Пређи на везу

facebook rss twitter youtube stickam

"Закон Божији" - уџбеник веронауке протојереја С. Слободскоја са илустрацијама

• Please log in to reply
153 одговор(а) на ову тему

Анкета: Da li vam pomaže ovaj udžbenik ? (21 члан(ови) постављају гласање)

Da li vam pomaže ovaj udžbenik ?

1. nisam pročitao (15 гласове [65.22%])

Проценат гласова: 65.22%

2. da (7 гласове [30.43%])

Проценат гласова: 30.43%

3. ne (1 гласове [4.35%])

Проценат гласова: 4.35%

Гласај Гости не могу да гласају

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 5640 Поруке
                                                                  Славословље Пресветој Тројици

Постављена слика

Слава Отцу, и Сину, и Свјатому Духу, и ниње, и присно, и во вјеки вјеков. Амин.

Слава Оцу, и Сину, и Светоме Духу, и сада, и увек и у векове векова.Амин.

Слава - хвала; ниње-сада; присно-увек; и во вјеки вјеков - вечно или у бесконачност векова.

У тој молитви ми ништа не тражимо од Бога, већ Њега једино славимо, Онога који се јавио људима у три Лица; Оца, и Сина и Светога Духа, Којима и сада и вечно припада једнака част прослављања.

ПИТАЊЕ: Кога ми славимо и хвалимо у овој молитви?

Постављена слика

Молитва Пресветој Тројици

Постављена слика

Пресвјатаја Троице, помилуи нас; Господи, очисти грехи наша; Владико, прости беззаконија наша; Свјатии, посети и исцјели немошћи наша, имење Твојего ради.

Пресвета Тројица, помилуј нас; Господе, очисти грехе наше; Владико, опрости безакоња наша; Свети, посети и исцели немоћи наше, имена Твога ради.

Пресвјатаја - у највишем степену света; Троице - три Лица Божија: Бог Отац, Бог Син и Бог Дух Свети; грјехи и беззаконија - наша дела, противна вољи Божијој; посети - дођи; исцјели - излечи; немошћи - слабости, грехе; имење Твојего  ради – у славу имена Твога.

Ова молитва је просидбена. У њој се ми у почетку обраћамо свим трима Лицима заједно, а затим сваком Лицу Тројице одвојено: Ка Богу Оцу, да би Он очистио грехе наше; ка Богу Сину, да би Он опростио безакоња наша; ка Богу Духу Светоме, да би он посетио и исцелио немоћи наше.

А речи: имење Твојего ради односе се опет на сва три Лица Свете Тројице заједно, па пошто је Бог Један, то је и име Његово једно, и зато ми говоримо "имена Твојега", а не имена Твојих".

*

ПИТАЊА: Каква је ова молитва? Коме се обраћамо у њој? Шта значе речи: очисти грехе наше, опрости безакоња наша, посети и исцели немоћи наше? Коме се обраћамо када говоримо: имена Твога ради? Шта значе ове речи?
Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке
Закон Божији је комплетан уџбеник веронауке који користе православни хришћани (деца и одрасли) у Руској Православној Заграничној Цркви као и у Руској Православној Цркви.

Овај уџбеник има вишедеценијску примену у духовном животу руских православних. Закон Божији је предаван и у Царској Русији. А ово издање је последње - прилагођено времену у ком живимо.

Нашим Србима, на жалост није предаван Закон Божији.  Живевши у времену комунизма и материјализма, веома је отежано било упознати Свето Писмо. Сви ми смо се уверили колико је тешко отворити Стари Завет и било шта ту разумети - без ваљаног руковођења.

Закон Божији управо и служи томе, да нас информише али и да нас научи како да учимо и упознамо нашу веру.

Читаоцу који прочита предговор већ ће бити јасно зашто је посебна ова књига. Са подједнаком озбиљношћу аутор, протојереј Серафим Слободској, је приступио објашњењу како основних тако и најкомплекснијих питања вере. Колико често смо се суочили са тим да ни сами свештеници, наши пастири, не умеју правилно да се осене крсним знамењем. А ми са правом од њих очекујемо да нас томе поуче. Нека се нико не изговара тиме да су то површне, спољашње манифестације а "да је вера у срцу". Ето, баш на таква, основна питања, овде је скренута пажња.

Такође, читалац који жели да сазна и више, овде ће добити науку о најјкомплекснијим питањима наше вере - о догматици, добиће многа научна објашњења, добиће упутства како да се моли и чита на црквено-словенском језику - на језику Светог Саве и Немање и још много тога.

Искрено се радујемо што је овај квалитетан уџбеник сада на располагању и нама Србима расејаним по целом свету, као уосталом и свим истинољубивим људима.

Да нас вера наша у Васкрслог Господа Исуса Христа, обједини све, као што птица својим крилима грли своје птиће. 

Молитва Господња

Постављена слика

Отче наш, Иже јеси на небесјех,

1.Да свјатитсја имја Твое

2.Да приидет царствије Твое

3. Да будет волја Твоја, јако на небеси и на земли.

4. Хљеб наш насушчнии дажд нам дњес

5. И остави нам долги нашја, јако же и ми остављаем должником нашим

6. И не введи нас во искушеније

7. Но избави нас од лукаваго

Јако Твоје јест царство, и сила, и слава Отца, и Сина, и Свјатаго Духа, ниње и присно и во вјеки вјеков. Амин

Оче наш, Који си на небесима,

1. Да се свети име Твоје

2. Да дође Царство Твоје,

3. Да буде воља Твоја, и на земљи као и на небу.

4. Хлеб наш насушни дај нам данас;

5. И опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим;

6. И не уведи нас у искушење,

7. Но избави нас од зла.

Јер је Твоје Царство, и сила, и слава Оца и Сина и Светога Духа, сада и увек и у векове векова. Амин.

Отче - Бог Отац; Иже - Kоји; Иже јеси на небесјех - Који се налази на небесима, или небесни; да свјатитсја - да се прославља; јако - као; на небеси - на небу; насушчнии - потребни, неопходни за живот; дажд - дај; дњес - данас; остави - опрости; долги - грехе; должником нашим - оним људима који су према нама згрешили; искушеније - саблазан, опасност од власти греха; лукаваго - од свега злог, односно од ђавола. Ћаво се и назива злим духом.

Молитва ова назива се Господњом, зато што је њу дао Сам Господ Исус Христос Својим ученицима, када су Га они молили да их научи, како да се моле. Зато је та молитва - најважнија молитва од свих.

У тој молитви ми се обраћамо Богу Оцу, првом Лицу Свете Тројице.

Она се дели на: призивање, седам молби (прозби) и славословље.

Призивање: Отче наш, Иже јеси на небесјех! Овим речима ми се обраћамо Богу, и називамо Њега Оцем Небеским, призивамо Га да чује наше прозбе, односно мољења. Када говоримо, да је Он на небесима, треба да разумемо да је то духовно, невидљиво небо, а не онај видљиви голубије-плави свод, који се простире над нама, и који ми зовемо "небом".

Прозба 1: Да свјатитсја имја Твое - тојест помози нам да живимо праведно, свето и да својим светим делима прослављамо име Твоје.

Прозба 2: Да приидет царствије Твое - тојест удостој нас и овде на земљи царства Твојег небеског, које је правда, љубав и мир; царствуј у нама и управљај нама.

Прозба 3: Да будет волја Твоја, јако на небеси и на земли - тојест нека све буде не тако како ми xоћемо, него како је Теби угодно, и помози нам да се подчињавамо тој Твојој вољи и да њу испуњавамо на земљи безпоговорно, без роптања, као што је испуњавају, са љубављу и радошћу, свети ангели на небу. Јер је само Теби познато, шта нам је корисно и нужно, и Ти нам желиш више добра, него ми сами.

Прозба 4: Хљеб наш насушчнии дажд нам дњес - тојест подај нам за овај дан, за данас, хлеб наш потребни. Под хлебом овде се подразумева све што је неопходно за наш живот на земљи: храна, одећа, кућа, али најважније од свега, пречисто Тело и часна Крв у тајни светог причешћа, без којих нема спасења, нема вечног живота.

Господ нам је заповедио да молимо за себе не богатство, не раскош, већ једино за оно неопходно, и да се у свему надамо на Бога, сећаjући се, да Он, као Отац, увек брине - стара се о нама.

Прозба 5: И остави нам долги нашја, јако же и ми остављаем должником нашим - тојест опрости нам грехе наше, како и ми сами опраштамо онима, који су нас повредили или увредили.

У овој прозби греси наши названи су "дуговима нашим", зато што нам је Господ дао силу, способност и све остало што је потребно, да творимо добра дела, а ми често све то окрећемо на грех и зло и постајемо "дужницима" пред Богом. И тако, ако ми, сами, не будемо искрено опростили нашим "дужницима", тојест људима, који имају грехе према нама, тада ни Бог неће опростити нама. О Томе нам је причао Сам Господ наш Исус Христос.

Прозба 6:  И не введи нас во искушеније. Искушењем се назива такво стање када нас било шта или било ко окреће да грешимо, саблажњава да деламо било шта што је безаконо и ружно. Зато, ми и молимо - не дај да приђемо саблазни, коју ми подносити не умемо; помози нам да одолимо саблазнима, када се оне десе.

Прозба 7: Но избави нас од лукаваго - тојест избави нас од сваког зла у овом свету, и од самог виновника (узрочника) зла - од ђавола (злог духа), који је увек спреман да нас погуби. Избави нас од те препредене, лукаве силе и њених обмана, која је пред Тобом ништавна.

Славословље: Јако Твоје јест царство, и сила, и слава Отца, и Сина, и Свјатаго Духа, ниње и присно и во вјеки вјеков. Амин

Јер Теби, Богу нашему, Оцу и Сину и Светоме Духу, припада царство, и сила и вечна слава. Све је то верно и истинито.

*

ПИТАЊА: Зашто се ова молитва назива Господњом? Коме се обраћамо у овој молитви? Како је можемо поделити? Како превести на српски: Иже јеси на небесјех? Како описати својим речима 1-у просидбу: Да се свети Име Твоје? 2-у: Да дође Царство Твоје? 3-у: Да буде воља Твоја, и на земљи као и на небу? 4-у: Хлеб наш насушни дај нам данас? 5-у: И опрости нам дугове наше као што и ми опраштамо дужницима својим? 6-у: И не уведи нас у искушење? 7-у: Но избави нас од зла? Шта значи реч: амин?
Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке
                                                                            Ангелски поздрав Божијој Мајци

Постављена слика

Богородице Дјево радујса Благодатнаја Марије, Господ с Тобоју, благословенна Ти в женах, и благословен плод чрева Твоего, јако Спаса родила јеси душ наших.

Богородице Дјево, Радуј се, благодатна Маријо, Господ је с Тобом. Благословена си Ти међу женама и благословен је плод утробе твоје, Јер си родила Спаситеља душа наших.

Богородице - Богородица (која је родила Бога); Благодатнаја - испуњена благодаћу Духа Светога; с Тобоју - са Тобом; благословенна - прослављена или достојна прослављења; в женах - међу женама; плод чрева Твојего - плод утробе Твоје, рођен од Тебе Исус Христос; јако - јер; Спаса - Спаситеља.

То је молитва Пресветој Богородици, коју ми називамо благодатном, тојест испуњеном благодаћу Светога Духа, и благословенијом од свих жена, јер је од Ње благоволео, или пожелео, да се роди Спаситељ наш Исус Христос, Син Божији.

Молитва ова назива се још и ангелским поздравом, јер у њој су речи ангела (архангела Гаврила): радуј се благодатна Маријо, Господ је с Тобом: благословена си Ти међу женама - речи које је он изрекао Дјеви Марији, када се Њој јавио у граду Назарету, да би Јој јавио велику радост, да ће се од Ње родити Спаситељ Света. Такође - благословена си Ти међу женама и благословен плод утробе Твоје, казала је Дјеви Марији, при сусрету са Њом, и праведна Јелисавета, мати светог Јована Крститеља.

Богородицом се Дјева Марија назива зато, што се од Ње родио Исус Христос који је истинити Бог наш.

Дјевом се назива зато, што је Она до рођења Христовог била Девица и приликом рођења као и после рођења такође је таква и остала, она је дала завет (обећање) Богу да се неће удати - пребивајући заувек Дјевом, и родила је Сина Свога од Духа Светога на чудесан начин.

*

ПИТАЊА: Коме се ми молимо, кад произносимо молитву: Богородице Дјево радуј се? Како ми називамо Дјеву Марију у тој молитви? Шта значе ове речи: благодатна и благословена си Ти међу женама? Како објаснити речи: јер си родила Спаситеља душа наших? Зашто се та молитва назива ангелским поздравом? Шта значе речи : Богородице, Дјево?

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке
                                                                    Хвалебна песма Богородици

Постављена слика

Достојно јест јако воистину, блажити Тја Богородицу. Присноблаженнују и пренепорочнују и Матјер Бога нашего. Честњејшују херувим и славњејшују без сравњенија серафим, без истленија Бога Слова рождшују, сушчују Богородицу Тја величајем.

Достојно је, ваистину, блаженом звати Тебе, Богородицу, увек блажену и пренепорочну и Матер Бога нашега. Часнију од херувима и славнију неупоредиво од серафима, тебе што Бога - Логоса (Реч) непорочно роди, ваистину Богородицу величамо.

Достојно јест - праведно је; јако воистину - у истину, заиста; блажити Тја - славити, прослављати Тебе; Присноблаженнују - која увек има највишу радост (најсрећнију), достојну постојаног прослављања; Пренепорочнују - потпуно непорочну, чисту, свету; херувими и серафими - највиши ангели који су најближи Богу; без истленија - безгрешно и без болова; Бога Слова - Исуса Христа, Сина Божијег (тако је Он назван у светом Јеванђељу); сушчују - праву, истиниту.

У тој молитви ми славимо Богородицу, као Мајку Бога нашега, увек блажену и потпуно непорочну, и величамо Је, говорећи, да Она Својом чашћу и славом надмашује и највише ангеле: херувиме и серафиме, тојест Божија Матер по својим савршенствима стоји изнад свих - не само људи већ и светих ангела. Она је без болова, на чудесан начин од Духа Светога родила Исуса Христа, Који, поставши од Ње човеком, у исто време је и Син Божији, сишавши са небеса, и зато је Она истинита Богородица.

*

ПИТАЊА: Кога ми хвалимо у овој молитви? Како ми њу славимо? Шта значе речи: присноблаженнују и пренепорочнују и Матјер Бога нашего? Шта значе речи: честњејшују херувим и славњејшују без сравњенија серафим? Без истлјенија Бога Слова рождшују? Сушчују Богородицу?

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке
                                                    Најкраћа молитва Божијој Мајци

Постављена слика

Пресвјатаја Богородице, спаси нас!                            Пресвета Богородице, спаси нас !

У овој молитви ми молимо Божију Мајку, да Она, спасе нас грешне Својим светим молитвама пред Сином Својим и Богом Нашим.

Молитва Животворном Крсту

Постављена слика

Спаси, Господи, људи Твоја и благослови достојаније Твое; побједи православним христианом на сопротивнија даруја, и Твоје сохрањаја Крестом Твоим житељство.

Спаси Господе, људе Своје и благослови достојање Своје, даруј победу над непријатељима свима нашим православним хришћанима и заштити народ Свој Крстом Својим.

Благослови - усрећи, пошаљи милост; достојаније Твоје - власништво Твоје, посед ; на сопротивнија - над противницима, враговима; сохрањаја Крестом Твоим - сачувај силом Крста Твојега; Твоим житељство - Твоје обитавалиште, тј. збир истинито верујућих, међу којима Бог невидљиво пребива.

У овој молитви ми молимо Бога, да Он спасе нас, људе Његове, и да благослови православну земљу - отаџбину нашу, великом милошћу; да дарује победу православних хришћана над непријатељима, и уопште, да нас сачува силом Крста Својега.

*

ПИТАЊА: Како се чита молитва светом Крсту и иста за отаџбину? Шта значе речи: спаси, Господи, људи Твоја? И благослови достојаније Твоје? Победи православним христианом на сопротивнија даруја? И Твоје сохрањаја Крестом Твоим житељство?

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке
                                                                            Молитва Ангелу-Чувару

Постављена слика

Ангеле Божји, хранителју мои Свјати, и на соблјуденије мне от Бога с небесе данни, прилежно молју тја: ти мја днес просвети, и от всјакаго зла сохрани, ко благому дејанију настави и на пут спасенија направи. Амин.

Ангеле Божији, чувару мој Свети, и на старање мени од Бога са небеса дани, усрдно молим те: ти ме данас просвети, и од сваког зла сачувај, научи ме на благо дело и на пут спасења ме пошаљи. Амин.

Ангеле - Ангеле; хранителју - чувару.

Свакоме хришћанину Бог на крштењу даје Ангела-Чувара, који невидљиво чува човека од свакога зла. Зато смо ми дужни да сваки дан молимо ангела да нас он сачува и помилује.

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке
Молитва светитељу

Моли Бога о мње свјатии [свјатаја] (име), јако аз усердно к тебје прибегају, скорому помошчнику и молитвеннику (скорои помошчнице и молитвеннице) о душе мојеи.

Моли Бога за мене свети (света) (име) јер се усрдно обраћам теби, брзом помоћнику и молитвенику (брзој помоћници и молитвеници) за душу моју.

Аз-ја; усердно - из срца; прибегају - обраћам ти се молитвом.

Осим молитве Ангелу-Чувару, ми смо дужни такође да се молимо и оном светитељу, чије име носимо, јер и он се такође моли стално за нас Богу.

Сваком хришћанину, када се рађа у свету Божијем, при св. крштењу, даје се светитељ да му буде помоћник и покровитељ. Он се брине о новорођеном, као најбрижнија мајка, и чува га од свих невоља и несрећа, које се дешавају човеку на земљи.

Потребно је знати у који дан у години се сећамо свог светитеља (имендан) и знати житије (опис живота) тог светитеља. На имендан ми смо дужни да прославимо њега молитвом у храму и да примимо свето причешће, а уколико због неког разлога, не можемо бити у храму тог дана, тада да се усрдно помолимо код куће.

Молитва за живе

Постављена слика

Ми смо дужни да мислимо не само о себи, него и о другим људима, да их волимо и молимо се Богу за њих, зато што смо ми сви деца једног Оца Небесног. Такве молитве корисне су не само за оне, за које се молимо, већ и за нас саме, јер тиме показујемо љубав према њима. А Господ нам је рекао да без љубави нико не може бити дететом Божијим.

Ми смо дужни да се молимо за нашу отаџбину - државу у којој живимо, за оца духовног, родитеље, сроднике, добротворе, православне хришћане и све људе, како за живе, тако и за умрле, зато што су за Бога сви живи (Лук. 20,38).

Спаси, Господи, и помилуи отца моего духовнаго (име), родителеи моих (имена), сродников, наставников и благодетелеи и всех православних христиан.

Спаси, Господе, и помилуј оца мог духовног (име), родитеље моје (имена), сроднике, наставнике и добротворе и све православне хришћане.

Отца духовнаго - Оца духовног тј. свештеника код ког се ми исповедамо; наставников - учитеље; благодетелеи - добротворе, оне који нам чине добро, који нам помажу

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке

Молитва за умрле

Упокои, Господи, души усопших раб Твоих (имена) и всех усопших сродников и благодетелеи моих, и прости их всја согрешенија вољнаја и невољнаја, и даруј им Царствие небесное.

Упокој, Господе, душе уснулих слугу Твојих (имена) и свих уснулих сродника и добротвора мојих, и опрости им сва сагрешења вољна и невољна, и даруј им Царство Небеско.

Упокои - насели на спокојном месту, тојест заједно са светима у месту вечног блаженог живота; усопших-уснулих, тако називамо умрле, јер се људи после смрти не уништавају, већ им се душа одељује од тела и пресељава из овог живота, у други, небесни. Тамо они пребивају до времена свеопштег васкрсења, које ће се догодити при другом доласку Сина Божијег, када се по речи Његовој, душе умрлих поново сједине са телом - и људи оживе, васкрсну. И тада ће све примити по заслугама: праведни - Царство Небеско, блажен, вечни живот, а грешници - вечну казну; согрешенија вољнаја - греси, учињени по сопственој вољи; невољнаја - мимо своје воље, принуђавањем; даруј им - дај им; Царствие Небесное - вечни блажени живот са Богом.

Постављена слика

Молитва за умрле на гробљу

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке

Молитва пре учења

Постављена слика

Преблаги Господи! ниспосли нам благодат Духа Твоего Свјатаго, дарствујушчаго смисл и укрепљајушчаго душевнија наши сили, даби, внимаја преподаваемому нам ученију, возросли ми Тебје, нашему Создателју во славу, родителјем же нашим на утешеније, Церкви и отечеству на пољзу.

Свеблаги Господе, ниспошљи нам благодат Духа Твог Светог да оснажи наше духовне силе, да би пазећи на учење које нам се предаје порасли Теби, нашем Творцу на славу, родитељима нашим на радост, а Цркви и отаџбини нашој на корист.

Преблаги - премилосрдни, предобри; ниспосли - пошаљи нам доле (с неба на земљу); благодат Духа Твоего Свјатаго - невидљива сила Духа Светога; дарствујушћаго - који даје; смисл - разумевање; душевнија наши сили - душевне наше способности (ум, срце, воља); даби - да би; внимаја преподаваемому нам ученију - разумели учење које нам се предаје; возросли - порасли, узрасли; Церкви - заједница свих православних хришћана; отечеству - отаџбина, држава, ту где су живели наши претци: прадедови, дедови и оци, тојест Србија; на пољзу - на корист.

Ово је молитва Богу Оцу, Којег ми називамо Саздатељем односно Творцем. У њој ми молимо Њега да нам пошаље Светога Духа, да би Он својом благодаћу укрепио наше душевне силе (ум, срце и вољу) и да би ми, слушајући са пажњом предавано нам учење, узрасли у верне синове Цркве и у верне слуге свог отачаства (отаџбине) и на радост својим родитељима.

Уместо ове молитве пре учења може се читати и молитва Светом Духу: Царе Небески.

*

ПИТАЊА: Каква је ова молитва? На кога се односи? Шта ми молимо у овој молитви? Зашто се Црква назива и отачаством?

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке

Молитва после учења

Постављена слика

Благодарим Тебје, Создателју, јако сподобил јеси нас благодати Твојеја, во јеже внимати ученију. Благослови наших начаљников, родителеи и учителеи, ведушчих нас к познанију блага, и подажд нам силу и крјепост к продолженију ученија сего.

Благодаримо Ти, Творче, што си нас удостојио благодати Твоје, те смо примили учење. Благослови наше старешине, родитеље и учитеље који нас воде познању добра, и дај нам силу и моћ да продужимо ово учење.

Создателју - Творче, Саздатељу; јако сподобил јеси - удостојио Си нас; благодати Твојеја - невидљиве помоћи твоје; во јеже внимати - да би са пажњом слушали и разумели; благослови - пошаљи милост; к познанију блага - схватање свега доброг; крјепост -здравље, вољу, бодрост; к продолженију - ка наставку, продужетку.

Ово је молитва - Богу Оцу. У њој се ми на почетку захваљујемо Богу, што нам је Он послао помоћ да схватимо предавано нам учење. Затим, молимо Њега да пошаље милост Своју нашим старешинама, родитељима и учитељима, који нам дају могућност да сазнамо све добро и корисно; и на крају, молимо за здравље и вољу, да бисмо са успехом наставили учење.

Уместо ове молитве после учења може се читати и молитва Божијој Матери: Достојно јест.

*

ПИТАЊА: Коме је упућена ова молитва? За шта се захваљујемо Богу на почетку молитве? Шта молимо у овој молитви?

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке

Молитва пре јела

Постављена слика

Очи всех на Тја, Господи, уповајут, и Ти даеши им пишчу во благовремении: отверзаеши Ти шчедрују руку Твоју и испољњаеши всјакое животно благоволенија.

Очи свију у Тебе се уздају, и Ти им дајеш храну благовремено: Ти отвараш руку Своју, и испуњаваш све живо благовољењем.

(Псал.144, 15 и 16 ст.).

Очи всјех - очи свију; на Тја - на Тебе; уповајут - смотре, обраћају се са надом; пишчу - храну; во благовремении - на време, када је потребно; отверзаеши - откриваш, да би дао; шчедрују - несебичну; всјакое животно - свако живо биће тј. не само људи већ и свих ствари; благоволенија - милости.

У овој молитви ми изражавамо увереност у то, да ће нам Бог послати храну у своје време, јер Он не само људима, него и свим живим створењима подаје све нужно за живот.

Уместо ове молитве пре јела, може се читати молитва Господња: Оче наш.

*

ПИТАЊА: Коме се чита ова молитва пре јела? Шта ми у њој изражавамо? Како се Бог односи према живим бићима?

Молитва после јела

Постављена слика

Благодарим Тја, Христе Боже наш, јако наситил јеси нас земних Твојих благ; не лиши нас и небеснаго Твоего Царствија.

Благодаримо Ти, Христе Боже наш, што си нас наситио Твојим земаљским добрима; не лиши нас ни Твог Небесног Царства.

Тја - Теби; наситил - нахранио; земних Твојих благ - земаљских Твојих блага, тј. оно што смо пили и јели за столом; небеснаго Твоего Царствија - вечнога блаженства, којег се после смрти удостојавају праведни људи.

У овој молитви ми се захваљујемо Богу, што нас је он нахранио храном, и молимо од Њега да нас ни после смрти наше не лиши вечног блаженства, чега смо увек дужни да се сећамо, примајући земаљска блага.

*

ПИТАЊА: Каква се молитва чита после јела? За шта се ми захваљујемо Богу у тој молитви? Шта се подразумева под земаљским блазима? Шта се назива Царством Небеским?

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке

Јутарња молитва

Постављена слика

Тебје, Владико, человјекољубче, от сна востав, прибегају, и на дела Твоја подвизајусја милосердијем Твоим, и мољусја Тебје: помози ми на всјакоје времја во всјакои вешчи, и избави мја от всјакија мирскија злија вешчи и дијаволскаго поспешенија, и спаси мја, и введи в царство Твоје вечное. Ти, бо јеси мои Сотворитељ и всјакому благу Промисленник и Податељ, о Тебје же все упование моје, и Тебје славу возсилају ниње, и присно, и во вјеки вјеков. Амин.

Ка Теби, Владико, човекољубче, од сна уставши, прибегавам, и на дела Твоја полазим милосрђем Твојим, и молим се Теби: помози ми у свако време у свакој ствари, и избави ме од сваког зла у свету, и ђаволског искушења, и спаси ме, и уведи у Твоје вечно Царство. Јер Ти си мој Створитељ, и сваког добра Промислитељ и Подаритељ. Сва моја нада је у Тебе. И Теби узносим славу, сада, и увек, и у векове векова. Амин.

Человјекољубче - који волиш људе; подвизајусја - крећем, старам се да учиним; во всјакои вешчи - у сваком послу; мирскија злија вешчи - светско зло (лоше дело); дијаволскаго поспешенија - ђаволско (злог духа) искушење, терање на зло; Сотворитељ - Творац; Промисленник - промислитељ, старалац; упование моје - моја нада; возсилају - узносим.

Вечерња молитва

Постављена слика

Господи Боже наш, јеже согрјеших во дни сем словом, делом и помишљением, јако благ и человјекољубец, прости ми; мирен сон и безмјатежен даруј ми; Ангела Твојего хранителја посли покривајушча и собљудајујушча мја от всјакаго зла; јако Ти јеси хранитељ душам и телесем нашим, и Тебје славу возсиљајем Отцу, и Сину и Свјатому Духу, ниње, и присно, и во вјеки вјеков. Амин.

Господе Боже наш, што сагреших у дану овом - речју, делом и помишљу, као благ и Човекољубив, опрости ми; миран и спокојан сан даруј ми; Ангела Твојега Чувара пошаљи да ме заклања и чува од сваког зла; јер Ти си чувар душа и тела наших, и Теби славу узносим Оцу, и Сину и Светоме Духу, сада, и увек, и у векове векова. Амин.

Јеже - што, у чему; словом - речју; помишљением - мишљу; благ - милостив; безмјатежен - спокојан; посли - пошаљи; покривајушча и собљудајујушча - који заклања и чува.

Сличне Теме

0 Корисник (а) чита ову тему

0 чланова, 0 посетилаца, 0 скривених корисника

Добро нам дошли!Позивамо Вас да нам се придружите једноставном и брзом регистрацијом и користите све предности регистрованог члана----->Кликни Овде!

наше награде

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација.Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије.За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.

© ☦ 2012 Сва права задржана.