Nastavio bih dalje o Isaa a.s. na ovome mjestu jer je to i tema ovdje.
A rado bih cuo i vasu pricu o istom
A kad je narodu tvome kao primjer naveden sin Merjemin, odjednom su oni, zbog toga, zagalamili i rekli: "Da li su bolji naši kumiri ili on?" A naveli su ti ga kao primjer samo zato da bi spor izazvali, jer su oni narod svađalački. On je bio samo rob koga smo Mi poslanstvom nagradili i primjerom za pouku sinovima Israilovim učinili, a da hoćemo, mogli bismo neke od vas u meleke pretvoriti da vas oni na Zemlji naslijede;
I on (Isa, alejhisselam) je predznak Smaka svijeta, zato nikako ne sumnjajte u nj i slijedite uputstvo Moje, to je Pravi put, i neka vas šejtan nikako ne odvrati, ta on vam je, doista, neprijatelj otvoreni.
A kad je Isa očita znamenja donio, on je rekao: "Donosim vam mudrost i dolazim da vam objasnim ono oko čega se razilazite. Zato se Allaha bojte i Meni se pokoravajte, Allah je moj i vaš Gospodar, pa se Njemu klanjajte, to je Pravi put!" (43:57-64)
Allahove riječi: ve innehu le'ilmul-lis-sa'ati Besim Korkut u svojemu prevodu časnog Kur'ana prevodi ovako: Kur'an je predznak Smaka svijeta. Međutim, većina islamskih učenjaka govori da se zamjenica innehu (on) odnosi na Isaâ, alejhisselam, a ne na Kur'an, i to ne samo zbog toga što se i ajeti što neposredno prethode, i ajeti što neposredno slijede nakon ovog ajeta, jasno i apsolutno nedvosmisleno odnose na Isaâ, alejhisselam; već još više zbog toga što postoje mnogi vjerodostojni hadisi u kojima Resulullah, Muhammed, alejhisselam, jasno i nedvosmisleno govori o povratku Mesiha Isaâ, alejhisselam, na Zemlju na kraju vremena, tj. malo pred Sudnji Dan. Te hadise bilježe mnogi sakupljači hadisa (Buhari, Muslim, Ahmed i drugi) i oni po mišljenju većine uleme dostižu stepen mutevatira (maksimalne vjerodostojnosti), tako da se u njih ne sumnja.
U tim hadisima se ističe da će, inša'Allah, Mesih Isa, alejhisselam, sići pred sam kraj vremena (tj. pred Sudnji Dan) među Ummet[1] Resulullaha, Muhammeda, alejhisselam, kao pravedan vladar; jasno će i nedvosmisleno potvrditi časni Kur'an kao konačnu Allahovu objavljenu Knjigu kojom se zatvara ciklus objavljivanja Božijih Knjiga i Božijih Zakona na ovom svijetu; potvrdit će istinitost poslanstva Muhammeda, alejhisselam, koji je poslat ne samo jednom narodu već čovječanstvu u cjelini; potvrdit će da Resulullah, Muhammed, alejhisselam, u svojstvu ''pečata vjerovjesnika'', tj. konačnog Allahovog poslanika, pečati lanac vjerovjesnika tako da više neće biti novih Allahovih vjerovjesnika i poslanika nakon njega; neće više slijediti Indžil nego Kur'an i Sunnet Muhammeda, alejhisselam, i u tom smislu će, zajedno sa Imamom Muhammedom El-Mehdijem,[2] predvoditi Ummet; polomiće križ i pobiti svinje; predvodit će muslimane u konačnoj bici protiv sljedbenika prokletog Dedždžala kojom prilikom će on, svojom mubarek rukom, ubiti Dedždžala; uspostavit će mir i pravdu na Zemlji i ujediniti čovječanstvo u islamu, jer će tada sve druge vjere nestati; u vrijeme njegove vladavine dragi Allah, Svemilosni, će na Zemlju spustiti Svoju veliku i posebnu milost koja će obuhvatiti sva stvorenja na čitavoj planeti, tako da će lavovi boraviti u društvu gazela koje će mirno pasti, isto tako i vukovi u društvu ovaca, a djeca će se igrati sa otrovnim zmijama koje ih neće ujedati; materijalnih bogatstava će biti u obilju, ali ljudi više za njima neće mariti nego će jedna iskrena sedžda vrijediti više nego sva materijalna bogatstva i Zemlje i nebesa; oženit će se i, kako se prenosi, dobiti dijete; kada istekne vrijeme njegovog dunjalučkog života preselit će, kao i svi ostali ljudi, na ahiret i biti ukopan u Medini uz Resulullaha, Muhammeda, alejhisselam[3]; nakon toga čovječanstvu ostaje još samo čekati Sudnji Dan koji će doći u svoje vrijeme, koje poznaje jedino dragi Allah, Gospodar svih svjetova i to nije otkrio nikome od Svojih stvorenja.
Evo, ovo je, uglavnom, ono što vjerodostojni hadisi koji se prenose od Resulullaha, Muhammeda, alejhisselam, govore o drugom boravku Mesiha Isaâ, alejhisselam, na Zemlji i sve ovo spada u islamski akaid.
Mi ćemo se ovom prilikom, inša'Allah, između svega što je već navedeno o vremenu povratka Mesiha Isaâ, alejhisselam, pokušati posebno osvrnuti na tri pitanja, a to su: Mesihovo ubijanje prokletog Dedždžala, zatim njegov odnos prema kršćanima i jevrejima u to doba, i na kraju njegovo predvodništvo Ummeta Muhammeda, alejhisselam.