Пређи на везу

facebook rss twitter youtube stickam

Вести са Косова и Метохије

- - - - - vesti kosovo metohija

• Please log in to reply
927 одговор(а) на ову тему

Михајло

Михајло

Jem'Hadar

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 6187 Поруке
  • Локација :“Mors tua, vita mea”
Plakati u Zubinom Potoku: Euleks nepoželjan

Na ulicama Zubinog Potoka su se pojavili leci u kojima se navodi da je Euleks nepoželjan, pošto krši Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pokušavajući da Srbe na severu Kosova predstavi kao kriminalce, jer ne žele da plaćaju porez i carinske obaveze "takozvanoj Republici Kosovo", piše danas prištinski Ekspres.

http://www.blic.rs/V...leks-nepozeljan
“Mors tua, vita mea”

Zawisza

Zawisza

Дуго је са нама

• римокатолик
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 2037 Поруке

Цитат

Na ulicama Zubinog Potoka su se pojavili leci u kojima se navodi da je Euleks nepoželjan, pošto krši Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, pokušavajući da Srbe na severu Kosova predstavi kao kriminalce, jer ne žele da plaćaju porez i carinske obaveze "takozvanoj Republici Kosovo", piše danas prištinski Ekspres.

Te bi će biti poznato:
Dakle, kod male brane postavili su pripremljene "ježeve" a oni su se sa nekoliko oklopnih transportera i desetak džipova stacionirali na onoj zaravni pored trafo stanice, tamo gde su one silne žice za struju.
Na samom administrativnom prelazu od Ribnice na prvom prelazu bilo je više kamiona sa živom stokom, junadima koje su šiptari kupili u Bačkoj Palanci i voze za Vučitrn u klanicu. Ja sam bezobrazno zaobišao kolonu pa su se pobunili vozači kamiona, za kaznu što se bune policajac koji me zna jer stalno tuda prolazim, nije hteo da ih pusti sve dok ne unese u kompjuter pojedinačno "pasoš" za svako grlo stoke. To je legitimna procedura ali nije obavezna, jer uglavnom oni daju kopije takozvanih stočnih pasoš.
Pozdravio sam se sa policajcem i na drugoj strani me dočekao takođe policajac koji me zna. Tu sam sačekao par minuta dok me američki vojnik nije upisao u nekakvu knjigu. Uspeo sam par reči da izmenim sa našim policajcem, ali kako je sve pokriveno video nadzorom nismo mnogo komentarisali. Na samom izlazu naišao sam najpre na mitraljeska gnezda, bila su tri vidljiva a onda preko puta benzinske stanice i one kafane na zaravni je bilo oko 50 terenskih vozila.
Od Srba sam upozoren da se noću ne krećem putem između Zubinog Potoka i Zvečana, već isključivo po danu. Na drugoj strani negde pred skretanjem za Leposavić zaustavila me je veća grupa policajaca, uglavnom su bili Albanci u sastavu, bili su dosta ljubazni kad su videli saobraćajnu dozvolu koja je na beogradsku nadbiskupiju, poželeli mi sretan put i bez ikakvih formalnosti sam nastavio do poljskih vojnika koji su me sačekali u blizini administrativnog prelaza kod Raške.

Na južnoj strani , znači prema Severu Mitrovice, raspoređeni su uglavnom Englezi i Amerikanci, mada sam video grupu vojnika ali nisam video kojoj zemlji pripadaju, naoružani kalašnjikovima.

Na ovoj drugoj strani su Rumuni, Poljaci, Španci i nekakvi severnjaci koje ja prvi put vidim, Norveška, i tamo te zemlje.

U razgovoru sa Srbima video sam odlučnost,  ako se postave ponovo prelazi granični da će ih oni napasti kao par godina ranije.
U pokušaju da im objasnim da je onda bio to patriotski bunt i da je delovao faktor iznenađenja pa je zato prošlo kako je prošlo a da je sada to interes, i da ne treba potceniti ni sposobnosti ni intelegenciju pre svega Engleza koji kontrolišu taj deo i da bi bolje bilo prepustiti to pitanje političarima i političkom rešenju, nije im bilo paš pravo ali nisu ni nešto argumentovano probali da mi dokažu da nisam u pravu.
Ja mislim da su postali svesni da  sami sa one strane ako se suprostave neće imati snage mnogo da urade, a sa ove strane siguran sam da neće imati nikakvu logistiku.

Inače je cena nafte skoro upola jeftinija nego u Srbiji, cene drugih artikla, na koje takođe nikom ne plaćaju poreze su skuplji nego u Srbiji što nije ni malo logično.

Zawisza

Zawisza

Дуго је са нама

• римокатолик
  • 2037 Поруке
U popodnevnim satima oko 17h zaustavila me je policija ispred Zubinog potoka, u KPS su bili Srbi. Jedan od njih je na najbrutalniji i najprimitivniji način počeo da me vređa, pošto sam odbio da mu platim nekakvu ucenjivačku tarifu, bukvalno nizašta. Onda je počeo da preti. Nije bilo nikakvog povoda za takvo ponašanje, osim nekakav izmišljeni prestup.
Shvativši da imam posla sa jednim od srpskih "domaćih izdajnika", odbio sam svaku komunikaciju i tražio da dođu Poljaci iz  jednostke wojskowe GROM, odbivši svaku komunikaciju na bilo kom jeziku osim poljskom. Pri sebi sam imao papire iz kojih se jasno videlo da vozilo propada beograskoj nadbiskupiji i da je sve ispravno i uredno.

Kad je napokon shvatio da nemam nameru da više komuniciram sa njim i kad je ukapirao da mu neću platiti ucenu uz najprimitnije pretnje je otišao.
Brzo su stigli pripadnici bugarskog sastava i objasnili mi da je to uobičajeno ponašanje srpskih policajaca i da me ništa ne čudi kao i da izbegavam da se noću krećem???????

звечанац

звечанац

Наш човек

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 795 Поруке
  • Локација :Звечан

Цитат

U popodnevnim satima oko 17h zaustavila me je policija ispred Zubinog potoka, u KPS su bili Srbi. Jedan od njih je na najbrutalniji i najprimitivniji način počeo da me vređa, pošto sam odbio da mu platim nekakvu ucenjivačku tarifu, bukvalno nizašta. Onda je počeo da preti. Nije bilo nikakvog povoda za takvo ponašanje, osim nekakav izmišljeni prestup.
Shvativši da imam posla sa jednim od srpskih "domaćih izdajnika", odbio sam svaku komunikaciju i tražio da dođu Poljaci iz  jednostke wojskowe GROM, odbivši svaku komunikaciju na bilo kom jeziku osim poljskom. Pri sebi sam imao papire iz kojih se jasno videlo da vozilo propada beograskoj nadbiskupiji i da je sve ispravno i uredno.

Kad je napokon shvatio da nemam nameru da više komuniciram sa njim i kad je ukapirao da mu neću platiti ucenu uz najprimitnije pretnje je otišao.
Brzo su stigli pripadnici bugarskog sastava i objasnili mi da je to uobičajeno ponašanje srpskih policajaca i da me ništa ne čudi kao i da izbegavam da se noću krećem???????

Епа добро су ти рекли Бугари....То су ти обичне пијане будале.  bighugbighug
Господе Исусе Христе, Јединородни Сине Беспочетног Оца Свог, рекао си Твојим пречистим устима: "Без Мене не можете ништа чинити". Господе мој, Господе, вером и срцем примам у душу своју то што си рекао, клањајући се благости Твојој. Помози ми грешноме на делу које почињем, да га с Тобом довршим, у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

звечанац

звечанац

Наш човек

• Члан
  • 795 Поруке

Цитат

Цитат

Te bi će biti poznato:
Dakle, kod male brane postavili su pripremljene "ježeve" a oni su se sa nekoliko oklopnih transportera i desetak džipova stacionirali na onoj zaravni pored trafo stanice, tamo gde su one silne žice za struju.
Na samom administrativnom prelazu od Ribnice na prvom prelazu bilo je više kamiona sa živom stokom, junadima koje su šiptari kupili u Bačkoj Palanci i voze za Vučitrn u klanicu. Ja sam bezobrazno zaobišao kolonu pa su se pobunili vozači kamiona, za kaznu što se bune policajac koji me zna jer stalno tuda prolazim, nije hteo da ih pusti sve dok ne unese u kompjuter pojedinačno "pasoš" za svako grlo stoke. To je legitimna procedura ali nije obavezna, jer uglavnom oni daju kopije takozvanih stočnih pasoš.
Pozdravio sam se sa policajcem i na drugoj strani me dočekao takođe policajac koji me zna. Tu sam sačekao par minuta dok me američki vojnik nije upisao u nekakvu knjigu. Uspeo sam par reči da izmenim sa našim policajcem, ali kako je sve pokriveno video nadzorom nismo mnogo komentarisali. Na samom izlazu naišao sam najpre na mitraljeska gnezda, bila su tri vidljiva a onda preko puta benzinske stanice i one kafane na zaravni je bilo oko 50 terenskih vozila.
Od Srba sam upozoren da se noću ne krećem putem između Zubinog Potoka i Zvečana, već isključivo po danu. Na drugoj strani negde pred skretanjem za Leposavić zaustavila me je veća grupa policajaca, uglavnom su bili Albanci u sastavu, bili su dosta ljubazni kad su videli saobraćajnu dozvolu koja je na beogradsku nadbiskupiju, poželeli mi sretan put i bez ikakvih formalnosti sam nastavio do poljskih vojnika koji su me sačekali u blizini administrativnog prelaza kod Raške.

Na južnoj strani , znači prema Severu Mitrovice, raspoređeni su uglavnom Englezi i Amerikanci, mada sam video grupu vojnika ali nisam video kojoj zemlji pripadaju, naoružani kalašnjikovima.

Na ovoj drugoj strani su Rumuni, Poljaci, Španci i nekakvi severnjaci koje ja prvi put vidim, Norveška, i tamo te zemlje.

U razgovoru sa Srbima video sam odlučnost,  ako se postave ponovo prelazi granični da će ih oni napasti kao par godina ranije.
U pokušaju da im objasnim da je onda bio to patriotski bunt i da je delovao faktor iznenađenja pa je zato prošlo kako je prošlo a da je sada to interes, i da ne treba potceniti ni sposobnosti ni intelegenciju pre svega Engleza koji kontrolišu taj deo i da bi bolje bilo prepustiti to pitanje političarima i političkom rešenju, nije im bilo paš pravo ali nisu ni nešto argumentovano probali da mi dokažu da nisam u pravu.
Ja mislim da su postali svesni da  sami sa one strane ako se suprostave neće imati snage mnogo da urade, a sa ove strane siguran sam da neće imati nikakvu logistiku.

Inače je cena nafte skoro upola jeftinija nego u Srbiji, cene drugih artikla, na koje takođe nikom ne plaćaju poreze su skuplji nego u Srbiji što nije ni malo logično.

А је л' су ти рекли разлог зашто не би требао да се крећеш ?  bighugbighug
Господе Исусе Христе, Јединородни Сине Беспочетног Оца Свог, рекао си Твојим пречистим устима: "Без Мене не можете ништа чинити". Господе мој, Господе, вером и срцем примам у душу своју то што си рекао, клањајући се благости Твојој. Помози ми грешноме на делу које почињем, да га с Тобом довршим, у име Оца и Сина и Светога Духа. Амин.

Zawisza

Zawisza

Дуго је са нама

• римокатолик
  • 2037 Поруке
Nisu, ja imam običaj kod Devine vode, da natočim vodu pa polako za Zvečan. Do sada sam išao i noću i nisam imao neprijatnosti, izgleda da su sada moguće?

звечанац

звечанац

Наш човек

• Члан
  • 795 Поруке
Нека тебе Господ Бог чува! Има заиста свакаквих ликова, али није толико црно да се не сме ноћу путовати. Звечан ти је мирно, мало место, има око 10 000 становника, е сад испадне некад туча по кафићима. Најгоре је за викенд, после поноћи.....Тада је Звечан скоро пун, јер једини кафић који ради после 12 сати, налази се у Звечану. Требјеса се назива. Долази омладина из Митровице, Лепосавића,а у последње време долазе и Делије из разних делова Србије, па уме да испадне лоше. Не знам шта да ти кажем, нека је Бог уз тебе, и неће бити проблема... ;)  

Zawisza

Zawisza

Дуго је са нама

• римокатолик
  • 2037 Поруке
Hvala ti Zvečanac i neka Dobri Bog bude u pomoći svim  Srbima na Kosovu i Metohuji.

Moram da ti kažem da sam zanemeo od lepote kada sam prvi put naišao i ugledao Crkvu Svetog Đorđa

звечанац

звечанац

Наш човек

• Члан
  • 795 Поруке

Цитат

Hvala ti Zvečanac i neka Dobri Bog bude u pomoći svim  Srbima na Kosovu i Metohuji.

Moram da ti kažem da sam zanemeo od lepote kada sam prvi put naišao i ugledao Crkvu Svetog Đorđa

Нема на чему. :) ;)Биће, биће...Чува Бог Србина свог!  :)  klinac

Ево ти на мојем профилу слика Цркве Св. Ђорђа, па гледај до миле воље.... poklon  :)

звечанац

звечанац

Наш човек

• Члан
  • 795 Поруке
Milica – jedino srpsko dete u getu Prizrena

Potresna ispovest Evice Đorđević, majke petogodišnje Milice, koja uprkos golgoti kroz koju prolazi - ne napušta Prizren. Majka i ćerka žive od 55 evra mesečno, što nije dovoljno ni za hleb i mleko. Druže se sa preostalih dvadesetak Srba, sa kojima dele istu sudbinu. Prošlo je sedam godina otkako je na Kosovu i Metohiji izvšen pogrom nad Srbima. Više desetina hiljada ljudi napustilo je svoje domove, 19 je ubijeno, a oni koji su ostali, žive kao u getu. U Prizrenu je danas svega dvadesetak Srba, a među njima je i Evica Đorđević. Evica je hrabra majka petogodišnje Milice. Žive od svega 55 evra mesečno i pomoći koji ima šalju dobri ljudi. Jedina sigurnost im je komšija Adam Mujović koga mala Milica zove deda. Ni na ulicu ne mogu da izađu bez njega. Ovaj 82-godišnjak vodi ih u prodavnicu, u park i čuva kadgod je to potrebno. Već 12 godina Evica teško živi, a odmah posle dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, 1999. godine, je i kidnapovana. Sećanja ne blede:

Drama koja ne prestaje

- Kidnapovana sam 27. septembra 1999. Pripadnici OVK vukli su me po ulici, odveli su me kod komandanta, pretresli, a onda su me pustili. Pokušavala sam na ulici da se odbranim... Imala sam u rukama krompir. Kako su me vukli, krompir je leteo na sve strane... Jedan pripadnik OVK nije mogao sam da me odvuče, pa je došao i drugi... Posle su se pokajali što su me pustili. Kazali su, mogli su da mi rade svašta... Bila je tu i žena u sivoj uniformi. Kad sam njoj rekla da je sramota da me vuku, samo se nasmešila i otišla...Pet godina kasnije, usledio je nov šok. Albanci su bili rešeni da proteraju sve Srbe iz grada. Zapaljene su kuće i manastiri, a Evica je sve to videla sa svog prozora.

- Na današnji dan pre sedam godina palili su crkve, maltretirali ljude. Gledala sam kako pale, ali nisam htela da odem. Znala sam šta se dešava. Išli su u grupama od po pet-šest ljudi, puštali su muziku u kolima, i počeli su da navaljuju na vrata oko tri sata. Otišla sam 18. marta, kad mi je život bio ugrožen do krajnjih granica, ali sama nisam pristala na dobrovoljnu evakuaciju.

Crkva – jedina uteha

Prošlo je sedam godina od pogroma, a u Prizrenu Srbi mogu da se pobroje poimence. Miloš, Slobodan, Adam, Evica, Milica. Jedina uteha im je crkva.

- Živim sa ćerkicom koja je u januaru napunila pet godina. Nas dve same živimo u zgradi, a u celom Prizrenu ima samo oko dvadesetak Srba. Deda, kako ga zove moja ćerka Milica, čika Adam Mujović je rešio da nam pomogne pošto je čuo šta mi se sve desilo. Već šest godina nas nesebično pomaže. Uvek sa njim odlazimo na liturgiju i po povratku sednemo u park, Milica se tu igra. Posle odemo u prodavnicu i kupimo namirnice koje su nam potrebne.

Mala Milica je uglavnom sama.

- Ona se uglavnom igra sa monasima u Svetim Arhangelima. Ipak, i deda Adam se igra sa njom. Nedostaju joj deca, to je sigurno.

Dete željno svega

Evica živi od socijalne pomoći. Pedeset pet evra mesečno nije dovoljno ni za najosnovnije namirnice. Računi stižu, a para nema.

- Dolaze računi za struju, za telefon i teško je. Meni su dva puta isključivali struju, iako im socijalno plaća. Otišla sam da preuzmem pomoć, ali su me za ovaj mesec odbacili. I to malo, 55 evra nemam. Jedino što smo preko opštine dobili drva. Sa tom sumom novca nije dovoljno ni za mleko mesečno. Milica ponekad hoće čokoladno mleko, i noću me budi zbog toga. Čokoladno mleko je 1,25 evra, a hleb je pola evra. Milica je napunila pet godina, a sledeće godine u septembru bi trebalo da krene u osnovnu školu. U Prizrenu je tako nešto - nezamislivo.

- Treba da se potrudimo na nađemo učiteljicu. Solucije su Štrpce i Velika Hoča, jer tamo ima škola. Ne znam šta ćemo da radimo...

Dok smo razgovarali, Evicu je pozvala ćerka.

- Milica me zove, gleda crtani film, Garfilda...

POMOĆ NA ŽIRO RAČUN:

205-1001528649315-48 kod Komercijalne banke, sa naznakom: Za pomoć Evici i Milici.

Dušan Mlađenović

pokajnik83

pokajnik83

Дуго је са нама

• Члан
  • 2534 Поруке
  • Локација :BGD
STUDENTI Visoke skole strukovnih studija ''Akademija fudbala'' Beograd ce u narednom periodu organizovati skupljanje pomoci za malu Milicu. Radim na tome da dobijem prostorije na starom DIF-u i da u tim prostorijama skupimo pomoc u vidu igracaka, garderobe, hrane... Studenti ce skupiti novac i uplatiti na ziro racun,

Licno cu se zaloziti da se akcija i preko medija rasiri pa da usrecimo jedno dete.

Ko zeli i moze da pomogne sa garderobom, igrackama, hranom, knjigama neka mi se javi na pp da mu dam kontakt Akademije fudbala-studentski odsek.

Pozdrav!
И данас, кад дође до последњег боја,
Неозарен старог ореола сјајем,
Ја ћу дати живот, отаџбино моја,
Знајући шта дајем и зашто га дајем.
Постављена слика

Zawisza

Zawisza

Дуго је са нама

• римокатолик
  • 2037 Поруке
Постављена слика

Постављена слика

Сличне Теме

Also tagged with vesti, kosovo, metohija

0 Корисник (а) чита ову тему

0 чланова, 0 посетилаца, 0 скривених корисника

Добро нам дошли!Позивамо Вас да нам се придружите једноставном и брзом регистрацијом и користите све предности регистрованог члана----->Кликни Овде!

наше награде

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација.Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије.За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.

© ☦ 2012 Сва права задржана.