Време и сазнање: Теолошко читање Марсела Пруста од оца Ромила Кнежевића Хиландарца. Изузетна књига, једна од оних које траже размишљање. Ја ништа боље нисам читао у последње време. Књигу је објавио Институт за теолошка истраживања.
Као што је ова, тако се надам да ће и теза под насловом Ипостасна молитва и тајна личности у теологији архимандрита Софронија Сахарова бити објављена, ако Бог да.
Одговор May 16 2012 - 18:19
Одговор May 16 2012 - 18:35
Одговор May 18 2012 - 22:08
Одговор May 18 2012 - 22:12
Одговор May 18 2012 - 22:26
Одговор May 18 2012 - 22:43
tamo neko, за May 18 2012 - 22:12, каже:
kakva je knjiga?
da li je autobiografska ili je roman?
da li je autobiografska ili je roman?
Men` se svidja. To je prva od knjiga iz njegove tzv. autobiografske trilogije. druge dve su: "Rodjeni u nedelju" i " Razgovori u cetiri oka."
Mene autobiografija,iako mi se dopada i privlaci me, asocira na nesto suvoparno, ali ova knjiga takva nije.
Ovo je ono sto pise na poledjini knjige i meni je bilo dovoljno da je kupim sa dve vec pomenute.
"Dinamičan spoj scenarija, romana i memoara, Najbolje namere su tvorevina najpribližnija Bergmanovom filmu - samo bez slike i tona. Sam Bergman je svoje delo nazivao romanom, naglašavajući pri tom šaljivu notu i maštovito se poigravajući pomalo i sa žanrom i sa čitaocima.
Iako je u pitanju priča o njegovim roditeljima i porodici - Bergman je napisao i istoimeni scenario po kome je kasnije snimljen film - Najbolje namere valja čitati kao fikciju. Knjiga je nastala 1991, dakle u Bergmanovim poznim, no spisateljski izuzetno zrelim godinama, kada se fokusirao samo na pisanje.
Spoj dara suptilnog posmatrača i retkog književnog talenta istkao je priču o ljubavi na mnogo različitih nivoa: složenu ljubavnu priču između žene i muškarca, o ljubavi između roditelja i dece, ali i priču o ljubavi kao čudu samom, koja se javlja kada je životno najvažnija, ali već po svojoj prirodi neobjašnjiva i, ponekad, neshvatljiva. Otud i naslov: iz najboljih namera može proisteći i nepažnja, nepravda - pa i zlo.
Uvršćujući u knjigu i (neke) elemente pozorišta i filma, koje upliće u narativni tok, Bergman je napisao roman velike lepote i beskompromisnog poštenja, pun radosti i tuge, požrtvovanja i pomirenja i, iznad svega, postojane i ustrajne ljubavi. "
Одговор May 18 2012 - 23:21
kodos allah
kodos alkawe
kodos allade
la yamot erhamna
-+-+-+-+-+-+-+-+-+
http://www.srdjanantic.blogspot.com/
kodos alkawe
kodos allade
la yamot erhamna
-+-+-+-+-+-+-+-+-+
http://www.srdjanantic.blogspot.com/
Одговор May 18 2012 - 23:31
Смрт је непровјерена гласина - Емир Кустурица.
Нека врста аутобиографије нашег, по мом мишљењу, најбољег редитеља.
Да ли постоје ствари које не постоје? - Воја Антонић
Уз мање ограде које се тичу мањих нетачности око тумачења библијских пророчанстава, књига је права енциклопедија псеудонауке, шарлатанства, надрилекарства, и сличних појава.
Обе топло препоручујем.
Нека врста аутобиографије нашег, по мом мишљењу, најбољег редитеља.
Да ли постоје ствари које не постоје? - Воја Антонић
Уз мање ограде које се тичу мањих нетачности око тумачења библијских пророчанстава, књига је права енциклопедија псеудонауке, шарлатанства, надрилекарства, и сличних појава.
Обе топло препоручујем.
Катодна цев све трпи, а интернет свакога.
Одговор May 19 2012 - 00:33
Одговор May 20 2012 - 15:34
O istorijatu nastanka i razvoja engleskog jezuka na tlu Amerike - nesvakidasnja knjiga super zabavna.
"U knjizi Made in America, Brajson demistifikuje svoju otadžbinu objašnjavajući kako je to jedan prašnjavi pustinjski zaseok bez šume i zelenike postao Holivud, zašto Divlji zapad nije osvojen, zbog čega Amerikanci govore drugačije od Engleza, kako su Amerikanci počeli da jedu nutricionistički bezvrednu hranu pre nego što je za nju i smišljen naziv, otkriva kako su se proslavili doktor Kelog i njegove kukuruzne pahuljice..."

http://www.laguna.rs...ica_laguna.html
"U knjizi Made in America, Brajson demistifikuje svoju otadžbinu objašnjavajući kako je to jedan prašnjavi pustinjski zaseok bez šume i zelenike postao Holivud, zašto Divlji zapad nije osvojen, zbog čega Amerikanci govore drugačije od Engleza, kako su Amerikanci počeli da jedu nutricionistički bezvrednu hranu pre nego što je za nju i smišljen naziv, otkriva kako su se proslavili doktor Kelog i njegove kukuruzne pahuljice..."

http://www.laguna.rs...ica_laguna.html
"Passion is a poison laced with pleasure bitter sweet...One of many faces that hide deep beneath.It will take you,It will spit you out...Like a wind upon your face you can't see it,but you know it's there, when beauty shows Its ugly face, just be prepared" - Chuck Schuldiner
http://painandsalvation.tumblr.com/
http://painandsalvation.tumblr.com/
Одговор May 20 2012 - 17:56
w.a.mozart, за May 19 2012 - 00:33, каже:
Nisam počeo al sam juče dobio a uskoro ću početi da je čitam

hot tema nema sta,aj pa kucni kako ti se cini!
Sto se moje preporuke tice,mogu samo da preporucim strucnu literaturu koja je nadasve stura,ali moj mozak je doziveo nezgodaciju nakon studija i ne prihvata niš' od beletristike koju sam kao dosta mladja gutala,ali sada...jednostavno ne merem,nece i nece
elem ovo je zaista vredna knjiga koga zanima neuropsihologija i lingvistika i njihovo prozimanje u kontekstu pronicanja odnosa ljudske svesti i jezika :
Jezik i svest
Autor: Aleksandar R. Lurija
Prevodilac: Milica Glumac Radnović
"Ova knjiga nema za cilj da otvori nove puteve u jednoj od najsloženijih oblasti nauke - problemu odnosa jezika i svesti. Njen cilj je skromniji: da sumiranjem predstavi one osnovne teze koje su nastale tokom poslednjih decenija u sovjetskoj psihološkoj nauci i da ih unekoliko zbliži s osnovnim podacima savremene lingvistike.
Knjiga se sastoji od predavanja koja je autor tokom mnogih godina držao na fakultetu psihologije Moskovskog univerziteta i zato je potpuno prirodno da je ona, pre svega, namenjena studentima - psiholozima, kao i predstavnicima graničnih disciplina koje su zainteresovane za pitanje o ulozi jezika u formirnju svesti i svesne aktivnosti."
Сличне Теме
|
О чему размишљаш тренутно?Започето од мирођија, Jan 10 2012 |
|
|
|
|
Песма којом бисте изразили тренутно расположење или упитаност...Започето од Анастасија, Jul 18 2011 |
|
|
|
|
Личне препоруке - књига, филм, музика...Започето од Aphex Twin, Jun 14 2010 |
|
|
|
|
Разне јутјуб препорукеЗапочето од Guest_Alefshin_*, May 26 2009 |
|
|