Пређи на везу

facebook rss twitter youtube stickam

Вести са Косова и Метохије

- - - - - vesti kosovo metohija

• Please log in to reply
927 одговор(а) на ову тему

Пг

Пг

Интересује се

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 194 Поруке
Опљачкане и запаљене две српске куће

У селу Церница код Гњилана опљачкане су и запаљене куће Љубише Спасића и Станка Станојевића, који са породицама живе у Швајцарској.

Брзом интервенцијом ватрогасне јединице из Гњилана поžар је локализован, преноси ''КиМ радио''.

Комшија Срђан Менковић рекао је да су куће током претходне ноћи најпре покрадене, а да је пожар највероватније касније подметнут.

"Из кућа је украдено готово све што се могло понети, све су украли. Сваким даном је све горе, крађе су све учесталије, полиција им не може или неће ништа", рекао је Менковић.

Косовска полиција је обавила увиђај и трага за починиоцима.

У Церници је до 1999. године живело око 150 српских породица, док их је сада остало око 30.

http://www.mondo.rs/...rpske_kuce.html

Михајло

Михајло

Jem'Hadar

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 6187 Поруке
  • Локација :“Mors tua, vita mea”
Karla del Ponte: NATO je sprečio istragu o "žutoj kući"

Bivši tužilac međunarodnog suda za ratne zločine Karla del Ponte u intervjuu beogradskom "Presu" prvi put govori o tome ko je ometao istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji, i poručuje da i ona i sadašnji tužilac Serž Bramerc znaju ko je uništio dokaze. Del Ponteova je pričala i o svom odnosu sa srpskim liderima, ratnim zločinima Hašima Tačija, ali i krivcima za sve što se događalo na teritoriji bivše Jugoslavije tokom devedesetih.

Постављена слика
Postoji manjak političke volje da se rasvetli slučaj trgovine organima na Kosovu i Metohiji: Karla del Ponte

Možda odavno nema veze sa Beogradom i Hagom, možda krcka penzionerske dane nakon pravničke, a potom i diplomatske karijere - tek što se vratila sa pozicije ambasadora švajcarske u Argentini - ali se neke stvari, izgleda, nikada neće promeniti: kada razgovara sa Srbima, sve mora da bude po njenom.

Tako je, recimo, reporterima "Pres Nedeljnika" prvo rekla da bi volela da je posetimo u njenom domu u Tićinu, italijanskom kantonu u švajcarskoj, da bi naprasno odustala od toga. I tu, kaže, nema pogovora. Onda je pristala da se intervju obavi mejlom, ali je tek na pitanja koja su joj se svidela odgovarala opširno, dok je druga tek pretrčala.

Žena koja je za mandata u Tribunalu bila jedna od najomraženijih ličnosti u Srbiji, po napuštanju Haga uglavnom se oglasi kad god se povede priča o istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i ozloglašenoj "žutoj kući". O tome govori i na početku intervjua za Nedeljnik

Pomažu samo Ujedinjene nacije

Izjavili ste da Euleks nema kapacitet da istraži slučaj "Žuta kuća" i bili ste spremni da se stavite na čelo istražnog tima pod mandatom UN. Nama u Srbiji se čini da do istine o trgovini ljudskim organima nikome nije stalo. Primećujete li Vi nedostatak političke volje da se ovaj slučaj do kraja ispita i rasvetli?

- Moj stav ostaje isti: međunarodna zajednica je, posle izveštaja Dika Martija, morala da reaguje, ali samo bi istraga pod mandatom Ujedinjenih nacija mogla da da konačnu istinu o ovim optužbama. Slažem se sa vama da postoji manjak političke volje da se ovaj slučaj rasvetli. U suštini, to je zato što je situacija na Kosovu i dalje veoma krhka.

U Haškom sudu rok za podizanje optužnice u slučaju "Žuta kuća" istekao je 2004. Vi niste podigli optužnicu. Iz kancelarije UN za nestala lica tvrde da su uzorci iz "žute kuće" uništeni krajem 2005, i to je zvanično potvrđeno, po nalogu haškog tužilaštva. Kako je to moguće? Osećate li se direktno odgovornom?

- Uništenje dokaza je bila velika greška. To je učinjeno bez konsultacija sa mnom, čak i bez razgovora sa mnom na ovu temu. Bila sam veoma iznenađena kada sam iz medija saznala da su dokazi uništeni. Ali, naravno da se ne osećam odgovornom za to jer nisam imala ovlašćenja da vodim istragu. Znam ko je doneo odluku o uništenju dokaza, jer sam bila u stalnom kontaktu sa svojim naslednikom na poziciji tužioca, Seržom Bramercom.

Imate li hrabrosti da sada kažete ko je uništio dokaze?

- To nije pitanje hrabrosti, već onoga što je fer. Pitajte kancelariju tužioca. Ja više nisam tamo i nisam imala ništa sa uništavanjem dokumenata. To se desilo kada je već bilo jasno da nam neće dozvoliti da nastavimo istragu.

Prepreke - NATO, Unmik i Albanija

Ali, još 2004. ste u rukama imali Unmikov poverljiv izveštaj o zločinima u "žutoj kući". Istraga je ipak suspendovana...

- Kao što sam vam već rekla, nismo bili u mogućnosti da nastavimo istragu zbog - mnogobrojnih prepreka.

Stalno govorite o nekim preprekama. O čemu se radi?

- NATO i Unmik nam nisu dozvoljavali pristup važnim dokumentima, a Albanija nam nije dala da uđemo na njenu teritoriju i ispitamo grobove. Bilo je tu još nekih stvari...

Pratite li procese u Hagu danas? Kako komentarišete činjenicu da ni posle devet godina suđenja šešelju nema presude?

- Naravno da pratim suđenja, jer se optužnice koje smo podigli moj tim i ja sada dokazuju. Suđenje šešelju, baš kao i neka druga, traju dosta dugo. To, naravno, zavisi od mnogo stvari: i od procedure i od stava suda. Sud previše pažnje poklanja zahtevima optuženog, umesto da ubrza suđenje. Ali, jako je važno da se dođe do kraja i da to suđenje bude okončano.

Suđenje šešelju predugo traje

Posmatrači u Srbiji, ali i mnogi drugi evropski pravnici, taj proces ocenjuju kao antipropagandu pravosuđa. Osećate li se odgovornom za to?

- Suđenje je predugo i pravila bi morala da budu promenjena. Jedini koji su odgovorni za to kako se suđenje šešelju odvija jesu sudije i posebno predsednik suda.

Kako biste, kao pravnik sa decenijama iskustva, ocenili odbranu Vojislava šešelja i Slobodana Miloševića?

- Svaki optuženi može detaljno da izlaže svoju odbranu, ali bila je velika greška što je dozvoljeno da se oni potpuno brane sami, bez prisustva advokata. To doprinosi bacanju vremena i omogućava optuženima da drže političke govore koji nemaju nikakve veze sa onim zbog čega im se sudi.

I Tuđman, i Milošević, i Izetbegović napustili su ovaj svet kao neosuđeni ljudi. Ko je, po Vašem mišljenju, kriv za rat u bivšoj Jugoslaviji?

- Bez obzira na smrti optuženih, činjenice ostaju validne, i istorija se neće promeniti.

Da li bi protiv Tuđmana i Izetbegovića bile podignute optužnice da nisu preminuli?

- Za obojicu je istraga bila u toku, i sećam se da smo bili veoma blizu podizanja optužnice protiv Tuđmana kada je umro. Da smo mogli da predstavimo sve činjenice, on bi sigurno bio osuđen. Za Izetbegovića nisam sigurna, jer je istraga bila tek na početku.

Želim sve najbolje Srbiji

Često se u srpskim medijima čuje da su Srbi osuđeni na ukupno više od 900 godina zatvora, a da su svi ostali osuđeni na jedva dve stotine. Je li to prava mera onoga što se događalo na prostorima bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina?

- Svi učesnici u tom konfliktu su činili zločine i svi su privedeni pravdi. To je ono što je u celoj priči veoma važno. To, i činjenica da su odluke Saveta bezbednosti uspešno sprovedene. A bilo kakvo sabiranje ukupnih godina osuđenih je glupost.

Svi osumnjičeni čije je izručenje Tribunal tražio od Srbije su iza rešetaka. Koliko bi Srbija dobila na vremenu za svoje evropske integracije da je to učinila za Vašeg mandata?

- U potpunosti se slažem s vama, ali politička situacija je bila teška dugi niz godina. To je onemogućavalo vlasti da rade brzo, jer mnogi nisu bili spremni da prihvate odgovornost koja je izlazila na videlo tokom suđenja. Sada je ta priča okončana i želim sve najbolje Srbiji.

Đinđić bio najiskreniji

Kakva sećanja nosite iz kontakata sa sagovornicima u Beogradu? Postoji li neko za koga verujete da vas je uvek lagao i neko u čiju iskrenost nikada niste posumnjali?

- Sa različitim srpskim vladama imala sam različite odnose. Naročito je teško bilo sa Vojislavom Koštunicom. Nikada, recimo, nisam sumnjala u iskrenost premijera Đinđića, koji je radio sve najbolje za budućnost Srbije. Njegova smrt bila je i biće veliki gubitak za vašu zemlju.

Tribunal se, praktično, ni u jednoj državi bivše Jugoslavije ne percipira kao kuća pravde. Zašto je to tako?

- Vreme koje prolazi promeniće taj stav. Ljudima, jednostavno, treba vremena da shvate pravo stanje stvari, ali sam isto tako ubeđena da će osećaj pravde biti sve jači kada Tribunal bude zatvoren. Pravda mora biti zadovoljena i pravda jeste zadovoljena. Visoki politički i vojni zvaničnici odgovorni za zločine u bivšoj Jugoslaviji su privedeni pravdi.

Najviše žali zbog smrti Miloševića

Za čim najviše žalite tokom mandata?

- Smrt Miloševića, bez sumnje. Posebno mi je zbog žrtava krivo što on nije osuđen.

Sećate li se kako ste se osećali onog dana kada je Karadžić uhapšen i kada je obelodanjeno da se godinama slobodno šetao pod imenom Dragan Dabić?

- Kako da ne. Bila je subota i to je bio jedini dan kada sam najiskrenije žalila što nisam više u Hagu. A opet, imala sam osećaj velikog zadovoljstva, zbog pravde i zbog žrtava.

Da ste bili u prilici da Ratka Mladića vidite pola sata posle hapšenja, šta biste mu rekli?

- Pitala bih ga, naravno, ko ga je štitio sve ove godine.

Vaše pozivanje na dobre izvore u Beogradu i pritiskanje srpskih zvaničnika navodno pouzdanim informacijama u Beogradu već je postala legenda. Možete li danas da otkrijete ko su Vaši doušnici iz Srbije?

- Ne mogu ni sada da vam kažem njihova imena. Ali, sve vreme su oni radili veoma dobro i jedini razlog što begunci nisu bili uhapšeni jeste što ih vlast nije ni tražila. Čim se to promenilo, stigao je veliki uspeh.

Da li ste čitali Karadžićeve pesme ili šešeljeve knjige u kojima vas on najbezobzirnije vređa?

- šešeljevo pisanje me uopšte ne zanima.

Kako se danas osećate po pitanju Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija? Da li verujete da će Haradinaj ipak odgovarati na ponovljenom suđenju?

- Nadam se da će tužilac imati dovoljno dokaza koje smo prikupili tokom istrage, i verujem da će Haradinaj biti osuđen.

Svet ne želi da sazna istinu o Tačijevim zločinima

A Hašim Tači?

- Ne znam. Očekujem da će istraga biti završena, ali mislim da međunarodna zajednica ne želi da sazna istinu o ovim zločinima.

Da li Vam je poznato da je general Krstić iz zatvora u Velikoj Britaniji zbog maltretiranja ostalih zatvorenika morao biti vraćen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala?

- Mislim da je to jedna normalna epizoda koja se dešava u svim zatvorima i da to nije imalo nikakve veze sa prošlošću generala Krstića. Ali, Tribunal svejedno mora da vodi računa da se ništa ne dogodi osuđenima tokom trajanja njihove kazne.

Je li pozicija haškog tužioca bila vrhunac karijere?

- Bila sam tužilac čitavog života. To je jedno sjajno iskustvo, koje mi je omogućilo da mnogo saznam o čovečanstvu. Radila sam najbolje što sam umela u Tribunalu, i bio je to, bez ikakve sumnje, najveći izazov u mojoj karijeri. Uvek ću se sa zahvalnošću sećati svih ljudi koji su mi pomagali.

“Mors tua, vita mea”

Михајло

Михајло

Jem'Hadar

• Члан
  • 6187 Поруке
Брамерц: Дел Понтеова је уништила доказе

02. 02. 2012 9:14 | Вести

Постављена слика
Она је - нисам ја, Серж Брамерц (Фото: Вести)
Хаг – На откриће бивше хашке тужитељке Карле дел Понте у „Прес недељнику“ да су НАТО и Унмик спречили истрагу о трговини органима на Косову, из канцеларије садашњег тужиоца Сержа Брамерца стигла је контраоптужба.
Српска јавност шокирана је признањем бивше тужитељке Хашког трибунала Карле дел Понте, изнетим у „Прес недељнику“, да су НАТО и Унмик спречили истрагу о вађењу органа косовских Срба у „жутој кући“ и да зна ко је донео одлуку да се у Трибуналу униште докази о тим монструозним злочинима.
Занимљиво је, међутим, да је из канцеларије садашњег хашког тужиоца Сержа Брамерца за „Прес“ стигло објашњење у коме се наводи да су битни докази уништени баш у време Карле дел Понте и уз одобрење њеног тужилаштва.
Велика грешка, али чија?
Пошто Дел Понтеова није покренула истрагу против налогодаваца скривања доказа и оних који су је ометали да подигне оптужницу у случају „Жута кућа“ док је обављала дужност тужиоца, то би на основу њеног признања морао да учини актуелни хашки тужилац Серж Брамерц, тврде саговорници „Преса „.
Бивша тужитељка је у интервјуу за јучерашње издање Прессовог њузмагазина рекла да постоји мањак политичке воље да се случај „Жута кућа“ до краја испита и расветли. На примедбу да је још 2004. у рукама имала Унмиков поверљив извештај о злочинима у „жутој кући“, али да није подигла оптужницу до краја те године када је за то истекао рок у Хашком суду, Дел Понтеова је узвратила да није била у могућности да води истрагу због многобројних препрека.
- НАТО и Унмик нису нам дозвољавали приступ важним документима, а Албанија нам није дала да уђемо на њену територију и испитамо гробова.Било је ту још неких ствари … - Казала је Дел Понте, која је била тужилац Трибунала од 1999. до 31. децембра 2007.
Упитана зашто су онда по налогу тужилаштва 2005. у Хашком суду уништени дотад прикупљени докази о злочинима из „жуте куће“, она је одговорила:
- Уништење доказа је била велика грешка. То је учињено без консултација са мном, чак и без разговора са мном на ту тему. Била сам веома изненађена када сам из медија сазнала да су докази уништени. Али, наравно да се не осећам одговорном за то јер нисам имала овлашћења да водим истрагу.
Она се потом „похвалила“ да зна ко је донео одлуку о уништењу доказа јер је, како каже, била у сталном контакту са својим наследником Брамерцом, али није желела да открије идентитет налогодавца јер то „није фер“.
- Питајте канцеларију тужиоца. Ја више нисам тамо и нисам имала ништа са уништавањем докумената. То се десило када је већ било јасно да нам неће дозволити да наставимо истрагу – рекла је Дел Понте.
Све се десило у „Карлино време“
Међутим, тужилац Брамерц одговара да су докази уништавани у време док је баш Дел Понте била тужилац и уз њено знање.
- Тужилац Брамерц је већ рекао да су неки предмети уништени још 2005, када је тужилац била госпођа Дел Понте. Одлуку су донели тадашњи чланови руководства тужилаштва. Тужилац Брамерц се слаже да то није била добра одлука. Међутим, не можемо јавно говорити о интерној процедури доношења одлука у тужилаштву – речено је јуче Прессу у канцеларији тужиоца Брамерца.
Одговарајући на оптужбе Дел Понтеове, портпарол Унмика Оливије Салгадо тврди за „Прес“ да је Унмик у потпуности сарађивао у сваком тренутку са Хашким трибуналом и поднео све доказе и информације на располагање том суду.
- Трибунал има слободу да истражи сва питања из своје надлежности. Нема разлога да верујемо да је било који званичник Унмика зауставио било коју истрагу – рекао нам је Салгадо.
С друге стране, јавност у Србији очекује да се све у вези са случајем „Жута кућа“ испита.
Српски тужилац за ратне злочине Владимир Вукчевић каже да је непосредно по добијању информације да су у Трибуналу уништени докази о „жутој кући“ поставио питање хашким истражитељима зашто је то учињено.
- Добили смо одговор да су ти материјали заједно са материјалима из Сребренице уништени у оквиру редовног поступка – наводи за „Прес“ Вукчевић.
У Тужилаштву су, како сазнајемо, били зачуђени потезом суда да уништава доказни материјал с обзиром на то да се до открића о трговини људским органима у „жутој кући“ дошло истрагом у процесу против Рамуша Харадинаја.
- То је јавашлук. Докази се уништавају тек када је предмет правоснажно окончан. Суд је, дакле, уништио доказе у предмету против Харадинаја иако он још увек није окончан. Чека се на пресуду – причају у Тужилаштву, и тврде да немају информације ко је донео одлуку о уништавању доказа.
Кривично дело
- Ако је то уништавање доказа урађено по правилима и законској процедури, како тврде у Трибуналу, не видимо разлог да суд таји име оног ко је то наручио и урадио – додају у Тужилаштву.
Пензионисани генерал и бивши командант Здружених снага на југу Србије Нинослав Крстић каже да је уништавање доказа кривично дело свугде у свету и да би неко морао да одговара због скривања докумената за „жуту кућу“.
- Ако је знала ко је одлучио да се униште докази док је била тужилац, Карла дел Понте је била дужна да покрене истрагу, као и да обавести СБ УН ако су је НАТО и Унмик спречавали да ради свој посао. Или ако је до сазнања о налогодавцу уништења доказа дошла када је завршила мандат тужиоца, морала је да их пренесе свом наследнику Брамерцу, а он да покрене истрагу.Како год, Брамерц треба да покрене истрагу о поништењу материјала о постојању злочина. За то никад није касно – тврди Крстић.
Он каже да није изненађен оптужбама Дел Понтеове да су Унмик и НАТО блокирали истрагу.
- Убеђен сам 90 одсто да у НАТО-у и Унмику има личности које знају шта се десило. Па, од када је Унмик 2000. дошао на Косово, бројни злочини за које су окривљени Албанци нису решени. Коначно, да је истрага о трговини органима спроведена, дошло би се до скандалозних открића о умешаности Харадинаја и Хашима Тачија. Не чуди да су уништени докази о „жутој кући“, кад су сведоци који је требало да сведоче против Харадинаја убијани – закључује Крстић.
Прикупљање и уништавање доказа о „жутој кући“

30. октобар 2003.
Извештај Унмика с доказима о трговини органима на Косову иу Албанији шеф канцеларије Хашког трибунала у Скопљу и Приштини Емон Смит послао главном истражитељу Трибунала Патрику Лопезу Терезу. У време када су се злочини догађали, шеф Унмика био је Бернар Кушнер, касније шеф француске дипломатије.
Март 2004.
Шеф Унмикове канцеларије за нестала лица и форензику Хозе Пабло Бараибар и двојица његових колега потписали извештај комисије која је у Албанији прикупљала доказе о догађајима у злогласној „жутој кући“ у близини Буреља и проследили га Хашком трибуналу.
2005. година
По налогу канцеларије тадашњег главног тужиоца Трибунала Карле дел Понте, уништен доказни материјал прикупљен у „жутој кући“: бочице са медицинским течностима, газе, узорци крви и других телесних течности који су претходно форензички анализирани.
Децембар 2010.
Специјални известилац ПС Савета Европе Дик Марти сачинио извештај о илегалној трговини људским органима на Косову иу Албанији. Мартијев резолуцију, којом се међународна заједница и власти у Београду, Приштини и Тирани позивају да предузму мере како би се расветлила трговина људским органима и други злочини током и после сукоба на Косову, ПС СЕ је усвојила 21. јануара 2011.
2011. година
ЕУ у јуну формирала посебан тим за истрагу навода из Мартијевог извештаја. У августу бивши амерички дипломата Џон Клинт Вилијамсон именован за главног тужиоца тима. До сада нема никаквих резултата.
“Mors tua, vita mea”

Михајло

Михајло

Jem'Hadar

• Члан
  • 6187 Поруке
БОН – Бивши амерички државни подсекретар Николас Бернс изјавио је данас да Србија мора да се помири са чињеницом да је Косово независно ако „жели будућност унутар ЕУ и НАТО”.

„Уколико жели будућност унутар ЕУ и НАТО - а Србија треба да жели такву будућност - онда мора да се помири са чињеницом да је Косово независно,„ рекао је Бернс који је сада професор на харвардском факултету „Џон Кенеди,” у интервјуу Радију Слободна Европа.

Бернс је, такође, навео и да је од изузетног значаја да се поштују права српске заједнице на Косову.

„Право Срба није у вези њиховог одбијања независности Косова, већ њихово право на слободан живот, на миран и слободан начин без претњи и лошег третирања, а такви примери још увек постоје на Косову и то је без сумње забрињавајуће,” рекао је Бернс.

На питање ко је крив за ситуацију на северу Косова он је поновио да дубоко верује да је одлука САД да подрже независност Косова у фебруару 2008. године била исправна и да кривим сматра делове српске владе и српске заједнице на Косову „који су одбили да прихвате оно што је сада познато, а то је слободно и независно Косово”.

Осврћући се на дијалог Београда и Приштине он је оценио да је „позитивно што разговори трају” рекавши да Србија ако жели да буде члан ЕУ и НАТО треба да се помири и са чињеницом да се било какве разлике морају решавати мирним средствима, преговорима и компромисом а никако претњама.

На питање да ли се може окончати међународно надгледање независности Косова уколико север остане жариште, Бернс је оценио да је „позитивно што се стигло до тачке да више није потребан близак надзор међународне заједнице.„

Бернс је као један од главних проблема са којима је суочено Косово навео корупцију која је „проблем како у влади тако и ван ње,„ оценивши да је потребно радити на решавању тог питања.„ Веома је важно да се реши питање корупције и да се поштују права Срба, истакао је он .
Танјуг
објављено: 03.02.2012.

“Mors tua, vita mea”

dusha

dusha

Не мисли да оде

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 3642 Поруке
  • Локација :Dudin Krsh
Веруј, веруј, керу...не веруј швалеру ( филм ''Биће скоро пропаст света'' )

Ако коза лаже...
''Што се грбо роди, вријеме не исправи.'' Валтазар Богишић

Михајло

Михајло

Jem'Hadar

• Члан
  • 6187 Поруке
ДЕЛ ПОНТЕ: ЗНАМ КО ЈЕ УНИШТАВАО ДОКАЗЕ О "ЖУТОЈ КУЋИ"
- Бивши главни тужилац Хашког трибунала Карла дел Понте одбацила је оптужбе свог насљедника на тој функцији Сержа Брамерца да је одговорна за уништавање доказа у случају "Жута кућа".
Постављена слика
Инфо 09:45 | 03/02/2012

Извор: СРНА Постављена слика

Дел Понтеова је рекла да зна ко је уништио доказе у трговини људским органима косовских Срба, али да она није имала никакве везе са тим. "За то да су докази уништени сазнала сам у медијима, када сам већ била на дужности амбасадора Швајцарске у Аргентини. Никако раније. Сигурна сам да је канцеларија тужиоца провела истрагу о томе и да тачно знају ко је донио одлуку да се униште докази, као што знају и да ја нисам била обавијештена о томе", нагласила је Дел Понтеова, која је раније оптужила НАТО и Унмик да су спријечили истрагу о трговини органима на Косову.
Дел Понтеова је била главни тужилац Хашког трибунала од 1999. до краја 2007. године, прикупљени докази о "Жутој кући" уништени су у Хагу 2005. године, а Брамерц тврди да је то учињено по налогу њеног тужилаштва. Некадашњи шеф Координационог центра за Косово и Метохију Небојша Човић изјавио је да је овај центар 2001. и 2002. године са министарствима достављао Трибуналу сазнања о отмицама на Косову и Метохији, потенцијалним локацијама масовних гробница и гдје су отети држани како на Косову и Метохији, тако и у Албанији."Сви подаци настали су на основу извештаја војних и полицијских безбедносних структура, као и Министарства правде. Тај материјал је систематизован и предат Хашком тужилаштву и Дел Понтеовој, Унмику и шефу Унмикове канцеларије за нестала лица и форензику Хозе Паблу Бараибару", рекао је Човић. Он је навео да је Београд тражио да Трибунал и међународна заједница обезбиједе формирање заједничке комисије за обилазак локација Кукс и Тропоја у Албанији, али да је одговор био да Албанија то не дозвољава, те напоменуо да су ти материјали подијељени и Савјету безбједности УН и амбасадорима држава УН у Београду.
"Такође, добили смо информације да је прва мисија Кфора, која је ушла на Косово 1999. године, када се догодио највећи број отмица, имала своју архиву о тим догађајима. Тражили смо од Кфора и Унмика ту архиву. Међутим, изговори су били: први - да је то Кфор однео са собом, други - да је то предато неком институту у Варшави или Бартислави, трећи - да НАТО треба да да сагласност и четврти - да је све то код тадашњег шефа Унмика Бернара Кушнера", рекао је Човић. Он је навео да је на крају речено да НАТО није сагласан да се Београду доставе подаци, као и да НАТО не може да прихвати податке српске стране који су достављени Хашком тужилаштву, јер то су, тобоже, радиле службе безбједности из "Милошевићевог времена".
Р.К.
“Mors tua, vita mea”

Веља

Веља

Дуго је са нама

• Теолог
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 1676 Поруке
  • Локација :Grad kulture i tolerancije
http://scc.digital.n...=f&w=1592&h=741
Sveta SLOGA Srbina Spašava.

Михајло

Михајло

Jem'Hadar

• Члан
  • 6187 Поруке
Наставља се истрага о Жутој кући

Постављена слика

Истрага о трговини људским органима на Косову се наставља. Специјална истражна радна група добила је подршку из Београда, Приштине и Тиране и сада се је у фази прикупљања информација о наводима из извештаја Дика Мартија.

Специјална истражна радна група наставља истрагу о трговини људским органима на Косову, преноси приштински лист Коха диторе, истичући да је група истражиоца добила уверавања о неопходној подршци у Београду, Приштини и Тирани.

Портпарол Радне групе Јуриј Лас рекао је да је истражни тим састављен, те да су главни тужилац Клинт Вилијамсон и његови најближи сарадници завршили посете и добили подршку на Косову, Албанији и Србији.

Лас је пренео да се у овој фази истраге прикупљају информације из институција о наводима које у извештају помиње специјални известилац Савета Европе Дик Марти.

Те информације се анализирају и на основу тога се развија стратегија којом ће бити спроведена истрага.

"Било је важно да на почетку обезбедимо подршку највишег политичког нивоа у Приштини, Београду и Тирани. Радна група је сада у процесу обезбеђивања, анализирања и покретања истраге", рекао је Јуриј Лас.

У извештају Дика Мартија се тврди да су високи команданти Ослободилачке војске Косова, међу којима и косовски премијер Хашим Тачи, умешани у организовани криминал и трговину људским органима.

Марти је у свом извештају написао да су они држали притворне центре на албанској граници у којима су убијани заробљени цивили, већином Срби, а њихови органи продавани на црном тржишту.

Савет Европе представио је извештај о трговини људским органима још 12. децембра 2010. године, а неколико дана после га је Комитет за правна питања Парламентарне Скупштине Савета Европе и усвојио.

Више од месец дана касније Парламентарна скупштина Савета Европе је са 169 гласова "за", 25. јануара 2011. године, усвојила резолуцију на основу Мартијевог извештаја.

Усвојеном резолуцијом се позивају међународна заједница и власти у Београду, Приштини и Тирани да предузму мере, како би се расветлила трговина људским органима и други злочини током и после сукоба на Косову.
“Mors tua, vita mea”

Михајло

Михајло

Jem'Hadar

• Члан
  • 6187 Поруке
СРС: Састанак са Тачијем скандал

Најава председника Србије Бориса Тадића да је спреман да се састане са Хашимом Тачијем је скандалозна, јер он тиме признаје једнострано проглашену државу Косово, наводи Српска радикална странка.

Српска радикална странка оценила је скандалозном најаву председника Србије Бориса Тадића да је спреман да се састане са косовским премијером Хашимом Тачијем, саопштено је из СРС-а.

Радикали оцењују да Тадић тиме признаје једнострано проглашену државу Косово.

"СРС сматра да је скандалозна најава Бориса Тадића да је спреман да се састане са Хашимом Тачијем, кога је Дик Марти у свом извештају оптужио да је 'шеф мафијашке групе која је одговорна за трговину људским органима, кријумчарење оружја и дроге' и именовао га као 'починиоца злодела - убистава, премлаћивања, хапшења'", каже се у саопштењу.

Додаје се да Тадићева спремност да "као себи равног, прихвати представника терористичке државе Косово, значи да је режим одлучио да да легитимитет приштинским институцијама, односно да потпуно призна независност Косова".

У саопштењу се наводи и да је Тадићев план од четири тачке преписан Ахтисаријев план, чији је циљ успостављање институција такозване државе Косово.
“Mors tua, vita mea”

Михајло

Михајло

Jem'Hadar

• Члан
  • 6187 Поруке
Пантић: Референдум ће сигурно бити на Сретење

04. 02. 2012 13:21 | ФоНет / Васељенска ТВ

Постављена слика
Крстимир Пантић (Фото: Факти)
Окупиране територије – Председник Општине Косовска Митровица Крстимир Пантић изјавио је ФоНету да ће референдум на северу КиМ бити одржан када је и планиран.
„Референдум ће бити одржан када је и заказан, 14. и 15. фебруара“, рекао је Пантић, негирајући тиме тврдње које је данас пренео приштински Експрес да су Срби са севера КиМ одустали од референдума.
Пантић је додао и да „не зна ништа“ ни о идеји о специјалном статусу севера КиМ, коју такође помиње Експрес.
„О томе би требало објашњење да да државни секретар Оливер Ивановић, који нас је убеђивао да одложимо референдум за јесен ове године“, истакао је Пантић.
С обзиром да се све чешће помиње некакав специјални статус севера покрајине, а како подела Косова и Метохије није могућа, ми смо дошли до закључка да ће то бити прихваћено у оквиру независног Косова, рекао је Пантић.
Према његовим речима, Оливер Ивановић је на том састанку такође помињао неки специјални статус, у оквиру „независне државе Косово“.
“Mors tua, vita mea”

Михајло

Михајло

Jem'Hadar

• Члан
  • 6187 Поруке
U Prištini objavljena knjiga „Istorija Kosova“, u kojoj piše da su Albanci napisali Ilijadu i osnovali Troju Autor Budžovi tvrdi da srednjovekovne srpske države nikad nije bilo

BEOGRAD - Da nije žalosno, bilo bi smešno!
Takozvani albanski istoričar Jusuf Budžovi nedavno je u Prištini objavio knjigu „Istorija Kosova“, koja ne samo da nema nikakvo naučno utemeljenje već potpuno iz istorije izbacuje Srbe, a Kosovo opisuje kao „duhovno, kulturno i državno središte prirodne Albanije“! To ludilo ide toliko daleko da čak tvrde da su Albanci, a ne Grci, osnivači Troje i pisci Ilijade!

- Na temelju naučne faktografije Budžovi zaključuje da nije bilo srednjovekovne srpske države niti Srpske pravoslavne crkve, već samo županija, koje su u istoriji poznate kao okupatorske i protiv albanskog etnikuma - napisao je albanski novinar s Kosova Esad Dujaka.

Dr Slavenko Terzić, naučni savetnik Istorijskog instituta SANU, kaže da je reč o „nečuvenom i neverovatno drskom nasilju nad istorijskim činjenicama i zdravim razumom“.

- Reč je o vrlo opasnoj fantaziji u službi etnički čiste velike Albanije. Knjiga ne zaslužuje nikakvu naučnu pažnju, jer je reč o pamfletu. Ona očigledno treba da posluži političarima kao pseudoargument za stvaranje „prirodne Albanije“. Potpuno je besmislena teza da je Kosovo duhovno, kulturno i državno središte Albanije - rekao je Terzić.

Bjelajac: Trovanje mladih naraštaja

Dr Mile Bjelajac, naučni savetnik Instituta za noviju istoriju Srbije, kaže da „ne vredi trošiti reči na jedno u stručnom smislu bezvredno delo“.

- Bilo je sličnih proizvoda u vreme Drugog svetskog rata, kad su se na brzinu pravile istorijske knjige ili udžbenici kratkog veka - rekao je Bjelajac i dodao:
- Knjiga je namenjena produbljivanju nerazumevanja na Balkanu i trovanju mladih naraštaja.

Kurir

“Mors tua, vita mea”

Михајло

Михајло

Jem'Hadar

• Члан
  • 6187 Поруке
БУСЕК: ПОЧЕТИ ПРЕГОВОРЕ О ПОДЈЕЛИ КОСОВА
Бивши координатор Пакта за стабилност југоисточне Европе Ерхард Бусек сматра да Приштина и Београд треба да почну разговоре о подјели Косова.
Постављена слика
Инфо 16:17 | 05/02/2012

Извор: Независне новине Постављена слика

Бусек је предложио и размјену територија, тако што ће се "Прешевска долина спојити са Косовом, док би сјевер Косова припадао Србији".
Он сматра да би се тиме обезбиједило одрживо рјешење за Балкан.
Према ријечима Бусека, подјела је најбоље рјешење које би омогућило да Косово призна Србија и пет чланица Европске уније.
Аустријски дипломата оцијенио је за приштинску телевизију КТВ да ће након избора у Србији бити створени повољни услови за наставак разговора Приштине и Београда.
Б.Т.

----------------------------------

Ово ми смрди на издају жутих кмера
“Mors tua, vita mea”

Сличне Теме

Also tagged with vesti, kosovo, metohija

0 Корисник (а) чита ову тему

0 чланова, 0 посетилаца, 0 скривених корисника

Добро нам дошли!Позивамо Вас да нам се придружите једноставном и брзом регистрацијом и користите све предности регистрованог члана----->Кликни Овде!

наше награде

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација.Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије.За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.

© ☦ 2012 Сва права задржана.