Пређи на везу

Добродошли на Живе Речи Утехе, највећу православну интернет-заједницу!
Региструјте се сада да бисте добили приступ свим нашим функцијама. Када се региструјете и пријавите, моћи ћете да креирате теме, постављатe одговоре на постојеће теме, направитe своју страницу и групу, додајете слике и албуме, имате свој блог, дајете репутацију другим члановима, добијете лични поштански курир са приватним порукама, мењати свој профил и коментарисати друге профиле И ЈОШ МНОГО, МНОГО ТОГА!. Уколико већ имате налог, пријавите се овде -у супротном направите налог бесплатно још данас!
- КАНА ГАЛИЛЕЈСКА - Упознавање ради хришћанског брака на ЖРУ- пријавите се!


кликните и погледајте који нам је рејтинг

Вести из Бугарске Православне Цркве

- - - - -

 • Молимо Вас региструјте се или пријавите да бисте одговорили
121 одговор(а) на ову тему

#1
Guest_Alefshin_*

Guest_Alefshin_*
 • Гости
ИЗ БУГАРСКЕ ЦРКВЕ

Митрополит старозагорски Галактион осветио је темељно обновљен храм „Живопријемни источник“. Радове је у потпуности финансирао турски бизнисмен Фуад Ђувен. Тиме је желео да, колико се може, исправи историјску неправду. Наиме, у Балканском рату је турска војска 1912. при повлачењу потпуно срушила свиленградски храм, подигнут 1850. Бугари су на истом месту подигли 1924. мању богомољу. Освећењу је присуствовао сам дародавац, у пратњи бугарске олимпијске шампионке Румјане Најкове, као и многобројни становници тога краја, припадници обе вере.

У селу Оходен, округ Враце, на Велики петак један гимназијалац је починио самоубиство, оставивши опроштајно писмо. То је било седмо самоубиство у том крају за кратко време. Није служено опело, а речено је да се ни помени касније не могу држати.

Сеоски начелник (кмет) замолио је архијерејског намесника из оближње Беле Слатине, да деци која су у шоку због губитка друга на тај начин, објасни како Црква на то гледа и како препознати симптоме планирања самоуништења како би се спречила трагедија. И у другим деловима земље потребно је да Црква младима помогне у стицању хришћанске оријетнтације.

Аутор:  Живица Туцић, Број 1012, Рубрика Кроз хришћански свет

http://pravoslavlje....riscanski-svet/

ПРОМЕНИТЕ СКИН, ПРЕУЗМИТЕ ANDROID I IOS МОБИЛНУ АПЛИКАЦИЈУ И ЧЕТ ФОРУМА ЖРУ ПОТПУНО БЕСПЛАТНО!


baner akademija oxford
how do i print screenОставите Ваш коментар преко Фејсбука

#2
Guest_Светлана_*

Guest_Светлана_*
 • Гости
Бугарска Православна Црква одустала од учешћа у дијалогу са представницима PMK

Софија, 10 јули 2009. годинеСвети Синод Бугарске Православне Цркве отказао је слање својих делегата на сусрет представника Православне Цркве и римокатоличке цркве, који ће се одржати од 16 до 23 октобра ове године на Кипру, преноси званични сајт Бугарске Православне Цркве.

8 јула Свети Синод Бугарске Православне Цркве размотрио је писмо – позив организатора сусрета, који је планиран за октобар ове године (16-23) и донео одлуку да не шаље своје делегате на њега.

Учешће у том дијалогу Бугарске Православне Цркве било је названо неумесним, јер подробно анализиравши сличне конференције које су се одржале раније, Свети Синод је дошао до закључка да богословски дијалози између православних и римокатолика који су се одржавали раније, нису довели макар до минималног зближавања римокатоличке догматике  и православног вероучења .

Истовремено, Свети Синод је изразио спремност да у будућности разматра, у време сличних сусрета, социјалне и друге проблеме заједничке људском роду.http://www.sedmitza....ews/733142.html

Извор

#3
Guest_Светлана_*

Guest_Светлана_*
 • Гости
http://www.bg-patriarshia.bg/

#4
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
БУГАРСКЕ БОГОСЛОВИЈЕ

Бугарска Православна Црква је веома изненађена слабим одзивом за упис у софијску и пловдивску богословију, најмањим у стогодишњој историји. На пријемни испит у Софији се пријавило десет кандидата за редовни, и исто толико за такозвани паралелни програм. То се сматра недовољним за одвијање редовне наставе. За 5. септембар је предвиђен допунски испит. Софијска духовна семинарија већ два месеца је у центру пажње јавности због наводног скандала са ректором, чија кривица није доказана. Он је поднео оставку, а уз велике тешкоће нађена је замена.

Мало кандидата јавило се и у Пловдиву. Свети Синод је за ректора именовао викарног епископа Антонија, међутим, он је замолио да се не прими дужности пошто веома активно мисионари у Родопима, у смољанском крају. Његово дирљиво писмо патријарху Максиму било је доступно јавности. Из града Смољан 2000 варника и локалне власти упутиле су Синоду апел да им оставе епископа Антонија и да му неодлазак у Пловдив не узму као непослушност. Све политичке партије заступљене у среској скупштини биле су јединствено за владику. Свети Синод је прихватио њихове молбе.

http://pravoslavlje....hriscanski-svet

#5
Guest_Alefshin_*

Guest_Alefshin_*
 • Гости
ПРАВОСЛАВНА КЊИГА

У бугарском лучком граду Варна, под покровитељством митрополита варнеско-великопреславског Кирила од 7. до 13. септембра оџана је "Седмица православне књиге". Посебно интересовање изазвало је представљање књиге митрополита Јеротеја (Влахоса) "Православна психотерапија" као и наступ струмучког митрополита Наума о исихазму светогораца у 20. веку. Међу бугарским ауторима били су Теодор Стојчев, Валентин Кужухаров, Златина Карчева, Љубомир Текеџијев. Представљена је књига чешког митрополита Христофора о историји и садашњици Православља, присутан је био и аутор. Учествовала су и двојица руских предавача, Андреј Разин и архимандрит Макарије (Варетеников), директор диригентске школе Московске духовне академије.

http://pravoslavlje....riscanski-svet/

#6
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
БЪЛГАРСКА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА


Постављена слика

http://www.bg-patriarshia.bg/

#7
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
Контакти

Главен секретар на Св. Синод на БПЦ:

Негово Преосвещенство †Стобийски епископ На

info@bg-patriarshia.bg

administrator@bg-patriarshia.bg

#8
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
БЕЗ ВЕНЧАЊА СУБОТОМ

Свети Синод Бугарске Православне Цркве донео је одлуку да се од почетка следеће године венчања у храмовима не могу обављати „средом, петком и суботом“, као и у време постова и још 11 дана. Ако епископ благослови, изузетак су дани од 27. 12. до 4. јануара.

Ова одлука је наишла на различите реакције како у самој Цркви, тако и ван ње. Свештенство Благојевграда у свом обраћању истиче да им за венчавање заправо остаје само недеља, што је недовољно. Поведена је дискусија о томе да ли је субота само „дан мртвих“, што је био један од мотива одлуке. Неки истичу да се на задушницама, које су увек суботом, посебно одлази на гробље, а да се на друге суботе у храмовима моли за упокојене.

Други разлог је да, ако је славље након венчања суботом, у недељу се неће отићи у храм. Митрополит ловечки Гаврило је изјавио да није у реду да прва брачна ноћ буде у суботу ноћу. Једнини члан Синода који није потписао одлуку, митрополит неврокопски Натанаил, потпуно се уздржао од коментара одлуке. За сада, венчања се обављају и суботом, а свештеници изјављују да још нису примили одлуку преко својих архијереја.

http://pravoslavlje....riscanski-svet/

#9
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
МИТРОПОЛИТ ИЛАРИОН

У 97. години упокојио се најстарији бугарски архијереј, митрополит доростолски (седиште у Силистри) Иларион (Цонев). Сахрањен је у порти саборног храма. Градска управа прогласила је дан жалости. Дошло је до спора са родбином која је желела да се сахрана обави у родном месту Елена.

Митрополит је рођен почетком 1913. године. После окончања Богословског факултета у Софији, замонашен је (1938). За епископа тројанског биран је 1973. а за митрополита доростолског 2003, када му је било 90 година.

Митрополит Иларион је аутор четрдесетак књига, бројних стихова „у славу лепоте Православља“, многобројних студија и чланака.

http://pravoslavlje....riscanski-svet/

#10
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
7 януари 2010, четвъртък

† Св. Йоан Кръстител (Ивановден)


Постављена слика

#11
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
Постављена слика
ПАТРИАРШЕСКО НОВОГОДИШНО ПОСЛАНИЕ


† МАКСИМ, ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Благослови венец лета благости Твоея, Господи!

Възлюбени чеда на светата ни Църква,

Намираме се в началото на новата 2010 година. Сърцата ни се изпълват с благодарност към всеблагия Господ за проявените Му щедри благодеяния към нас. С възторжен глас към небесния ни Отец отправяме славословие: „Благославяй, душо моя, Господа и не забравяй ни едно от Неговите благодеяния" (Пс. 102:2).

В Новата 2010 година встъпваме със светла надежда за безбедно битие, благословено прекарване на всички нейни дни и достоен за християнското ни знание живот, за земно благополучие и душевно спасение. Нека в нашите трудове винаги да поддържаме пламъка на православната ни вяра, на братолюбието, на родолюбието. Да помним, че „Бог е създал човека за нетление и го е направил образ на Своето вечно битие" (Прем. 2:23) и да не заравяме дадените ни дарования, сили и способности, а добросъвестно да ги преумножаваме и развиваме в добри начинания и полезни дела.

Нека вършим всичко с любов и търпение, с чувство за християнски дълг и преданост към светата ни Πравославна църква и да радеем за църковното единство.

През годината, която изпращаме, родната ни Църква продължи с успех своята душеспасителна мисия, положи старания за добри постижения в нейната вътрешна дейност и в междуцърковното православно единство. По решение на Св. Синод се проведе в нашата столица през месец март на изтеклата година работна среща на представителите на Провославните автокефални църкви като естествено продължение на Светия разширен надюрисдикционен Всеправославен събор от 1998 година. Представителите на Проместните православни църкви категорично заявиха пълната си поддръжка за каноничната БПЦ.

С публикуването му в „Църковен вестник" влезе в сила приетия от VI Църковен-народен събор обновен устав на БПЦ - Българска Патриаршия. На Велики четвъртък вече за седми път родната ни света Църква чрез своите йерарси извърши освещаване на свето миро - един високодуховен, сакрален и благодатен акт.

Благодарим на Бога, че благослови тази година да бъде открит Официален електронен сайт на БПЦ. Молитвено отпразнувахме и 540 години от връщането мощите на преп. Йоан рилски от гр. Търново в Рилската света обител.

Продължаваτ с още по-голяма настойчивост и старание усилията за въвеждането на задължителна подготовка по предмет „Религия" с профил „Религия-Православие" в българското училище. С изявена твърдост, духовна загриженост и отговорност пред скъпата ни Родина, светата ни Църква отстоява и приемането на новия Семеен кодекс в такива рамки, които ще станат гарант за здрави духовни устои и утвърждаване на православното християнско семейство.

И през настоящата година Българската православна църква няма да спре да работи за добруването на нашето Отечество. И не ще се поколебае пред нищо, но ще призовава и действа така, че с мъдрост и любов да се погрижи за своите най-малки чеда, като ги приведе до съкровищницата на вярата и духовното познание.

Пред прага на новолетието сме изпълнени с надежда и упование, че Господ е с нас „през всички дни до свършека на света" (Мат. 28:20). В старанията ни за вършене на добри дела, в душеспасението нека изпросваме в молитва Божията помощ: „Да бъде милостта Ти над нас, Господи, според както Ти се уповаваме" (Пс. 32;22). По съвета на Спасителя да бъдем усърдни в труда (Еф. 4:28). Да избягваме злото. Да вършим добро. Да се стремим,тъй да светне пред човеците светлината ни, та да видят добрите ни дела и да прославят Небесния наш Отец (Мат. 5:16).

На всички чеда на светата ни Църква в Родината и извън нейните предели молитствам честита, мирна и доброплодна Новата 2010 година.

„Не преставам да благодаря на Бога за вас, като ви споменувам в молитвите си" (Еф 1:16). Амин.

http://www.bg-patriarshia.bg/

#12
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
 • Гости
КЊИГА О СВ. САВИ

Издавач православних књига „Омофор” је на сајму у Софији почетком децембра изложио превод књиге „Живот светог Саве” од светог Николаја Жичког. Предговор је написао Андреј Романов, истакавши да у Рилском манастиру, „срцу Хришћанства Бугарске”, постоји параклис посвећен српским светитељима, Сави и Симеону, о којима се у Бугарској мало зна. „Србија је земља светог Саве”, присутан је у толико топонима, прича, легенди, у фолклору, песмама, заштитник је просвете. Сличан је светом Клименту Охридском, или бугарском патријарху Евтимију.

Свети Сава је „вечан мост између Бугарске и Србије”, стоји у предговору, који превазилази и „глупе братоубилачке конфликте у 19. и 20. веку између наших народа”. Свети краљ Стефан Милутин, „крвни и духовни потомак св. Саве”, је „софијски светитељ”. Док политичари и генерали деле народе, светитељи лече и стварају љубав, напомиње Романов у предговору на више страница.

http://pravoslavlje....hriscanski-svet


0 Корисник (а) чита ову тему

0 чланова, 0 посетилаца, 0 скривених корисника