АлексаАлексије, за January 28 2012 - 20:31, каже:
А докле може да иде "ревизионистичка теологија"?
Да ли, по твом мишљењу,постоји нешто што је свето на начин да се о томе не да "расправљати"?
Ако су оци могли расправљати и о самом животу Свете Тројице, не видим зашто је проблематично хришћанину расправљати о свему? Дакле, мој одговор на твоје питање би био: не.
angst, за January 28 2012 - 20:34, каже:
Мислим да није у питању „ревизионистичка теологија”, већ да је у питању историјско-критички метод (тзв. higher criticism) анализе Светописамских текстова...
Да, тако нешто, мада је ово чисто једно моје узредно и логичко размишљање.
poelbuster, за January 28 2012 - 20:48, каже:
Trebali su tebe da uzmu prilikom kanonizacije Biblije.
Tvoja "teza"da je jedna rečenica izmišljena i dodata me podstiče da pomislim da ćeš verovatno za još nekoliko delova Biblije imati tu "tezu".
Dragi Lazare,ako je tvoja "teza" da veruješ da je bilo koji deo Biblije izmišljen je nešto najstrašnije što sam danas čuo.
Podjednako tako možeš da tvrdiš da je cela Biblija izmišljotina!
Ili ima nekoh delova koje bi ti proglasio da mogu da prođu a neki ne mogu.
Mislim da imaš jako visoko mišljenje o sebi.
Ne znam kakav si ti teolog ali očigledno ne veruješ što piše u Bibliji a nisi ni vernik.
PS
Ne dam brate Bibliju da je neko pljuje,ljuti se koliko hoćeš .Misli o meni kako hoćeš ali bi meni bilo draže da si mi turio prst u oko.
Ја нисам говорио шта је требало да узму као канон, а шта не, тако да та примедба не стоји.
Наравно, имам ту тезу према целој Библији, као и сваки нормалан човек.
Не мислиш ваљда да је змија у Постању стварно могла да говори? Мислим, то је мало

Верник јесам и верујем у Библију, тј. у Божију Реч у њој, али није ми Библија идол!
Не љутим се ни мало, па разговарамо.
Ето, објасни ми, ако желиш, како то да два најстарија Јеванђља (Марко и Матеј) не спомињу покајаног разбојника, а Лука га спомиње?
Ко ту лаже? а, ако установимо да неко лаже, како је онда Библија тако непогрешива?
И рекао сам, али да поновим:
Лазар Нешић, за January 28 2012 - 19:48, каже:
Што не значи, наравно, да прича нема поенту, а она је: Христос спасава све, па чак и разбојнике!
Дакле, ја верујем у поруку ове приче, а то је да Христос јесте Спаситељ