Пре пар година ми се јавио с истим питањем човек који је члан Цркве, помаже Цркву, причешћује се , члан је црквеног одбора, децу је крстио и венчао у Цркви, крстио унучад, редован је на богослужењима , када му то посао дозвољава пошто ради у иностранству.
Мајка му је умрла кад је био мали, отац га није прихватио и одрастао је по домовима и хранитељским породицама и био је уверен да је крштен, међутим када је отишао у то место где је живео кеоа дете, видео је да је бака код које је био крстила двоје млађе деце, али њега и још једног дечака није.
Кад је то сазнао, крстио се без икаквог размишљања.
Одговор January 21 2012 - 15:17
Одговор January 21 2012 - 15:42
nishizawa, за January 21 2012 - 14:28, каже:
Не знам како је у пракси, никада нисам имао прилике да присуствујем таквом крштењу. Овога сећам још из Мирковићеве Литургике...
Ако имаш линк ка том Тасином писанију - давај сјуда...
Одговор January 22 2012 - 15:40
Јустинијан, за January 21 2012 - 14:24, каже:
Читао сам једну бесједу св.Јована Златоустог гдје се он баш бави овом проблематиком. Не бих тачно знао навести која је то бесједа. Али говори се о томе да ако човјек не може да се сјети из неког разлога да је крштен, а нити има свијест и сјећање да сигурно није, а нити не може да то докаже јер нема свједока, и није нигдје забиљежено, а до тад је учествовао у св.тајнама Христовим јер имајући вјеру и побожност, исповједао се и живио литургијски, да онда уопште не потеже питање крштења. Крштење је формална иницијација у Цркви што не значи да је Богу немогуће другим путем некога присајединити свом Тијелу.
http://en.wikipedia....ptism_of_desire
за све остале је јасно где треба да се обрате а ниши је лепо објаснио поступак
клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски
клик Кољивари и пракса честог причешћивања
Одговор January 22 2012 - 15:44
о.Небојша, за January 21 2012 - 15:17, каже:
Пре пар година ми се јавио с истим питањем човек који је члан Цркве, помаже Цркву, причешћује се , члан је црквеног одбора, децу је крстио и венчао у Цркви, крстио унучад, редован је на богослужењима , када му то посао дозвољава пошто ради у иностранству.
Мајка му је умрла кад је био мали, отац га није прихватио и одрастао је по домовима и хранитељским породицама и био је уверен да је крштен, међутим када је отишао у то место где је живео кеоа дете, видео је да је бака код које је био крстила двоје млађе деце, али њега и још једног дечака није.
ја сам био некрштен у 21. години кад сам кренуо у Цркву, а родитељи су ме слагали да јесам крштен и ниједну Литургију током 6 месеци сваке недеље нисам могао да одстојим после Литургије речи ... како би кренула Литургија верних, почела би ми мука, нисам могао да стојим, вртоглавица, па све слабости и муке док не паднем у несвест. то је било такво мучење да сам био и код доктора да видим јел нешто није у реду са мном, дошло ми да одем на магнетну резонанцу да видим јел ми све у реду са телом ... последњи пут кад сам пао у несвест мислили су да сам мртав, био сам браон као земља.
био сам потпуно очајан и кад сам хтео да одустанем посаветован сам да проверим јесам ли крштен па се испоставило да не постојим у књигама живих ... а био сам и кум са 11 година детету од 3.
наравно, дете није ускраћено за благодат крштења, а слава Богу, и моји родитељи су опрани крштењем од тих греха
мајка се крстила 3 године после мене a отац 10, у тројном крштењу са својом другом женом и ћерком
клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски
Одговор January 22 2012 - 16:31
Милан Меденица
, за January 22 2012 - 15:44, каже:
ја сам био некрштен у 21. години кад сам кренуо у Цркву, а родитељи су ме слагали да јесам крштен и ниједну Литургију током 6 месеци сваке недеље нисам могао да одстојим после Литургије речи ... како би кренула Литургија верних, почела би ми мука, нисам могао да стојим, вртоглавица, па све слабости и муке док не паднем у несвест. то је било такво мучење да сам био и код доктора да видим јел нешто није у реду са мном, дошло ми да одем на магнетну резонанцу да видим јел ми све у реду са телом ... последњи пут кад сам пао у несвест мислили су да сам мртав, био сам браон као земља.
био сам потпуно очајан и кад сам хтео да одустанем посаветован сам да проверим јесам ли крштен па се испоставило да не постојим у књигама живих ... а био сам и кум са 11 година детету од 3.
наравно, дете није ускраћено за благодат крштења, а слава Богу, и моји родитељи су опрани крштењем од тих греха
мајка се крстила 3 године после мене a отац 10, у тројном крштењу са својом другом женом и ћерком
Дај не претјеруј...
Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.
Одговор January 22 2012 - 16:50
Јустинијан, за January 22 2012 - 16:31, каже:
Дај не претјеруј...
објасни ми, молим те, како трипујем и претерујем
покушао сам да објасним како Бог неког пусти јер се неће повредити светињом, а неког спречи да се не би повредио а не да нешто друго испричам.
Одговор January 23 2012 - 12:35
Јустинијан, за January 22 2012 - 16:31, каже:
Колико само људи, крштених, а потпуно неблагословених живота прилазе путиру па им се не догађа ништа.
Јер који недостојно једе и пије, суд себи једе и пије, не разликујући тијела Господњега.
Зато су међу вама многи слаби и болесни, и доста их умире.
Коринћанима посланица прва, глава 11, стих 29-30
а има и овог ...
Јер како по Адаму сви умиру, тако ће и по Христу сви оживети.
Коринћанима посланица прва, глава 15, стих 22
Сличне Теме
|
Два пута крштен - Чедомир ЈовановићЗапочето од marko_13, Feb 13 2012 |
|
|
|
|
Епископ крушевачки Давид: "Човек и жена су пре свега љубвена бића"Започето од Martirije, Apr 29 2012 |
|
|
|
|
Човек је сличан...Започето од Таиса, Apr 16 2012 |
|
|
|
|
Господе, ко је човек?Започето од Огњен, Apr 08 2012 |
|
|