Пређи на везу

facebook rss twitter youtube stickam

Ljudski život - kada on počinje?

- - - - -

• Закључај тему Ова тема је закључана
423 одговор(а) на ову тему

Анкета: Ljudski život - kada on počinje? (51 члан(ови) постављају гласање)

Ljudski život - kada on počinje?

1. Sa začećem. (38 гласове [74.51%])

Проценат гласова: 74.51%

2. Onda kada organizam ima vlastiti nervni sistem kao i krvotok. (4 гласове [7.84%])

Проценат гласова: 7.84%

3. Sa rođenjem. (3 гласове [5.88%])

Проценат гласова: 5.88%

4. Tri dana nakon oplodnje. (2 гласове [3.92%])

Проценат гласова: 3.92%

5. Kada djeca postanu samostalna i pas im ugine. (1 гласове [1.96%])

Проценат гласова: 1.96%

6. Baš me briga. (3 гласове [5.88%])

Проценат гласова: 5.88%

7. Koitusom. (0 гласове [0.00%])

Проценат гласова: 0.00%

Гласај

Katarina N

Katarina N

Не мисли да оде

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 3956 Поруке
  • Локација :Beograd

Погледај порукуangst, за February 07 2012 - 21:23, каже:

Ја лично делим став са тим рабином, зато што такав став омогућава истраживања са матичним ћелијама, а одувек сам био у mad scientist фазону...

Kakve veze ima rabinov stav sa istrazivanjem maticnih celija i VTO.
People get what they get, it has nothing to do with what they deserve. Dr House

Магдалена

Магдалена

Деиста

• Члан
  • 3181 Поруке
  • Локација :Београд

Погледај порукуGolub, за February 07 2012 - 02:28, каже:

За време дојења зачеће новог детета је мало вероватно, пошто се у овом периоду у мајчином организму издвајају посебне материје које спречавају сазревање нове јајне ћелије.

Не,ово је мит. НАпротив, жена је баш после порођаја најплоднија. Питај многе жене које су се ослониле на тај мит (укључујући и мене), а питај и гинеколога.
Постављена слика Постављена слика

Душан Силни

Душан Силни

Очијука по темама

• Члан
  • Pip____Pip____
  • 29 Поруке
  • Локација :Српско царство
Ово питање је тешко. Све од понуђених одговора је могуће. ;)

Nestrpljiva

Nestrpljiva

Тек дошaо/ла

• Члан
  • Pip____
  • 9 Поруке
Толико сам тога прочитала да ми се завртело у глави!
А свашта сам и сазнала. Нпр.:
-Није битан темељ! Кућа је кућа, тек кад се стави инсталација! А ја годинама штедим! Сутра купујем пар каблова, па да ме Бог види! :)
-Онда сам сазнала да абортус није убиство, јер искључиво од воље мајке зависи да ли ће дете родити или ће га убити......морам признати да сам јако збуњена!
-Па кажу да оплођена јајна ћелија није живот. А ја имам слике своје бебе од четвороћелијског организма. Не дај Боже да је неко кренуо да уништи тај мали живот, мени и супруга спојених у једно, читав мој свет....очи би му ископала-те што му је мајка слободном вољом родила, а он нек размишља онда да ли су му очи ван тела живе зато што живе засебно од истог или не!

dragisa

dragisa

Дуго је са нама

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 1414 Поруке

Погледај порукуAteist, за February 06 2012 - 12:16, каже:

Kako sam već naveo, glasao sam za drugu opciju. Dakle, onda kada organizam ima razvijen nervni sistem kao i krvotok.

Argument: Potrebno je činiti razliku između potencijalnog života kao i stvarnog života. Tehnički nacrt kuće još nije kuća. Preko nacrta može se izgraditi kuća. Tako je i sa DNS koji nije čovjek, ali bi se iz istog mogao razviti.

što se tiče začeća, to smatram potencijalnim životom. Tek oko 50% iz začeća se razvije fetus, ostatak se poništava tzv. spontanim abortusima (na koji nemamo utjecaj). Rođen čovjek je stvarni čovjek. No, pri tome ne mislim da nerođeni je lažni - već kao definitivno.

Kod mnogih slučajeva nije uvijek moguće povući jasnu granicu. Naime, ne postoji trenutak pri kojem bi mogli reći od tad (u smislu: od X sedmice, ili od X dana) je čovjek, a prije tog nije. Slično je i kod same evolucije gdje je prelaz od životinje do čovjeka duži period, a ne kratak ili tačno određen. Takav je i period od fetusa do čovjeka. Naime, fetus nije čovjek, niti je čovjek fetus.

Smatram da pretpostavka nekog identiteta ličnosti (u smislu da je već čovjek) kod ranijeg stadija od fetusa je zabluda. Beba, pak, pa i prijevremeno rođena, definitivno smatramo čovjekom.

Trenutak začeća je mit. Naime, tu nije na djelu trenutak/momenat već period u trajanju od 48 sati.

kakve veze ima to sto odredjen broj zaceca zavrsi spontanim abortusom?
kakve veze ima odredjivanje statusa "zivota" fetusa sa njegovom kasnijom sudbinom (u smislu da moze da se desi i pobacaj)?

tvoja logika je da oni fetusi kod kojih je doslo do pobacaja nisu ni bili zivi. e super ti logika.

Ateist

Ateist

Интересује се

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 163 Поруке
  • Локација :Bergen, Norveska

Погледај порукуdragisa, за February 24 2012 - 08:58, каже:

kakve veze ima to sto odredjen broj zaceca zavrsi spontanim abortusom?
kakve veze ima odredjivanje statusa "zivota" fetusa sa njegovom kasnijom sudbinom (u smislu da moze da se desi i pobacaj)?

tvoja logika je da oni fetusi kod kojih je doslo do pobacaja nisu ni bili zivi. e super ti logika.

Ne, već da žigot i embrio nisu definitivno čovjek, već potencijalni. Definitivni čovjek je tek sa razvijenim nervnim sistemom, unutarnjim organima i krvotokom. Dakle, tek od tada možemo ga smatrati životom čovjeka.

Ukoliko bi bio čovjek i ranije (prije razvijenog nervnog sistema, krvotoka itd.), a navodno Bog svime upravlja, tada bi On bio odgovoran za nevjerovatni broj "abortusa čovjeka". Još, ako bi se zastupao stav da abortus (već u tom stadiju) je ubistvo (kako Nestrpljiva smatra)...

P.S: Baš bih volio vidjeti sliku od te četveroćelijske bebe, koju Nestrpljiva spominje da posjeduje. :)

Mmihajlo

Mmihajlo

Тек дошaо/ла

• Члан
  • Pip____
  • 1 Поруке

MODERNA MEDICINA A NAROČITO EMBRIOLOGIJA, KOJA OBJAŠNjAVA RAZVOJ ČOVEKA PRE ROĐENjA, UBEDLjIVO JE DOKAZALA ONO ŠTO HRIŠĆANSTVO PA I SVE DRUGE VELIKE SVETSKE RELIGIJE TVRDE OD SVOG NASTANKA: LjUDSKI ŽIVOT NASTAJE OD MOMENTA ZAČEĆA.

Ateist

Ateist

Интересује се

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 163 Поруке
  • Локација :Bergen, Norveska

Погледај порукуMmihajlo, за February 24 2012 - 16:05, каже:

MODERNA MEDICINA A NAROČITO EMBRIOLOGIJA, KOJA OBJAŠNjAVA RAZVOJ ČOVEKA PRE ROĐENjA, UBEDLjIVO JE DOKAZALA ONO ŠTO HRIŠĆANSTVO PA I SVE DRUGE VELIKE SVETSKE RELIGIJE TVRDE OD SVOG NASTANKA: LjUDSKI ŽIVOT NASTAJE OD MOMENTA ZAČEĆA.

Može li izvor, ili malo viŠe detalja o, tom dokazu? :)

Auror

Auror

Не мисли да оде

• атеиста
  • 4656 Поруке

Погледај порукуangst, за February 07 2012 - 21:12, каже:

Где је граница између ембриона и зигота?

Osma nedelja nakon oplodjenja.

Katarina N

Katarina N

Не мисли да оде

• Члан
  • 3956 Поруке

Погледај порукуAteist, за February 24 2012 - 22:08, каже:

Može li izvor, ili malo viŠe detalja o, tom dokazu? :)

Sta ce ti dokaz, to je prosta logika, kako uopste moze zivot da pocne nego zacecem <_< . I to ne samo ljudski, vec svih organizama za koje je karakteristicno polno razmnozavanja :rolleyes:
People get what they get, it has nothing to do with what they deserve. Dr House

Tanja ex Petrija

Tanja ex Petrija

Дуго је са нама

• Члан
  • 2613 Поруке

Погледај порукуNestrpljiva, за February 19 2012 - 19:48, каже:

\
-Па кажу да оплођена јајна ћелија није живот. А ја имам слике своје бебе од четвороћелијског организма.

nisam ovo bas dobro razumela ,jel mozes da mi pojasnis ili da stavis sliku :)
није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Tanja ex Petrija

Tanja ex Petrija

Дуго је са нама

• Члан
  • 2613 Поруке
zigot dan 1

Постављена слика
није битно ко сам ја, већ ко си ти !

Сличне Теме

0 Корисник (а) чита ову тему

0 чланова, 0 посетилаца, 0 скривених корисника

Добро нам дошли!Позивамо Вас да нам се придружите једноставном и брзом регистрацијом и користите све предности регистрованог члана----->Кликни Овде!

наше награде

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација.Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије.За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.

© ☦ 2012 Сва права задржана.