадницима Православне Охридске Архиепископије.
 
Против Епископа, дела свештенства, монаха, монахиња и верног народа Православне Охридске Архиепископије, по извештајима међународне заједнице  македонско судство подложно политичким утицајима и корупцији, припрема оптужбу за организовани криминал и прање новца.
 
Међутим, испод маске ових лажних оптужби крије се у суштини најновији државни терор на верској основи. Наиме, током спроведених претреса, поред конфискованих компјутера, телефона и других материјалних добара, полиција је конфисковала и све матичне књиге у којима се воде крштени и венчани људи у нашој Цркви, конфисковали су и све празне крштенице и венчалне листове, конфисковали су деловодну књигу са свеукупном писменом коресподенцијом Православне Охридске Архиепископије, као и већином докумената  искључиво црквеног карактер.  Какве везе има све ово са прањем новца!? У суштини, полиција је и спровела овај претрес, знајући да су Епископи које је тражила  учествовали на Сабору у Београду, те да су следствено томе  отсутни из Републике Македоније, баш због тога да би могла запленити свеукупну црквену архиву Православне Охридске Архиепископије. Имајући у увиду искуство из  прошлости очекујемо да ће полиција започети са заплашивањем свих личности чија имена се налазе у горепоменутим конфискованим матичним књигама.
 
Македонски судови пуних осам година одбијају да региструју Православну Охридску Архиепископију, а пуних десет година врше прогон против њеног предстојатеља, Архиепископа охридског г.г. Јована, који се по шести пут налази у затвору.
 
Након последње затворске пресуде Архиепископу Јовану, 11-ог маја 2012 год., судске власти су одлучиле да униште постојање Православне Охридске Архиепископије проширујући прогон на верској основи и на њене Епископе, као и део свештенства, монаха, монахиња и верног народа. Након једне овакве полицијске али и медијске кампање пуне говора мржње и неистина, велики део припадника Православне Охридске Архиепископије осећају и несигурност за своје животе.
 
Апелујемо на Њихове Екселенције, све претставнике страних амбасада демократских држава, амбасаде ОЕБС-а, инситуције и организације за заштиту људских права и верских слобода да пруже свакз врсту помоћи и подршке да се што скорије прекине прогон  Архиепископа Јована, Епископа Марка,Епископа Давида, игуманије Киране, настојатељнице Олимпијаде, јеромонаха Мојсеја и Иринеја, монахиња Магдалине и Пелагије, великог броја чланова њихове родбине и њима блиских верника (списак свих оптужених са одговарајућим судским материјалом прилажемо у апелу послатом у писменој форми), због коначног спречавања овог прогона и терора над верским слободама све већег броја грађана који спроводе државне власти у Р.Македонији над припадницима Православне Охридске Архиепископије са циљем да избришу трагове  њиховог постојања. 


Извор : Православна Охридска Архиепископија

 

Коментари

Нема коментара
Будите први који ће оставити коментар
Посетите форум
  • Скорашње објаве
  • Највише коментарисано
01/09/2012 11:09 -
Од давнина у руском монаштву реч старци употребљава се за означавање р...
30/08/2012 00:26 -
У Санкт Петербургу је током ноћи између 28. и 29. августа извршена прова...
27/08/2012 14:40 -
Пресвета Дјева Марија, Богородица, посредница нашег спасења, поживела је још ...
Погледај све
06/10/2009 22:16 -
Подстакнута празником  светих просветитеља Словена, Кирила и Методија,одлучила сам да овај текс...
05/05/2010 12:51 -
Била једном једна девојка која је саму себе мрзела због тога што је слепа. Она је мрзела сваког, оси...
Погледај све

Логовање

Видео галерија

Црква и савременост- протојереј ставрофор Гојко Перовић

Погледај све