Пређи на везу

Добродошли на Живе Речи Утехе, највећу православну интернет-заједницу!
Региструјте се сада да бисте добили приступ свим нашим функцијама. Када се региструјете и пријавите, моћи ћете да креирате теме, постављатe одговоре на постојеће теме, направитe своју страницу и групу, додајете слике и албуме, имате свој блог, дајете репутацију другим члановима, добијете лични поштански курир са приватним порукама, мењати свој профил и коментарисати друге профиле И ЈОШ МНОГО, МНОГО ТОГА!. Уколико већ имате налог, пријавите се овде -у супротном направите налог бесплатно још данас!
- КАНА ГАЛИЛЕЈСКА - Упознавање ради хришћанског брака на ЖРУ- пријавите се!


кликните и погледајте који нам је рејтинг

Вести из Бугарске Православне Цркве

- - - - -

 • Молимо Вас региструјте се или пријавите да бисте одговорили
121 одговор(а) на ову тему

#13
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
Постављена сликаБУГАРСКИ ПРЕМИЈЕР СЕ СРЕО СА КОНСТАНТИНОПОЉСКИМ ПАТРИЈАРХОМ ВАРТОЛОМЕЈЕМ

Објављено од стране svetigora на 02/02/2010

СОФИЈА, 2. фебруара - 30. јануара бугарски премијер-министар, Бојко Борисов током своје официјелне посјете Турској, срео се са Патријархом Константинопољским Вартоломејем Првим у његовој резиденцији у истанбулском кварту Фанар.

Патријарх је говорио о братским везама Бугарске православне цркве са Константинопољском патријаршијом, нагласивши своју љубав и уважавање према Његовој Светости Патријарху Максиму. Он је такође истакао добросусједске односе своје Цркве са бугарском заједницом Константинопоља.

Бугарски премијер је изразио сљедећу жељу: „Да нам Господ пошаље мира на Балкану“. Он је казао да Бугарска влада тежи томе да и православни грађани земље и странци имају потпуну вјерску слободу. Премијер је истакао да Влада цијени сарадњу са Бугарском православном црквом.

Бојко Борисов намјерава да у скорије вријеме посјети Патријараха јерусалимског Теофила.

http://www.sedmitza....ews/951336.html

ПРОМЕНИТЕ СКИН, ПРЕУЗМИТЕ ANDROID I IOS МОБИЛНУ АПЛИКАЦИЈУ И ЧЕТ ФОРУМА ЖРУ ПОТПУНО БЕСПЛАТНО!


baner akademija oxford
how do i print screen#14
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
РИЛСКИ СВЕТИТЕЉ

У Софији се обављају значајна археолошка истраживања на месту на коме се претпоставља да се налазио храм Светог Јована Рилског, где су чуване његове свете мошти од 10. до 12. века. Тада се град звао Средец. У средњовековним текстовима светитељ се помиње као „средечко светило“. Угри су заузели те крајеве, а мошти су склоњене. Потом су више векова чуване у Великом Трнову. Султан је рилским монасима 1469. допустио да их пренесу у своју обитељ. Сада је изнета инцијатива да се светитељу у самом центру Софије подигне велики споменик. Неки изражавају чуђење да у Софији, која је главни град већ 130 година, то до сада није учињено. Истиче се да се култ светитеља већ у 12. веку пренео на Србију, Русију, Молдавију, Влашку и Свету Гору. Данас је он „небески покровитељ и молитвени заступник бугарског народа и државе“, симбол љубави према ближњем и према отаџбини. Храмови су му посвећени и ван Бугарске: Беч, Лондон, Печ, Лисабон, Сиднеј, Чикаго, Нијагара Фолс. Слави се 18. августа и 19. октобра (пренос моштију у Трново).

Извор: Православље

#15
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
Постављена слика

ЖИТЕЉ БУГАРСКОГ ВЕЛИКОГ ТРНОВА ДВА ДАНА ШТРАЈКОВАО ГЛАЂУ У ЗНАК ПРОТЕСТА ПРОТИВ ПРЕТВАРАЊА СТАРОГА ХРАМА У МУЗЕЈВЕЛИКО ТРНОВО, 6. фебруара - Становник Великог Трнова два дана је штрајковао глађу у знак протеста против претварања древног храма у музеј, саопштава бугарска агенција Darik.News.

Валентин Деневски је 3. и 4. фебруара протестовао глађу поред средњевјековне цркве Четрдесет мученика у Великом Трнову, због претварања тог храма у пеантеон и музеј.

Специјалиста за етнографију инсистира на томе да тај споменик архитектуре буде нормалан храм са редовним богослужењима, а не музеј за који се наплаћује улаз и ријетко служи за велике празнике.

Деневски је увјерен да град има могућност за финансирање храма и више пута је покушавао да свој став изнесе одговорним лицима, али никада није био саслушан и зато се одлучио на овако очајан корак.

Црква Четрдесет мученика у Великом Трнову повезана је са важним догађајем бугарске историје – са побједом бугарског цара Јована Асена Другог над Византијцима 1230. године. О томе свједочи натпис на једном стубу храма.

У храму су два стуба подигнута у част бугарских ханова Крума и Омуртага, саркофази неких бугарских царева, чија оригиналност још није установљена.

По мишљењу историчара И.Лазарова, идеја стварања пантеона бугарским царевима припада још Јовану Асену Другом, када је он ту поставио стубове Омуртагу и Круму. Та црква се разликује од свих других цркава у Бугарској, зхваљујући историјским догађајима, који су је претворили у светињу.

Историчар сматра да се споменик не може издржавати само од финансирања Министарства за културу и да свако ко улази у цркву „треба да остави своју лепту“. Улаз у цркву кошта 5 лева. За мјештане је бесплатно, али морају показати исправе. Улаз је такође бесплатан и за вријеме великих празника. Прошле године цркву је посјетило 24 хиљаде туриста, од чега 13 хиљада бесплатно.

У 14. вијеку око цркве је створен манастир, који се помиње као Велика лавра Четрдесет мученика.Сагласно археолошким подацима, храм се стално дограђивао и био је жив до 18. вијека, а затим су га Турци претворили у џамију. Око њега су никле турске и бугарске некропоље. У 20. вијеку је рестауриран, 2006. г. освештан, а следеће године предат Националном историјском музеју.

http://www.sedmitza....ews/960434.html

Објављено од стране svetigora на 06/02/2010

#16
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
Постављена слика

Рилски манастир гради хидроцентралу


Братија Рилског манастира - најпоштованије обитељи у Бугарској, припрема се да произведе еколошки чисту електричну енергију, уз помоћ сопствене мини хидроелектране снаге 1,25 мегавати.

Бугарски министар за економију, енергетику и туризам Трајчо Трајков у Лондону је потписао уговор о помоћи од 2, 9 милиона евра, које ће за тај пројекат дотирати Европска Унија, саопштава РЕГИОНС.РУ. Пројекат има два циља: да обезбеди еколошко електро снадбевање манастира и да продајом остатка енергије омогући рестаурацију манастирских здања и других објеката који се налазе на планини Рили.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

(Преузето са званичног сајта СПЦ)

#17
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
Постављена слика

СЕМИНАР У БУГАРСКОЈ О ЗНАЧЕЊУ ВИНА У ХРИШЋАНСКОЈ ТРАДИЦИЈИ

Објављено од стране svetigora на 10/02/2010

СОФИЈА, 10. фебруара - Уочи Масленице у Бугарској је протекао семинар о смислу вина у хришћанској традицији, саопштава бугарски сајт Двери.Бг. 4. фебруара, уочи почетка Сиропусне седмице, последње недјеље пред Велики пост, у ресторану Преслав, у Софији, свештеници, богослови, медицинари, научници, рестауратори и произвођачи вина учествовали су у семинару.

Међу научним рефератима могу се издвојити следећи: „Вино као Крв Христова: мистичне димензије вина“( свештеник Ангел Ангелов), „Вино – библијски напитак“ (И. Најденов), „Зашто је свети Трифун покровитељ винограда? Јединство у вину и хљебу: вино у животу православних манастира“(П. Павлов), „Вино у античкој предхришћанској традицији (И.Христов), „Вино у западном хришћанству (Р.Пожарлијев), „Цјелебна својства вина“ (М.Михајлов) и др.

Учесници дискусије су казали да треба узгајати специјалне сорте бугарских вина за евхаристијску употребу, слично онима које се употребљавају у другим православним земљама.

Учесници семинара су одлучили да редовно организују скупове, посвећене винарској тематици и да организују у скорије вријеме екскурзију у прадомовину вина и у родно мјесто покровитеља винарства св. Трифуна, у Апамеју Фригијску (Мала Азија, Југозападна Турска).

http://www.sedmitza....ews/968800.html

#18
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
У БУГАРСКОЈ ПОЧИЊЕ СА РАДОМ ПРВА ПРАВОСЛАВНА ТЕЛЕВИЗИЈА

Објављено од стране svetigora на 10/02/2010

ПЛОВДИВ, 9. фебруара - У Бугарској почиње са радом први православни ТВ канал, саопштава званични сајт Бугарске православне цркве.

11. фебруара први пут креће у етар сигнал Пловдивске православне телевизије. Нови ТВ канал почиње са радом у 9 сати ујутру са преносом Божанствене литургије из катедралног саборног храма свете Марине у Пловдиву.

Послије богослужења, у дворишту цркве свете Петке, биће званича презентација сајта ТВ канала www.plovdivskamitropolia.bg.

Нова телевизија ће бити дио дугорочног медијског пројекта Пловдивске митрополије у оквиру дијалога Бугарске православне цркве са друштвом
Црквени ТВ канал неће бити сличан обичној телевизији, он треба да одражава духовно богатство црквеног и свакодневног живота свештенства и мирјана Пловдивске митрополије.

Редакција телевизије, у састав које су ушли богослови, свештеници и новинари, на челу са Митрополитом пловдивским Николајем, нада се да ће успјети да двадесет четири часа извјештава и преноси програм.

http://www.pravoslav.../news/33962.htm

#19
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
Постављена слика

ПОРЕД МОШТИ СВЕТОГ РАВНОАПОСТОЛНОГ КИРИЛА У РИМСКОЈ БАЗИЛИЦИ СВЕТОГ КЛИМЕНТА, ПРВИ ПУТ ОДСЛУЖЕНА ПРАВОСЛАВНА ЛИТУРГИЈА

Објављено од стране bigor на 19/02/2010

РИМ, 18. фебруара - 14. фебруара (по старом календару) се напунила 1141 година од престављења светог равноапостолног Кирила, просветитеља Словена. По благослову Патријарха бугарског Максима тога дана у капели светог Кирила и Методија у римској базилици светог Климента, на олтару, гдје се чува честица мошти светог Кирила, први пут је одслужена православна литургија.

Богослужењем је началствовао Митрополит старозагорски Галактион, који привремено управља Западном и Централно-европском епархијом Бугарске цркве, саопштава Регионс.ру. Уз више свештеника Бугарске Цркве из Европе, присутан је био и Митрополит Италије и Малте Васељенске Патријаршије Генадије, као и протојереј Анатолије, свештеник при подворју Московске Патријаршије у Риму.

На служби су били присутни бугарски амбасадор у Италији (Атанас Младенов) и у Ватикану (Николај Калаудов), бугарски радници који живе у Италији, дипломате и многобројни богомољци. На крају службе Архијереј је изговорио празничну бесједу, у којој је молитвено искао од светог Кирила да заштити Бугарску и сва чеда која живе ван њених граница.

Послије литургије, присутни су се поклонили моштима светог Кирила, који је погребен у крипти храма.
Првоучитеља Словена, Константина, звали су Филозоф. Монашко име Кирил, добио је 50 дана прије кончине.

Свети Кирил се упокојио 14. фебруара 869. године у Риму. Сахранили су га у древној базилици светог Климента, при чему је заупокојену литургију служио сам Папа Адриан Други. У то вријеме, Црква је била још јединствена: раскол између западних и источних хришћана десио се 1054. године. Светитељи који су канонизовани до раскола, поштују се и код католика и православаца.

Први ученик Солунске браће, свети Климент Охридски, узео је монашко име у част светог Климента, Папе Римског: браћа Кирило и Методије на чудесан начин су открили мошти светог и њихов дио донијели у Рим. Од тада се те мошти и чувају у базилици, која је подигнута на мјесту, гдје је стајала кућа светог Климента и која је названа у његово име.

http://www.sedmitza....ews/978130.html

#20
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
ПРЕДМЕТ „РЕЛИГИЈА“

Ни један одсто ученика бугарских школа не учи предмет „Религија“. Како је навео представник Министарства образовања, већ двадесет година бугарско друштво није у стању да реши питање веронауке, за то нема „општег консензуса“. У малим градовима и селима око 200 вероучитеља предаје предмет као СИП (слободно изабран предмет). Јако је мало школа где је предмет уведен као обавезан ЗИП (заповедан тј. обавезан).

Министарство сматра да је питање непотребно политизовано, што омета налажење одговарајућег решења. Директори школа могу сами да одлуче да ли ће се предмет предавати. Родитељи, „под утицајем старе идеологије“, кажу познаваоци, не показују интересовање да им деца уче о вери.

На пример, у области Разград, „Религију“ учи само 312 ученика у 21 школи, скоро сви су од 1. до 4. разреда. Предавача им 14, од којих су 11 до скоро 11 били учитељи. У општини Лозница, исте области, веронауку учи само 13 ученика.

Бугарска православна црква је у више наврата покретала питање верског образовања. Јавности је презентовала „Концепцију Св. Синод БПЦ по питању статуса предмета Религија у бугарским општеобразовним училиштима“, која није наишло на потребно интересовање јавности. Жеља је да целокупни образовни систем земље има основа на хришћанској вери и култури. Не одобравају се „ „антирелигијске и антихришћанске идеје“ јер су оне увеличале непријатељство, омразу и насиље у друштву. „Црква позива да се уклони атеистичка контрола над системом државног образовања“, она жели да помогне деци да буду од користи друштву и себи, како би од себе отклонили „пред лицем Божјим помраченост од греха“.

Дуги, веома темељно образложен документ, није наишао на реакцију, посебно политике и медија.

Извор: Православље

#21
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
Постављена слика140 ГОДИНА БУГАРСКЕ ЕГЗАРХИЈЕ

Објављено од стране Светигора на 4. март 2010.

СОФИЈА, 1. марта - 28. фебруара Бугарска православна црква обиљежила је 140 година установљења Бугарског егзархата, саопштава званични сајт Бугарске православне цркве.

Поводом тога у Патријарашком катедралном саборном храму светог благовјерног Александра Невског служено је празнично богослужење, у којем је учествовао Патријарх бугарски Максим, митрополити, епископи, многобројно свештенство и вјерници, као и представници Румунске и Руске православне цркве.

Послије богослужења, секретар Синода, епископ стобијски Наум прочитао је специјалну синодалну посланицу поводом 140 година одвајања од Константинопољске патријаршије и оснивања аутономне Бугарске егзархије (27. фебруар 1870. године).

У посланици се изражава благодарност Господу Богу за његово милосрђе према бугарском народу и кратко се излаже историја обнове Бугарске православне цркве. Говори се о упражњеној Охридској архиепископији, којој су се неколико вјекова потчињавале бугарске епархије, пошто су Турци освојили Бугарску. Такође се говори о успостављању аутономне егзархије и догађајима из ХХ вијека – срећном завршетку црквеног раскола и обнови Патријаршије.

Поводом овог јубилеја, Бугарска национална банка је емитовала сребрну монету, на којој је представљена литографија познате слике „Споменик ослобођења Бугарске цркве од Васељенске патријарашије послије 50-годишње борбе“ Н. Павловича (1872.).

http://www.sedmitza....ws/1003949.html

#22
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
СОФИЈСКА  ПАТРИЈАРШИЈА

За обнову бугарског светогорског манастира Зограф последњих пет година је потрошено скоро 9 милиона лева, највећим делом из државног буџета, а минимално прилозима, посебно општине Бањско. Обновљен је кров, изграђен нов водовод и резервоар за воду, сређена је кухиња, као и трпезарије. На манастирској кули се још ради. „Иницијативни комитет за рестаурацију Зографа“ као и игуман манастира Амвросије, као његов члан, сада траже нове донаторе, с надом да би то могао посебно бити, за бугарске прилике богат, приморски град Варна.

Дводеценијски раскол у Бугарској није залечен. Двојица расколничких епископа, Гервасије и Кирил, хиротонисали су трећег, Висариона, давши му титулу „агатопољски“ са седиштем у Бургасу. Присутни су били, како је извештено, „представници расколничких формација“ из Украјине, Грчке и Црне Горе. Епархијски суд у Сливену је 5. марта, по 10. и 11. правилу Картагинског сабора, архимандрита Висариона рашчинио, без одлучења од Цркве.

Свети Синод је 1. децембра прошле године разрешио митрополита западно и средњеевропског Симеона, у складу са Уставом, уколико архијереј више од пола године није у стању да управља епархијом. Митрополит је више година због оштећеног здравља одсутан из епархије и живи у Аризони. Он одбија да прихвати одлуку, крајем фебруара је упутио „отворено писмо“ патријарху Максиму, наводећи да ће се по овом питању обратити васељенском патријарху. У Софији је већ објављен званичан списак кандидата за будућег митрополита, до тада епархијом управља администратор.

Синод се поново обратио митрополиту Симеону, помињући и могућност његовог рашчињења. Друго писмо, упућено пастви, цитира 58. апостолско правило и 16. правило цариградског двократног сабора, по коме архијереј не сме да је изван епархије више од шест месеци.

Митрополит је наставио полемику тврдећи да „нигде не пише“ да не може да је због болести ван епархије, ако постоји заменик и да га никада нико није питао за здравље. У патријаршији се још увек надају „разуму митрополита“, како би се избегло његово рашчињење

Митрополит Симеон (Костадинов), рођен 1926, у Европи је од 1980, прво са седиштем у Будимпешти, од 1994. у Берлину. Митрополија има 21 свештеника и 31 парохију.

#23
Светлана ПС

Светлана ПС

  Интересује се

 • Члан
 • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
 • 368 Поруке
 • Локација :Грчка
Бугарски часопис "Христианка" значи Хришћанка или Хришћанство?
Постављена слика

#24
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
ПРЕМУДРОСТ БОЖЈА

На Богословском факултету „Св. Климент Охридски“ у бугарској престоници одржан је дводневни међународни симпосион на тему „Софија – Премудрост Божја“. Након десетак реферата, вођена је стручна дискусија. Обухваћени су појмови софиологије и софиоборства, естетика, дела Евгенија Трубецкоја, Г. Флоровског, С. Булгакова, Г. Флоренског, учење Григорија Паламе. Анализирани су и иконографски аспекти богословске науке софиологије.

Најстарији храм у престоници Софији, у римско доба Сардика (и Сердика), посвећен је Премудрости Божјој, у њему је 342. одржан веома познат сабор. Турци га претварају у џамију, а 1858. је у земљотресу сружен минарет. Тумачено је да се „разгневио каурски Бог“, па од тада није више џамија, а 1978. после устанка је храм освећен. Иако је већ дуже рестаурација у току, у њему се без прекида служи. Ту се бирају бугарски патријарси


0 Корисник (а) чита ову тему

0 чланова, 0 посетилаца, 0 скривених корисника