Пређи на везу

Добродошли на Живе Речи Утехе, највећу православну интернет-заједницу!
Региструјте се сада да бисте добили приступ свим нашим функцијама. Када се региструјете и пријавите, моћи ћете да креирате теме, постављатe одговоре на постојеће теме, направитe своју страницу и групу, додајете слике и албуме, имате свој блог, дајете репутацију другим члановима, добијете лични поштански курир са приватним порукама, мењати свој профил и коментарисати друге профиле И ЈОШ МНОГО, МНОГО ТОГА!. Уколико већ имате налог, пријавите се овде -у супротном направите налог бесплатно још данас!

КАКО ДА СЕ РЕГИСТРУЈЕМ, ПИШЕМ, ПОСТАВЉАМ СЛИКЕ НА ЖРУ? (ОБЈАШЊЕЊЕ У ПАР КОРАКА)





кликните и погледајте који нам је рејтинг

Слика

Vodnjika

- - - - -

  • Молимо Вас региструјте се или пријавите да бисте одговорили
6 одговор(а) на ову тему

#1
Vlada Lambada

Vlada Lambada

    Инвентар форума

  • Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 6763 Поруке
Žao mi je što za ovaj recept nisam znao u toku jeseni, ali nije ga teško zapamtiti pa ćemo sledeće godine ili kad već bude više voća, da pravimo...
Za vodnjiku sam znao kao za nešto što su pili naši stari, ali nisam konkretno znao recept, koji sam uzeo sa stranice http://www.coolinari...recept/vodnjika
Samo ću iskopirati odande tekst, bez mojih suvišnih komentara. Zapamtite ii još bolje zapišite pa da sledeće zime ili jeseni nazdravimo sa vodnjikom joooj. Prijatno.

Sastojci Vodnjika
5 kg divljih jabuka
5 kg divljih krušaka (takiša)
3 kg šipurka
5 kg mušmula
4 komada dunje
1kg suvih šljiva
200gr zrna kleke
50 litara vode


Priprema

U bure koje se ostavlja samo u ovu namenu i srhu stavimo voće koje je prethodno oprano i očišćeno. Voće se obično stavlja tokom nekoliko sedmica počev od oktobra pa do novembra, kada je kom sezona branja.( Ja obično stavim vodnjiku sredinom oktobra ). Voće se zalije vodom, prekrije mrežom (plastičnom kao za kiseli kupus) kako voće ne bi isplivalo na površinu i pritisne se nečim težim ( ja za to koristim balon od plastike pun vode , lako se opere i održava).
Sve se to ostavi da miruje i stoji dok ne sazri nekih 35-40 dana,povremeno se proveri da li voće pritisnuto ,da li mreža stoji na mestu, možete za to vreme dodavati voće koje niste dodali u startu i sl. Posle tog perioda zrenja vodnjiku prema potrebi vadimo , procedimo i zasladimo po želji medom.Onoliko koliko se odaspe, toliko se vode dolije, tako da ona traje i ostaje gotovo neizmenjena sve do proleća sledeće godine. Mi gotovo svakodnevno popijemo 1,5 litre i imamo je jako dugo, jer dolivam toliko vode koliko uzmem svaki put. Kada vodnjika sazri ona je kiselo slatkastog ukusa ,”rezi” kako kažu kod nas, aromatična je, ,osvežavajuća i prava riznica vitamina, biljnih kiselina,oporih materija i drugih lekovitih svojstava, koji iz voća, koje je divlje i neprskano , predju na napitak. Verujem u mudrost Starih Slovena koji su je nekada davno izmislili. Prijatan napitak,na zdravlje!
Posluživanje

Ova količina je po meri moje porodice, ona se može umanjiti i svesti na 10, 20 litara, važno je samo odrediti dovoljnu količinu voća kako bi piće bilo aromatično. U njega možete dodati i trnjine, drenjine i ostalo divlje voće.Vodnjika u sebi sadrži veoma malo alkohola u sebi ,gotovo neznatno , mogu je piti i deca bez ikakvih opasnosti.
Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 
καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος
...





ПРОМЕНИТЕ СКИН, ПРЕУЗМИТЕ ANDROID I IOS МОБИЛНУ АПЛИКАЦИЈУ И ЧЕТ ФОРУМА ЖРУ ПОТПУНО БЕСПЛАТНО!

Оставите Ваш коментар преко Фејсбука

#2
мирођија

мирођија

    Инвентар форума

  • МОДЕРАТОР ЖРУ
  • 10778 Поруке
  Пуно  ти  хвала  за  овај  рецепт,  мени  је  само  проблем  где  да  нађем  дивље  јабуке  и  крушке.   Ово  је  јако  здраво  пиће  које  је  имала  свака  кућа,  док  је  било  и  здравог  непрсканог  воћа.
.

#3
Vlada Lambada

Vlada Lambada

    Инвентар форума

  • Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 6763 Поруке
Tatko je rešio da napravi sada, pa je stavio suvo voće. Ne znam na šta će da ispadne, ali je princip isti. Staviš šta imaš, ne mora po ovom receptu. Mislim da je sa divljim voćem glavna stvar jer je neprskano.
Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 
καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος
...

#4
мирођија

мирођија

    Инвентар форума

  • МОДЕРАТОР ЖРУ
  • 10778 Поруке
  Боже  здравља,  идуће  јесени  ћу  у  околини  мог  града  да  накупим  овог  непрсканог  воћа,   што  чами и  покрај  пута,  нема  ко  да  га  бере.А ни да  га  прска.
.

#5
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
  • Гости

   Боже  здравља,  идуће  јесени  ћу  у  околини  мог  града  да  накупим  овог  непрсканог  воћа,
   што  чами и  покрај  пута,  нема  ко  да  га  бере.А ни да   га  прска.


Радо бих ти помогла... klinac

#6
мирођија

мирођија

    Инвентар форума

  • МОДЕРАТОР ЖРУ
  • 10778 Поруке
  Подсетићу те шта си обећала на јесен.Рецимо на 4км од  Чачка у  селу Паковраћу   има таквог воћа, а о Драгачеву да  не  говорим.   Припреми  одећу и обућу и одосмо  брдима у походе.Биће лудо.   А  у  Коштунићима  ка  Равној Гори, на висини, има  дивног  миришљавог  шипурка.   Само  има  да  те  сликам  горе  крај  споменика, да сви  виде  где  си  била.   Договор? 0110_hahaha    
.

#7
Guest_Оливера_*

Guest_Оливера_*
  • Гости


   Подсетићу те шта си обећала на јесен.Рецимо на 4км од  Чачка у  селу Паковраћу
   има таквог воћа, а о Драгачеву да  не  говорим.
   Припреми  одећу и обућу и одосмо  брдима у походе.Биће лудо.
   А  у  Коштунићима  ка  Равној Гори, на висини, има  дивног  миришљавог  шипурка.
   Само  има  да  те  сликам  горе  крај  споменика, да сви  виде  где  си  била.
   Договор? :cheesy2:
   
   


Са великим задовољством
0102_laugh




0 Корисник (а) чита ову тему

0 чланова, 0 посетилаца, 0 скривених корисника