Има и Јеротићева студија о овом питању и он се не слаже у основним стварима по овим питањима са твојим писањем, а упоређивао је и Достојевског и епилепсију у његовим делима.
Одговор February 16 2012 - 18:53
Одговор February 16 2012 - 19:07
marko_13, за February 16 2012 - 18:53, каже:
Има и Јеротићева студија о овом питању и он се не слаже у основним стварима по овим питањима са твојим писањем, а упоређивао је и Достојевског и епилепсију у његовим делима.
Нисам ту студију читао.Ја сам баш у Агапеу чуо да је Јеротић рекао да је раздражљивост и лака увредљивост Достојевског потицала баш од епилепсије.
Јел имаш линк за ту Јеротићеву студију?
Оно што сам писао,а на основу истраживања из бројне литературе,је општеприхваћено међу готово свим епилептолозима.
Несхватљиво ми је да сумњаш у то...зар стварно мислиш да напади и терапија јаким лековима може да остане без икаквих последица на мозак и понашање болесника?!
"То што се у мени рађа духовни живот,што ја тражим Бога,што хоћу божанско у животу и што волим божанско у животу,то је оно највеће у свету,то је оправдање самог бића света.Никаква сила у свету ме не може убедити да је то илузија,самообмана,да то није живот.То је једини живот,без кога је све трулеж,привиђење и небиће."-Николај Берђајев
"Обиље и мир стварају кукавице...невоља је увек мати чврстине."-Шекспир
"Зло чинити од зла бранећи се,ту гријеха нема никаквога" - Његош
Одговор February 16 2012 - 19:11
Уверио сам се да може, а поготово што су терапије већ неколико деценија такве да, када се уђе у "ритам" лековима онда ни не долази до напада, а посебно не оставља било какве последице.
http://www.scribd.com/doc/6252867/-
http://www.scribd.com/doc/6252867/-
Призван или не, Бог је увек ту
Одговор February 16 2012 - 19:12
Одговор February 16 2012 - 19:18
marko_13, за February 16 2012 - 18:51, каже:
Ја их познајем неколико и никада нисам видео, чуо или искусио ишта од овога што си писао.
Па добро,нису сви апсолутно идентични.Увек има изузетака,људи код кога су ове карактеристике јаче изражене и људе код кога су слабије изражене.
Оно што је такође чињеница јесте да се услед напада и узимања медикамената слаби лева кора мозга која је задужена за материјално,рационално и слично,а десна кора мозга која је задужена за нематеријално надокнађује својим појачаним радом уништене електроне леве коре мозга,те зато код епилептичара долази до појачаног интересовања за уметност и духовност и уопште нематеријално.
Али понављам,нису сви апсолутно исти и код неких случајева се ова епилептичарска личност не мора развити,иако су то ипак веома ретки случајеви.
marko_13, за February 16 2012 - 18:52, каже:
А поготово ми је сумњиво што је литература прастара... Од 2001. до данас по питању епилепсије се мнооого узнапредовало, а камоли од 1926.
Нема то много везе...ово су ипак највећи ауторитети на том пољу и сви данашњи неуропсихијатри и епилептолози узимају њих као полазни основ.
Што се тиче епилептичарског карактера,ту се није много што-шта променило.Промене се догађају на научном плану у којима се говори о узроку епилепсије,о неким ситницама и слично.
"То што се у мени рађа духовни живот,што ја тражим Бога,што хоћу божанско у животу и што волим божанско у животу,то је оно највеће у свету,то је оправдање самог бића света.Никаква сила у свету ме не може убедити да је то илузија,самообмана,да то није живот.То је једини живот,без кога је све трулеж,привиђење и небиће."-Николај Берђајев
Одговор February 16 2012 - 19:31
marko_13, за February 16 2012 - 19:12, каже:
А што се тиче раздражљивости и лаке увредљивости, Достојевски је имао бар још три разлога за то, поред болести.
На шта конкретно мислиш?
Одговор February 16 2012 - 19:37
Одговор April 08 2012 - 16:40
Za sve koji su propustili ovu odličnu seriju, RTS je ponovo emituje od večeras: nedeljom oko 23h na RTS1.
http://www.rts.rs/pa...e+gledajte.html
http://www.rts.rs/pa...e+gledajte.html
"Smatraj svaki dan kao jedan ceo, otpočet i završen život. Odživi ga kao celinu, a ne kao deo. Nek se svaki tvoj dan odroni od tebe kao ceo jedan čovek s kojim ćeš želeti da se opet sastaneš kao s prijateljem, i da ga bez stida pokažeš vasioni." - Sveti Vladika Nikolaj Srpski
Сличне Теме
|
Game of Thrones - нова хит серија !Започето од Зосима, May 21 2011 |
|
|
|
|
Серија ''Икона'' (комплет, видео)Започето од Aleksandrida, Mar 08 2012 |
|
|
|
|
Руска Црква не препоручује гледање ТВ серија за време Васкршњег постаЗапочето од Иван Илић, Mar 01 2012 |
|
|
|
|
Ф. М. ДостојевскиЗапочето од deda, May 25 2009 |
|
|
|
|
Ф. М. ДостојевскиЗапочето од Guest_Оливера_*, Jul 30 2009 |
|
|