Ако пишете текстове, есеје, песме, богословске радове и ако су Ваши радови оргинални, пошаљите нам на urednik@pouke.org , а ми ћемо их објавити на насловној страници портала.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Велешки суд престаје да позива преоостале сведоке у процесу против Архиепископа Јована

Датум: 06/05/2012 13:46


Иако погоршаног здравственог стања, судски процес против Архиепископа охридског Јована, по тужби расколничке'' МПЦ'', је настављен 2.Маја, у Основном суду у Велесу.

За разликu од претходних суђења, када је Архиепископ Јован био ослобађан, овога пута Јавни тужиоц је свој напад темељио и на Уставу расколничке ''МПЦ'', а суд је то прихватио(!?) остављајући утисак као да Архиепископу Јовану, ''и треба'' да се суди по Уставу расколничке ''МПЦ'', а не по законима Р. Македоније.
 
Док са свих крајева света пристижу апели за ослобађање Архиепископа Јована, што је уједно и начелни предуслов евентуалних преговора са расколничком ''МПЦ'' о њиховом повратку међу православне, претставник расколничке ''МПЦ'', 58.годишњи Димитар Белчовски (иначе професор на Скопском ''теолошком факултету'' расколничке ''мпц'' са чином протођакона и титулом магистра теологије- прим. прев.) одлучно заступа став расколничке МПЦ остајући при захтеву кривичног и материјалног гонење Архиепископа Јована.
 
Архиепископ Јован је назначио да као монах и Епископ, као човек који је дао завете нестицања икакве лине имовине, како човек који није формирао своју породицу, увек је водио рачуна само и само о епархијској имовини, коју је оставио у немерљиво бољој ситуацији од оне коју је затекао. 
 
На суђењу, одржаном 2. Маја, део сведока, дадавао је различите изјаве у односу на претходно дате (на пр. 53.годишња Фана Ристеска); велики број њих је изјавио да, док су радили са Архиепископом Јованом, ни од једне финансијске инспекције са виших инстанци нису имали примедбе на вођење рачуна и пословање (на пр. 56.годишњи Миле Штрбевски, 56.годишњи Таки Ристески, 37.годишњи Тони Петрушевски). Други, од сведока, су пак тврдили да Архиепископ Јован није радио исправно, али на питање адвоката Васила Георгиева, да ли су тај ''неправилан рад'' пријавили, листом су давали одговор да нису, што према законима и њих чини ''саучесницима'' у ономе за шта сами оптужују Архиепископа Јована (пример 64.годишњег Стојка Ристовског). Поменимо и да су скоро сви сведоци, на највећи број постављених питања, одговарали са: “не сећам се”, узимајући у обзир факт да суд разматра догађаје од пре 14 година.
 
Имајући у виду гореречено, суд је одбиода на следећим заседањима позива остале сведоке и решио да само чита изјаве које су ови далитада када Архиепископу Јовану пресуђено у отсуству, заборављајући притом, да му је претходна пресуда укината и да је овој процес почео као сасвим нов, са изношењем нових доказа! Међутим на овакав начин адвокату Василу Георгиевом и Архиепископу Јовану је онемогућено да у новом процесу, сведоцима постављају питања!
 
Неопходно је подвући да је део новинара (које је '' Фридом Хаус'' именовао политичким послушницима ), продужио са ширењем неистина, калемећи Архиепископу Јовану: “да је новцем даденим на руке купио џип марке БМВ” (Дневни лист “Вечер”, бр. 14981), што, не само да није тачно, већ претставља потпуну измишљотину јер тако нешто нити с едесило нити такав џип постоји у судском процесу.
 
У погледу пропагандног рата, који највећи број новинара воде против Архиепископа Јована и Православне Охридске Архиепископије, нико и не помиње да су сви помињани аутомобили који су заиста и били купљени, као и трактори, сваки квадратни милиметар земљишта под концесијом, библиотеке, мермерни стубови, зграда “Малина”, црквена економија “Воскресение”, и сва остала материјална покретна и непокретна имовина за коју расколничка ''МПЦ'' оптужује Архиепископа Јована, ни у једном трену није била Његов приватан посед и власништво, него и дан данас се налазе у власништву и чврстом поседу расколничке'' МПЦ'', а за шта је Основни суд у Велесу већ два пута ослобађао Архиепископа Јована; Исто као и Апелационио суд у Бугарској, који је одбио екстрадицију Архиепископа Јована, и са чуђењем констатовао да је Архиепископ гоњен и терећен од расколника , чак и за “проневеру” и оних средстава која је као надлежни Епископ исплато као личне доходке запосленима, а да му с ена терт стављају и средства којима су исплаћени и епархијски рачуни за струју и комуналије! Због свега овога, Бугарски суд је ослободио Архиепископа Јована уз образложење да “финансијске малверзације за које се терети Архиепископ Јован нису ништоа друго, до политички прогон на верској основи”.
 
Овај садашњи поступак и суђење Архиепископу Јовану, све више наликује некаквом квази-црквеном процесу а Основни суду у Велесу доводи у позицију ''псевдо-црквеног суда'' никако не државног. Процес сенаставља 7. Маја 2012.Превод : Поуке.орг

Коментари

Нема коментара
Будите први који ће оставити коментар
Посетите форум
  • Скорашње објаве
  • Највише коментарисано
01/09/2012 11:09 -
Од давнина у руском монаштву реч старци употребљава се за означавање р...
30/08/2012 00:26 -
У Санкт Петербургу је током ноћи између 28. и 29. августа извршена прова...
27/08/2012 14:40 -
Пресвета Дјева Марија, Богородица, посредница нашег спасења, поживела је још ...
Погледај све
06/10/2009 22:16 -
Подстакнута празником  светих просветитеља Словена, Кирила и Методија,одлучила сам да овај текс...
05/05/2010 12:51 -
Била једном једна девојка која је саму себе мрзела због тога што је слепа. Она је мрзела сваког, оси...
Погледај све

Логовање

Видео галерија

Црква и савременост- протојереј ставрофор Гојко Перовић

Погледај све