Пређи на везу

Change

Рецепт уа просфору

* * * * * 1 Гласови

  • Молимо Вас региструјте се или пријавите да бисте одговорили
Нема одговора на овој теми

#1
Guest_свештеник Иван_*

Guest_свештеник Иван_*
  • Гости

Mešenje-pravljenje prosfore
u Novospaskom manastiru


Постављена слика"Spremiti 1200 grama brašna najboljeg kvaliteta (količina za 5 prosfora). Na dnu posude u kojoj će se sprematin testo, nasuti malo osvećene vodice, a zatim nasuti 400 grama brašna, i mešajući dodavati ključale vode po potrebi. Nakon što se sve ohladi, dodati so rastopljenu u osvećenoj vodici, i 25 grama kvasca. Sve dobro izmešati i nakon što odstoji oko 30 minuta, dodati preostalih 800 grama brašna, i dobro umesiti testo.

Nakon toga, ostaviti da odstoji oko 30 minuta, i razvući oklagijom na željenu debljinu. Podesnim okruglim kalupom odgovarajućih dimenzija iseći iz razvučenog testa dva okrugla testa (najbolje bi bilo da deo koji će biti gornji bude malo manji od dela koji će biti donji), prekriti ih vlažnom krpom, preko nje staviti jednu suvu krpu i ostaviti da odstoje još 30 minuta.

Nakon toga utisnuti pečat na testo koje će biti gornje, navlažiti toplom vodom površine oba dela testa koje će se spojiti, i staviti gornji deo testa na donji. Izbosti testo iglom da se spreči pojava praznina, staviti u posudu za pečenje i peći koliko treba. Male prosfore se obično peku oko 15 minuta, a normalne oko 20 minuta. Gotove pečene prosfore izvaditi iz peći, staviti na sto i umotati u suvu krpu, onda vlažnu, pa opet suvu krpu. Tako se ostave da odstoje (odmore) oko jedan čas, a posle se stave u pripremljena spremišta za prosfore u kojima se ne drži ništa drugo. "
Оставите Ваш коментар преко Фејсбука

Сродне Теме Collapse

0 Корисник (а) чита ову тему

0 чланова, 0 посетилаца, 0 скривених корисника