Ако пишете текстове, есеје, песме, богословске радове и ако су Ваши радови оргинални, пошаљите нам на urednik@pouke.org , а ми ћемо их објавити на насловној страници портала.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Руска црква тражи решење за МПЦ

Датум: 29/04/2012 15:16
Руска православна црква спремна да помогне у налажењу решења за статус Македонске православне цркве. СПЦ и МПЦ питање треба да решавају дијалогом, рекао митрополит Руске православне цркве Иларион Алфејев.
Митрополит волоколамски Руске православне цркве (РПЦ) Иларион Алфејев, задужен за спољне послове Московске патријаршије, изјавио је да је РПЦ спремна да помогне у налажењу решења за статус Македонске православне цркве (МПЦ), која сада није призната у православљу.
Москва може да понуди солуције "на основу сопственог искуства о превазилажењу раскола", преноси Верска информативна агенција. "Ми смо спремни да будемо посредници", изјавио је митрополит бугарском радију, током текуће посете руског патријарха Кирила Софији.
 
Најважније је да се МПЦ врати у канонски поредак, постоје многи модели да се без изричитог признања аутокефалије некој цркви пружи "фактична самосталност", наводи Алфејев.
 
Не треба се, како је рекао руски митрополит, држати грчких појмова аутокефалија, или аутономија. Неопходно је наћи модел који би био задовољавајући за МПЦ, но који би био у складу са канонским поретком православља.
 
"Пре свега СПЦ и МПЦ питање треба да решавају дијалогом", рекао је Иларион.
 
Митрополит Руске православне цркве сматра да је Балкан "веома сложен регион, где се преплићу судбине разних народа". Није случајно да су ту раније почињали светски ратови, а и данас се ту укрштају "две цивилизацијске парадигме", наводи Иларион.
 
С једне стране, западна цивилизација, која уздиже секуларне вредности. С друге, ту је источно (православно) хришћанство. Веома је важно да у процесу европских интеграција, а балканске државе се интензивно интегришу у ЕУ, оне "не изгубе своју националну самобитност", да сачувају своје духовно-моралне вредности које су примиле од предака и које су задржале и поред гоњења у турско време, од атеизма, истиче митрополит Руске православне цркве.
 
За православље је, нагласио је митрополит, важно наслеђе свете браће Кирила и Методија, за Русе, Бугаре, Србе, али и Пољаке, Чехе, Словаке, ради се о великом подвигу ових светитеља у стварању словенског језика, преноси ВИА.


Извор : Политика online

 

Коментари

Послао: Марио  Датум: 30/04/2012 06:54

Наравно овде је у питању висока политика.Није нама чобанима да расуђујемо.Али нама је дато да питамо,па ако добијемо одговор добијемо.А ако не,молим лепо,била је то наша грађанска дужност. Када је наша Црква решавала проблем нечим другим сем дијалогом?(Русима је лакше,они имају А и Х бомбу). Док се путује авионима,да ли тамо неки Утамничени сведочи да се Црква УВЕК брани дијалогом?Чак и када не може да се каже реч? Да ли Тамничар може да се причести из руке Утамниченог? И да ли Утамничени може да се причести из руке Тамничара? Унапред захвални
Посетите форум
  • Скорашње објаве
  • Највише коментарисано
01/09/2012 11:09 -
Од давнина у руском монаштву реч старци употребљава се за означавање р...
30/08/2012 00:26 -
У Санкт Петербургу је током ноћи између 28. и 29. августа извршена прова...
27/08/2012 14:40 -
Пресвета Дјева Марија, Богородица, посредница нашег спасења, поживела је још ...
Погледај све
06/10/2009 22:16 -
Подстакнута празником  светих просветитеља Словена, Кирила и Методија,одлучила сам да овај текс...
05/05/2010 12:51 -
Била једном једна девојка која је саму себе мрзела због тога што је слепа. Она је мрзела сваког, оси...
Погледај све

Логовање

Видео галерија

Црква и савременост- протојереј ставрофор Гојко Перовић

Погледај све