Пређи на везу

facebook rss twitter youtube stickam

"Закон Божији" - уџбеник веронауке протојереја С. Слободскоја са илустрацијама

• Please log in to reply
153 одговор(а) на ову тему

Анкета: Da li vam pomaže ovaj udžbenik ? (21 члан(ови) постављају гласање)

Da li vam pomaže ovaj udžbenik ?

1. nisam pročitao (15 гласове [65.22%])

Проценат гласова: 65.22%

2. da (7 гласове [30.43%])

Проценат гласова: 30.43%

3. ne (1 гласове [4.35%])

Проценат гласова: 4.35%

Гласај Гости не могу да гласају

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 5640 Поруке

О светим иконама

О святых иконах. Закон Божий, ч. 75

У храму - на иконостасу и на зидовима, као и у кући – у предњем углу, налазе се свете иконе, пред којима се молимо.

Иконом или образом назива се изображење Самога Бога, или Божије Мајке или ангела, или светих угодника.

Изображење се мора освештати светом водом: кроз то освећење икона преноси се благодат Светога Духа, и тада икону поштујемо као свету. Иконе могу постати чудотворне, када у њима пребива благодат Божија и пројављује чуда, на пример, када исцељује болесне.
Сам Спаситељ дао нам је Своје изображење. Умивши се, Он је обрисао Свој пречисти лик платном и чудесно га изобразио на том платну за болесног кнеза Авгара. Када се болесни кнез помолио пред тим нерукотвореним изображењем ( образом, ликом ) Спаситељевим, он се исцелио од своје болести.
Молећи се пред иконом, дужни смо да знамо, да икона није Сам Бог или угодник Божији, већ изображење Бога или угодника Његовог. Тако ми не треба да се молимо икони, већ Богу или светитељу, који је на њој изображен.
Света икона је то, што и света књига: у светој књизи ми са поштовањем читамо Божије речи, а на светој икони са поштовањем посматрамо свети лик, који, као и Божије речи, уздиже наш ум к Богу и Његовим светитељима и загрева наше срце љубављу према нашем Творцу и Спаситељу.

Закон Божий-Чудотворные иконы Божией Матери. Часть 1

Закон Божий-Чудотворные иконы Божией Матери. Часть 2

*

ПИТАЊА:

Шта називамо светом иконом? Где се постављају свете иконе у дому и у храму? Зашто се оне називају светим иконама? Ко је осветио употребу светих икона Својим примером? Шта смо дужни да знамо, кад се молимо пред светим иконама? Какав лик Спаситељев се назива Нерукотвореним?
Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке

Како се изображава Бог на иконама

Бог је Дух невидљиви, али Он се јављао светим људима у видљивом облику. Зато на иконама Бога изображавамо у том виду, у ком се Он јављао.

Пресвету Тројицу ми изображавамо у виду три ангела, који седе за столом. То је зато, што се у виду три ангела Господ јавио некада Авраму. Да би верније представили духовност ангела јављених Авраму, ми их изображавамо понекада са крилима.

http://t2.gstatic.co...gVvAgPiGMm2oSHQ

Изображена Света Тројица

Понекада се Лица Пресвете Тројице одвојено изображавају овако: Бог Отац - у виду старца, јер се Он тако јављао неким пророцима.

Бог Син, се изображава у том виду, какав је Он био, када је због нашег спасења сишао на земљу и постао човеком: као младенац на рукама Божије Мајке; учећи народ и чинећи чуда; преображавајући се; страдајући на крсту; лежећи у гробу; као васкрсли и вазнесени.

http://t3.gstatic.co...ibKHKkBb-RclCEQ

Бог Дух Свети изображава се у виду голуба:тако је Он јавио Себе у време када је Јован Крститељ крстио Спаситеља у Јордану; и у виду огњених језика: тако је Он сишао у видљивом облику на свете апостоле у педесети дан после васкрсења Исуса Христа.

http://t1.gstatic.co...yvC1auNc-s5kPmv

Силазак Светог Духа на апостоле

*

ПИТАЊА:

Ако је Бог - невидљиви дух, зашто се Он приказује на светим иконама у видљивом облику? Како ми приказујемо Пресвету Тројицу на светим иконама и зашто Њих приказујемо тако? Како на светој икони приказујемо Бога Оца, Бога Сина и Бога Духа Светога, и зашто Њих тако приказујемо?
Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.

ribar

ribar

Дуго је са нама

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 1012 Поруке
Koliko je ovo pitko i odmah prijemcivo svakom citaocu(odraslom i malom)
Hvala na trudu sestro,jedva cekam sledeci deo. :cheesy2:
Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји.
Патријарх Павле

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке

ribar каже:

Koliko je ovo pitko i odmah prijemcivo svakom citaocu(odraslom i malom)
Hvala na trudu sestro,jedva cekam sledeci deo. :cheesy2:

meni je ova knjiga mnogo pomogla kao i mom detetu :smiley:

drago mi ej da ti se dopada :cheesy2:

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке
                                                            Кога осим Бога, изображавамо на светим иконама

Осим Бога, ми изображавамо на светим иконама Божију Мајку, свете ангеле и свете људе.

Али молити им се треба не као Богу, већ као блискима Богу, који су угодили Њему својим светим животом. Они се по љубави моле за нас пред Богом. И ми смо дужни да тражимо њихову помоћ и заступништво, јер Господ, њих ради, брже услишава и наше грешне молитве.

Достојно је пажње, што се лик Божије Мајке, који је насликао Лука, ученик Господа, сачувао до нашег времена. Постоји предање, да је Мајка Божија, видевши Своје изображење (насликан лик), рекла: "Благодат Сина Мојега биће на тој икони". Ми се молимо Мајци Божијој, јер је Она ближа Богу од свих осталих и у складу са тим блиска такође и нама. Ради Њене материнске љубави и Њених молитава, Бог нам много опрашта и у многом помаже. Она је велика и милосрдна заступница за све нас!

*

ПИТАЊА: Кога ми, осим Бога, приказујемо на светим иконама? Како треба да се молимо Божијој Мајци, светим ангелима и светим људима? Ко је први насликао лик Божије Мајке? Зашто се ми пре него свим осталим светима молимо Божијој Мајци?

О светим ангелима

У почетку, када још није било ни света, ни човека, Бог је створио свете ангеле.

Ангели - то су бестелесни духови (па тако и невидљиви) и бесмртни, као и наше душе; но њих је Бог обдарио већим силама и способностима, него човека. Њихов ум је савршенији од нашега. Они увек испуњавају вољу Божију, они су безгрешни, и сада су се благодаћу Божјом тако утврдили у делању добра, да и не могу да греше.

Много пута ангели су се јављали видљивим образом, узимајући на себе телесни облик, када их је Бог слао к људима да каже или извести Своју вољу. И реч "ангел" значи "вестник".

Сваком хришћанину Бог даје при крштењу ангела-чувара, који невидљиво штити човека целог његовог земног живота од беда и напасти, упозорава на грехове, чува га у страшном часу смрти, не остављајући га ни после смрти.

Ангели се приказују на иконама у виду прелепих младића, као знак њихове духовне лепоте. Њихова крила значе то, да они брзо испуњавају вољу Божију.

Постављена слика

Свети Ангел Чувар

*

ПИТАЊА: Када су створени свети ангели? Ко су ангели? Каквим их је силама и способностима обдарио Бог? Могу ли свети ангели да сагреше? Када су се свети ангели јављали у видљивом облику и шта значи реч "ангел"? Како се назива свети ангел ког нам Бог даје на крштењу? Зашто се свети ангели приказују у виду младића и са крилима?

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке
                                                                                        О светим људима

На иконама ми такође приказујемо и свете људе или угоднике Божије. Тако их називамо, зато, што су они живећи на земљи, угодили Богу својим праведним животом. А сада, пребивајући на небу са Богом, они се моле за нас Богу, и помажу нама који живимо на земљи.

Постављена слика

Свети имају разне називе: пророци, апостоли, мученици, светитељи, преподобни, бесребреници, блажени и праведни.

Пророцима називамо оне свете Божије, који су поучени од Светога Духа предсказивали будућност - посебно о Спаситељу; они су живели до доласка Спаситељевог на земљу

Постављена слика

Св. апостол Андреј Првозвани

Апостоли - то су најближи ученици Исуса Христа, које је Он за време Свог земног живота послао на проповед; а после силаска Светог Духа на њих, они су проповедали по целом свету хришћанску веру. У почетку их је било дванаест, а касније седамдесет.

Двојица апостола, Петар и Павле називају се Првоврховним зато што су се они више од других потрудили у проповедању Христове вере.

Четворица Апостола: Матеј, Марко, Лука и Јован Богослов, написали су Јеванђеља и називају се Јевангелистима.

Свети, који су слично Апостолима распространили веру Христову по разним местима, називају се равноапостолнима, као на пример: Марија Магдалена, првомученица Текла, благоверни цар Константин и Јелена, благоверни кнез Руски Владимир, св. Нина просветитељка Грузије и др.

Мученици - то су хришћани, који су због вере у Исуса Христа примили на себе тешка мучења и саму смрт. Ако су после претрпљених мучења, они скончали мирно, тада их зовемо исповедницима.

Постављена слика

Свете мучениице Вера, Надежда, Љубав и мати им Софија

Први, који су пострадали за Христову веру су били: архиђакон Стефан и св. Текла, и зато се они називају првомученицима.

Постављена слика

Умрли за свету веру после посебно тешких страдања, каква нису поднели сви мученици, називају се великомученицима, као на пример: св. Великомученик Георгије; света великомученица Варвара и Екатерина и други.

Постављена слика

Исповедници, којима су мучитељи по лицу писали хулне речи, називају се начертанима.

Светитељи - су епископи или архијереји, који су угодили Богу својим праведним животом, као на пример: свети Николај Чудотворац, св. Алексеј митрополит московски и др.

Светитељи који су претрпели мучења за Христа, називају се свештеномученицима.

Светитељи Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоуст називају се васељенским учитељима, тојест учитељима целе хришћанске Цркве.

Преподобни - су праведни људи, који су се удаљили од световног живота у заједницу и угодили Богу, пребивајући у девству (односно не ступајући у брак) посту и молитви, живећи у пустињама и манастирима, као на пример: Сергеј Радоњешки, Серафим Саровски, преподобна Анастасија и други.

Преподобни, који су претрпели мучења за Христа, називају се преподобномученицима.

Бесребреници су служили ближњима бесплатним лечењем болести, односно без икакве плате они су исцељивали болести, како телесне тако и душевне, као на пример: Козма и Дамјан, великомученик и исцелитељ Пантелејмон и други.

Праведници су живели праведан, Богу угодан живот, живећи у свету - слично нама, као породични људи, као на пример, св. праведни Јоаким и Ана и други.

Први праведници на земљи: родоначалници (патријарси) људскога рода, називају се праоцима, као на пример: Адам, Ноје, Аврам и др.

Постављена слика

Св. Гермоген патријарх све Русије

*

ПИТАЊА: Ко се приказује на светим иконама, осим Бога, Божије Матере и светих ангела? Какве они имају називе? Кога ми називамо пророцима,  апостолима, мученицима, светитељима, преподобнима, бесребреницима и праведнима?

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке
                                                                                  О ореолима на иконама

Постављена слика

Око главе Спаситељеве, Божије Мајке и светих угодника и угодница Божијих, на иконама и сликама изображава се сијање или светлосни круг, који називамо ореол.

У ореолу Спаситеља понекада стоје три слова.Постављена слика То је грчка реч. У преводу на српски значи Сушти (Онај Који Јесте), а увек Јесте само један Бог.

Над главом Божије Мајке стављају се слова .Постављена слика То су прво и последње грчко слово, која значе: Матер Бога или Божија Матер.

Ореол је изображење сијања светлости и славе Божије, која преображава и човека, сједињујући га са Богом. То невидљиво сијање светлости Божије некада бива видљиво и другим људима.

Тако, на пример, св. пророк Мојсије морао је заклањати своје лице покривачем, да не би ослепио људе светлошћу која је исходила од његовог лица. Тако је и лице преподобног Серафима Саровског, у време беседе с Мотовиловим о задобијању Духа Светога, просијавало као сунце. Сам Мотовилов пише, да му је тада било немогуће да гледа на лице преподобног Серафима.

Тако Господ прославља свете угоднике Своје, исијавањем светлости славе Своје, још овде на земљи.

*

ПИТАЊА: Како се назива светли круг, који се приказује око главе Спаситељеве, Божије Мајке и светих? Шта означава ореол?

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке
                                                                Зашто се ми називамо православним хришћанима

Постављена слика

Ми се називамо православним хришћанима зато што верујемо у Господа нашег Исуса Христа; верујемо тако како је изложено у "Символу Вере", и припадамо Једној, Светој, Саборној, и Апостолској Цркви коју је основао Сам Спаситељ на земљи, и која под руководством Духа Светог неизмењиво, правилно и славно чува учење Исуса Христа, тојест припадамо Православној Христовој Цркви.

Сви остали хришћани, који исповедају веру у Христа различито од свете Православне Цркве, не припадају јој. Ту спадају: католици (римо-католичка црква), протестанти (лутерани), баптисти и други секташи.

*

ПИТАЊА: Како се ми називамо и зашто? Како се називају други хришћани, који не припадају Светој Православној Цркви?

Постављена слика

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке
                                                                        Део други  -  МОЛИТВЕ

Кратке молитве

Постављена слика
Сваки православни хришћанин обавезан је да се моли свакодневно, ујутру и увече, пре и после узимања хране, пре почетка и по окончању сваког посла (на пример: пре учења и после учења итд.)

Ујутру се молимо, да се захвалимо Богу за то, што нас је Он сачувао у прошлој ноћи, и да замолимо Његов Очински благослов и помоћ на почетку дана.

Увече, пре сна, ми се такође захваљујемо Господу за срећно проведен дан и молимо да нас сачува у току ноћи.

Да би се успешно и срећно обавио посао, ми смо такође дужни, да пре свега, молимо од Бога благослов и помоћ за предстојећи труд, а по окончању да се захвалимо Богу.

Да би смо изразили наша осећања Богу и светим Његовим угодницима, црква нам је дала разне молитве. Ове су најчешће у употреби:

Во имја Отца, и Сина, и Свјатаго Духа. Амин.          У име Оца, и Сина, и Светога Духа. Амин

Во имја -у име, у част, у славу; амин - истина, тако је.

Ова молитва назива се почетном (основном), јер је изговарамо пре свих молитава, на почетку мољења. У њој ми молимо Бога Оца, Бога Сина и Бога Духа Светога, тојест Пресвету Тројицу, да нас невидљиво благослови за предстојеће дело Својим именом.

ПИТАЊА: Како се назива та молитва? Кога ми призивамо у тој молитви? Шта ми желимо, када говоримо (произносимо) молитву: Во имја Отца и Сина и Свјатаго Духа? Шта значи: амин?

Захвална молитва Господу Богу

Слава Тебје, Боже наш, слава Тебје.                             Слава Теби Боже наш, слава Теби.

Слава - хвала

У тој молитви ми од Бога ништа не молимо, већ само хвалимо (славимо) Њега. Њу можемо казати и краће: Слава Богу.

Она се произноси по завршетку дела у знак наше захвалности Богу за Његову милост према нама.

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке
                                                                                Молитва цариникова

Боже, милостив буди мње грјешному.                                   Боже, милостив буди мени грешном.

Постављена слика

Ово је молитва цариника (скупљача пореза) који се покајао за своје грехе и примио опроштај. Она је узета из приче Спаситељеве, коју је Он једном саопштио људима због њиховог уразумљења. Ево те приче.

Два човека пођоше у храм да се помоле. Један од њих је био фарисеј, а други - цариник. Фарисеј је стао испред свих и молио се Богу овако: хвала Теби, Боже, што нисам тако грешан као овај цариник. Ја дајем десетак од свог имања убогима, и два пута недељно постим.

А цариник, спознајући своју грешност, стао је пред улазом у храм и није смео упутити очи своје ка небу. Он је себе ударао у груди и говорио: Боже, милостив буди мени грешном! Богу је молитва смиреног цариника била пријатнија и угоднија, него она гордог фарисеја.

*

ПИТАЊА: Како се назива ова молитва? Одакле је узета? Испричајте ту причу? Зашто је Богу била пријатнија молитва цариникова, него фарисејева?

Молитва Господу Исусу

Господи, Иисусе Христе, Сине Божии, молитв ради Пречистија Твојеја Матјери и всјех свјатих, помилуи нас. Амин.

Господе, Исусе Христе, Сине Божији, молитвама Пречисте Твоје Матере и свих светих, помилуј нас. Амин.

Помилуи нас - буди нам милостив, опрости нам; Иисус - Спаситељ; Христос - Помазаник; молитв ради - по молитвама.

Исус Христос је Син Божији - друго Лице Свете Тројице. Као Син Божији, Он је истинити Бог наш, као и Бог Отац и Бог Дух Свети.

Ми називамо Њега Исусом, тојест Спаситељем, зато што нас је Он спасао од грехова и вечне смрти. Зато се Он, будући Син Божији, уселио у пренепорочну Дјеву Марију, и при надахнућу Светим Духом, оваплотио се и очовечио од Њe, тј. примио је тело и душу људску; родио се од Пресвете Дјеве Марије, постајући тако човеком, као што смо и ми, али он је био безгрешан - и постао јe Богочовеком.

И уместо тога, да ми страдамо и мучимо се за наше грехе, Он, имајући љубав према нама грешнима, је пострадао за нас, умро на Крсту и у трећи Дан васкрсао - победио грех и смрт и дао нам вечни живот.

Спознајући своју греховност и не поуздајући се у силу молитава својих, ми у тој молитви молимо да се помоле за нас грешне, пред Спаситељем нашим, сви свети и Божија Мајка, јер она има посебну благодат да спасе нас грешне Својим заступништвом пред Сином Својим.

Постављена слика

Спаситељ наш назива се Помазаником (Христом) зато што је Он у пуној мери имао оне дарове Светог Духа, које су у Старом Завету кроз помазање примали цареви, пророци и првосвештеници.

*

ПИТАЊА: Ко је Син Божији? Како Њега још називамо? Зашто ми Њега зовемо Спаситељем? Како је Он извршио наше спасење?

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке
                                                                                Молитва Светом Дуxу

Постављена слика

Царју Небесни, Утјешителју, Душе истинни, иже вездје си и всја исполњајаји, сокровишче благих и жизни подателју, прииди и вселисја в ни, и очисти ни от всјакија скверни, и спаси, Блаже, души наша.

Царе Небески, Утешитељу, Душе истине, који си свуда и све испуњаваш, ризницо добара и Даваоче живота, дођи и усели се у нас, и очисти нас од сваке нечистоте, и спаси, Благи, душе наше.

Царју - Царе; Утјешителју - Утешитељу; Душе истинни - Дух истине; иже - који; вездје - свуда; сии - постојећи, Онај Који јесте; всја исполњајаји - све испуњавајући; сокровишче благих - скровиште, место свих блага, сваког добра; жизни Подателју - Даваоче живота; прииди и вселисја в ни - дођи и усели се у нас; от всјакија скверни - од сваке нечистоће, тојест од свих грехова; Блаже - благи, добри.

У тој молитви ми се молимо Светом Духу, трећем Лицу Свете Тројице.

Ми у њој називамо Духа Светога Царем Небеским, јер Он, као истинити Бог, раван Богу Оцу и Богу Сину, невидљиво царствује над нама, влада нама и целим светом. Називамо Њега и Утешитељем, јер нас Он теши у свим нашим жалостима и несрећама, онако како је утешио и апостоле у 10-ти дан после вазнесења Исуса Христа на небо.

Њега називамо Духом истине, (тако је Њега назвао Сам Спаситељ), зато што Он, као Дух Свети, учи све само једној истини, правди, и само томе, што је за нас корисно и служи нашем спасењу.

Он је Бог, и Он се свугде налази и све Собом испуњава: иже вездје си и всја исполњајаји. Он, као управљач целог света, све види и где је шта потребно, тамо то и даје. Он је сокровишче благих, тојест чувар свих благослова, источник свега доброга, што нам је тако потребно да имамо.

Ми називамо Духа Светога жизни Подателем, јер све што је у свету живи и покреће се Духом Светим, тојест све од Њега прима живот, а посебно људи примају од Њега духовни, свети и вечни живот после смрти, очишћујући се кроз Њега од својих грехова.

Пошто Дух Свети поседује таква дивна својства: свуда се налази, све испуњава Својом благодаћу и свему даје живот, зато се ми и обраћамо ка Њему следећим молитвама: Дођи и усели се у нас, тојест постојано пребивај у нама, као у храму свом; очисти ни от всјакија скверни, тојест греха, учини нас светима, достојним Твог пребивања у нама, и спаси, Благи (Добри) душе наше од грехова и казни, које следују за греховима, и кроз то даруј нам Царство Небеско.

ПИТАЊА: Коме се ми обраћамо у тој молитви? Какво је Лице Свете Тројице - Свети Дух? Како се Он у тој молитви назива? Зашто - Царем Небесним, Утјешителјем, Духом истинни, вездје находјашчимсја, все исполнјајајушчим? За шта ми молимо Њега? Шта значи: приди и вселис в нас? и очисти от всјакија скверни? и спаси, Блаже, души наша?

marija

marija

Инвентар форума

• Члан
  • 5640 Поруке
                                                                    Ангелска песма Пресветој Тројици, или "Трисвето"

Постављена слика

Свјатии Боже, Свјатии Крјепки, Свјатии Бесмертнии, помилуј нас.         Свети Боже, Свети Крепки, Свети Бесмртни, помилуј нас.

Крјепки-силни; Бесмертнии - неумирући, вечни.

Молитву ову треба читати три пута у част три Лица Свете Тројице.

Ангелском песмом она се назива зато што њу певају свети ангели, који на небу окружују престол Божији. Људи, који верују у Христа, почели су да је употребљавају после 400 година од Рођења Христовог. У Константинопољу је био силан земљотрес, од ког су се срушиле куће и насеља. Уплашени цар Теодосије II и народ обратили су се Богу молитвом. У време те опште молитве једно благочестиво дете (дечак) био је невидљивом силом подигнут на небо а потом, неповређен, спуштен опет на земљу. Он је рекао народу који га је окружио, да је слушао на небу, како су певали свети ангели: Свјатии Боже, Свјатии Крјепки, Свјатии Бесмертнии. Дирнут народ, поновивши ту молитву, додао је: помилуј нас, и земљотрес је престао.

У тој молитви, Богом називамо прво Лице Свете Тројице - Бога Оца; Крепким - Бога Сина, зато што је Он такође свемогућ, као и Бог Отац, премда је Он као човек страдао и умро; Бесмртним - Духа Светога, јер Он не само да је и Сам вечан, као Отац и Син, него и свим створењима даје живот а људима и бесмртни живот.

Постављена слика

Дечак подигнут на небо невидљивом силом за

време заједничке молитве у Константинопољу

Пошто се у тој молитви реч свети понавља три пута, она се зато назива такође и "трисвето".

*

ПИТАЊА: Коме се молимо у овој молитви? Колико пута је треба поновити? Како се она назива? Зашто се она назива ангелском песмом? Шта знамо о настанку те молитве? Зашто се она назива још и "трисвето"?

Сличне Теме

0 Корисник (а) чита ову тему

0 чланова, 0 посетилаца, 0 скривених корисника

Добро нам дошли!Позивамо Вас да нам се придружите једноставном и брзом регистрацијом и користите све предности регистрованог члана----->Кликни Овде!

наше награде

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација.Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије.За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.

© ☦ 2012 Сва права задржана.