Одговор February 01 2012 - 09:13
Autorska prava važe ako se produkt upotrebljava u nameri da se na njemu zarađuje. I ovde je problem, naime, kad zarađujem na zaštićenoj muzici itd., i koja je muzika zaštićena a koja nije? U diskoteci, dance bar itd. je jasno, ovde je muzika potrebna, zbog muzike tamo i idem; ali kod frizera ne idem da slušam muziku.. Frizer nudi drugu uslugu, retko će da zna koju muziku slušam niti ću za muziku da mu naplatim ili da dadnem neki bakšiš, dakle muziku pusta prvenstveno za sebe, da sebi olakša radni dan, isto kao bravar ili moler u radionici ili sekretarica u birou. Ako Sokoj i oni drugi deluju i kod ovih, onda jasno oni rade protiv zakona, znači oni bi trebali da se tuže, jer zloupotrebljavaju svoje kompetencije i krivično je delo. Ne može gsp-kontrolor od mene da traži voznu kartu van prevoza, npr. ako stojim kod stanice, jer prvo nema pravo za to, tj. van prevoza, drugo stanica je javno mesto i ja imam pravo da stojim kod stanice i bez vozne karte, sa obzirom da ako mi dune u glavu da se ipak vozim javnim prevozom mogu voznu kartu da kupim i u samom prevozu.
Milost i istina neka te ne ostavlja; priveži ih sebi na grlo, upiši ih na ploči srca svojega!
Одговор February 01 2012 - 10:42
E, ali smislili su oni opravdanje i za ovo što ti objašnjavaš, a ja se slažem s tobom. Naime, oni kažu da frizeru u salonu muzika doprinosi ugodnijoj i boljoj atmosferi pa mušterije radije dolaze, a samim tim on više zarađuje i to pomoću njihove muzike (koja nebuloza). Ma šta me briga kako šiša, ako mu je muzika dobra, a još kad mi pogodi pesmu ima da dam i bakšiš.
Одговор February 01 2012 - 10:51
ZvonkoM, за February 01 2012 - 01:23, каже:
Не противим се том праву, али питање није тако једноставно. На пример, по којој логици човек који је илегално скинуо са интернета музику у вредности од 10 долара добија десет и више година робије и плаћа милион долара одштете? За убиство неки добију мању казну... Очигледно да ту са правдом нешто није како штима.
Sud obezbedjune postovanje zakona a ne pravdu.
Уколико би Бог био могућ за описивање и дефинисање он би самим тим постао ограничен и то првенствено вербално, односно примитивним људским ријечима (знамо да нпр. китови имају далеко префињенију и комплекснију комуникацију од људи) и ја вас питам - какав је то Бог који сав стане у нашу примитивну логику и језик?
Одговор February 01 2012 - 10:53
Zawisza, за January 31 2012 - 22:26, каже:
Znači ja kupim disk, platim i onda ne mogu da ga slušam gde ja hoću i kako hoću?
Pa šta sam ja kupio i kome sam platio?
Pa šta sam ja kupio i kome sam platio?
Javno ne smes. To imas na svakom videu "... zabranjeno je javno prikazivanje ....".
Nista novo. Mislis da radio stanice kupe CD i onda emituju muziku?
Уколико би Бог био могућ за описивање и дефинисање он би самим тим постао ограничен и то првенствено вербално, односно примитивним људским ријечима (знамо да нпр. китови имају далеко префињенију и комплекснију комуникацију од људи) и ја вас питам - какав је то Бог који сав стане у нашу примитивну логику и језик?
Одговор February 01 2012 - 10:59
Одговор February 01 2012 - 11:13
Одговор February 01 2012 - 12:18
feeble, за February 01 2012 - 10:59, каже:
Како они дистрибуирају паре Мадони, ако неки наш фризер плати што слуша њену музику?
Oni su vec platili Madoni kada su otkupili prava za snimanje njenog CD-a.
Одговор February 01 2012 - 16:28
Dragi, за February 01 2012 - 09:13, каже:
Autorska prava važe ako se produkt upotrebljava u nameri da se na njemu zarađuje. I ovde je problem, naime, kad zarađujem na zaštićenoj muzici itd., i koja je muzika zaštićena a koja nije? U diskoteci, dance bar itd. je jasno, ovde je muzika potrebna, zbog muzike tamo i idem; ali kod frizera ne idem da slušam muziku.. Frizer nudi drugu uslugu, retko će da zna koju muziku slušam niti ću za muziku da mu naplatim ili da dadnem neki bakšiš.
A jel moze frizer da ode na trafiku, uzme magazine i prodavcu kaze: ja necu da platim jer uzimam ove magazine za cekaonicu, a kod mene dolaze ljudi da se sisaju a ne da citaju?
Jel moze da uzme sliku od slikara i da kaze: necu da platim, treba mi za salon a ne dolaze kod mene ljudi da gledaju slike?
Veoma jednostavno, ako frizerka nece da placa muziku, ne mora da je pusta u salonu...
Цитат
Ako Sokoj i oni drugi deluju i kod ovih, onda jasno oni rade protiv zakona, znači oni bi trebali da se tuže, jer zloupotrebljavaju svoje kompetencije i krivično je delo.
Procitaj zakon.
feeble, за February 01 2012 - 10:59, каже:
Како они дистрибуирају паре Мадони, ако неки наш фризер плати што слуша њену музику?
Tako sto placaju britanskim i americkim organizacijama za kolektivnu zastitu prava...
--------------------------------------------------------
Be warned: I argue for a living!
And if there were a God, I think it very unlikely that He would have such an uneasy vanity as to be offended by those who doubt His existence. --Bertrand Russell
www.freerice.com
And if there were a God, I think it very unlikely that He would have such an uneasy vanity as to be offended by those who doubt His existence. --Bertrand Russell
www.freerice.com
Одговор February 01 2012 - 16:32
Одговор February 01 2012 - 20:11
Avocado, за February 01 2012 - 16:28, каже:
A jel moze frizer da ode na trafiku, uzme magazine i prodavcu kaze: ja necu da platim jer uzimam ove magazine za cekaonicu, a kod mene dolaze ljudi da se sisaju a ne da citaju?
Jel moze da uzme sliku od slikara i da kaze: necu da platim, treba mi za salon a ne dolaze kod mene ljudi da gledaju slike?
Veoma jednostavno, ako frizerka nece da placa muziku, ne mora da je pusta u salonu...
Pa nije frizer ukrao CD nego isto kao i novine, kupio u prodavnici ili na trafici. Takođe, frizer ne naplaćuje slušanje muzike kao ni čitanje novina u salonu, već svoje zanatske usluge. Time što je kupio CD, ili novine, ili RTV pretplatu on je platio sve što treba, a posebna priča je što se u frizerskim salonima uglavnom sluša radio.
Одговор February 01 2012 - 22:24
NinaD, за February 01 2012 - 20:11, каже:
Pa nije frizer ukrao CD nego isto kao i novine, kupio u prodavnici ili na trafici. Takođe, frizer ne naplaćuje slušanje muzike kao ni čitanje novina u salonu, već svoje zanatske usluge. Time što je kupio CD, ili novine, ili RTV pretplatu on je platio sve što treba, a posebna priča je što se u frizerskim salonima uglavnom sluša radio.
Pa kao sto je vec receno, nije kupio sve sto treba posto se CD prodaje za licnu upotrebu a ne da ga ti dalje koristis u svojoj komercijalnoj delatnosti... (slicno vazi i za radio)... ako zelis da koristis muzicka dela u svojoj delatnosti duzna si da platis cenu koju autori tih dela zahtevaju... ako ta muzika ne doprinosi kvalitetu celokupne usluge koju frizer pruza, resenje je jednostavno - prestace da pusta muyiku. Nije to bas tako komplikovano za razumeti...
www.freerice.com
www.freerice.com
Одговор February 01 2012 - 22:46
То није сасвим логички доследно... Ако сам купио CD онда је то моја својина и требало би да могу да га употребим како год желим. Могу да га поломим, спалим, скувам, пошаљем у космос или ставим у CD player и пустим.
То је као кад би постојало ограничење за гајбу пива коју купиш да мораш да је попијеш сам, а не смеш да поделиш или продајеш другима.
То је као кад би постојало ограничење за гајбу пива коју купиш да мораш да је попијеш сам, а не смеш да поделиш или продајеш другима.

The man who reads nothing at all is better educated than the man who reads nothing but newspapers.
--Thomas Jefferson
Сличне Теме
|
Kako reagovati kada vas napadne ker???Започето од Лепи Сића, May 20 2012 |
|
|
|
|
SAD postavljaju raketni štit prema Rusiji u Rumuniju, na manje od 200km od SrbijeЗапочето од GeniusAtWork, Sep 25 2011 |
|
|
|
|
Kako sami da napravite deci play dough-testo za igruЗапочето од w.a.mozart, May 19 2012 |
|
|
|
|
Kako se Mosa Marjanovic spremao za MontevideoЗапочето од grigorije22, May 18 2012 |
|
|
|
|
Kako je nastala atmosfera?Започето од Жељко Билбија, May 10 2012 |
|
|
0 Корисник (а) чита ову тему
0 чланова, 0 посетилаца, 0 скривених корисника

Пријавите се »
Региструј се

Назад на врх