Пређи на везу

facebook rss twitter youtube stickam

Шта кад човек не зна да ли је крштен?

• Please log in to reply
18 одговор(а) на ову тему

о.Небојша

о.Небојша

Интересује се

• Свештеник
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 188 Поруке
Пре пар година ми се јавио с истим питањем човек који је члан Цркве, помаже Цркву, причешћује се , члан је црквеног одбора, децу је крстио и венчао у Цркви, крстио унучад, редован је на богослужењима , када му то посао дозвољава пошто ради у иностранству.
Мајка му је умрла кад је био мали, отац га није прихватио и одрастао је по домовима и хранитељским породицама и био је уверен да је крштен, међутим када је отишао у то место где је живео кеоа дете, видео је да је бака код које је био крстила двоје млађе деце, али њега и још једног дечака није.
Кад је то сазнао, крстио се без икаквог размишљања.

angst

angst

Дуго је са нама

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 1163 Поруке

Погледај порукуnishizawa, за January 21 2012 - 14:28, каже:

Не знам како је у пракси, никада нисам имао прилике да присуствујем таквом крштењу. Овога сећам још из Мирковићеве Литургике...

Ако имаш линк ка том Тасином писанију - давај сјуда...
Немам линк, то сам прочитао неђе међу онијем књигама „Христос Нова Пасха”, треба претурит све четири па да нађем где је...

Милан Меденица :)

ко је напустио Бога, тај се строжије држи вере у морал.

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 25791 Поруке
  • Локација :Београд

Погледај порукуЈустинијан, за January 21 2012 - 14:24, каже:

Читао сам једну бесједу св.Јована Златоустог гдје се он баш бави овом проблематиком. Не бих тачно знао навести која је то бесједа. Али говори се о томе да ако човјек не може да се сјети из неког разлога да је крштен, а нити има свијест и сјећање да сигурно није, а нити не може да то докаже јер нема свједока, и није нигдје забиљежено, а до тад је учествовао у св.тајнама Христовим јер имајући вјеру и побожност, исповједао се и живио литургијски, да онда уопште не потеже питање крштења. Крштење је формална иницијација у Цркви што не значи да је Богу немогуће другим путем некога присајединити свом Тијелу.
мислим да је то само било везано за крштење жељом и за неког ко нема приступа Цркви ...
http://en.wikipedia....ptism_of_desire

за све остале је јасно где треба да се обрате а ниши је лепо објаснио поступак :)

• Члан
  • 25791 Поруке

Погледај порукуо.Небојша, за January 21 2012 - 15:17, каже:

Пре пар година ми се јавио с истим питањем човек који је члан Цркве, помаже Цркву, причешћује се , члан је црквеног одбора, децу је крстио и венчао у Цркви, крстио унучад, редован је на богослужењима , када му то посао дозвољава пошто ради у иностранству.
Мајка му је умрла кад је био мали, отац га није прихватио и одрастао је по домовима и хранитељским породицама и био је уверен да је крштен, међутим када је отишао у то место где је живео кеоа дете, видео је да је бака код које је био крстила двоје млађе деце, али њега и још једног дечака није.
Кад је то сазнао, крстио се без икаквог размишљања.
видиш како Бог да неком, због незнања или чега другог у срцу човека, да приступа светом причешћу ...

ја сам био некрштен у 21. години кад сам кренуо у Цркву, а родитељи су ме слагали да јесам крштен и ниједну Литургију током 6 месеци сваке недеље нисам могао да одстојим после Литургије речи ... како би кренула Литургија верних, почела би ми мука, нисам могао да стојим, вртоглавица, па све слабости и муке док не паднем у несвест. то је било такво мучење да сам био и код доктора да видим јел нешто није у реду са мном, дошло ми да одем на магнетну резонанцу да видим јел ми све у реду са телом ... последњи пут кад сам пао у несвест мислили су да сам мртав, био сам браон као земља.
био сам потпуно очајан и кад сам хтео да одустанем посаветован сам да проверим јесам ли крштен па се испоставило да не постојим у књигама живих ... а био сам и кум са 11 година детету од 3.
наравно, дете није ускраћено за благодат крштења, а слава Богу, и моји родитељи су опрани крштењем од тих греха :)
мајка се крстила 3 године после мене a отац 10, у тројном крштењу са својом другом женом и ћерком :D

Јустинијан

Јустинијан

Инвентар форума

• почасни модератор
  • 5193 Поруке
  • Локација :Бања Лука

Погледај порукуМилан Меденица ':)', за January 22 2012 - 15:44, каже:

ја сам био некрштен у 21. години кад сам кренуо у Цркву, а родитељи су ме слагали да јесам крштен и ниједну Литургију током 6 месеци сваке недеље нисам могао да одстојим после Литургије речи ... како би кренула Литургија верних, почела би ми мука, нисам могао да стојим, вртоглавица, па све слабости и муке док не паднем у несвест. то је било такво мучење да сам био и код доктора да видим јел нешто није у реду са мном, дошло ми да одем на магнетну резонанцу да видим јел ми све у реду са телом ... последњи пут кад сам пао у несвест мислили су да сам мртав, био сам браон као земља.
био сам потпуно очајан и кад сам хтео да одустанем посаветован сам да проверим јесам ли крштен па се испоставило да не постојим у књигама живих ... а био сам и кум са 11 година детету од 3.
наравно, дете није ускраћено за благодат крштења, а слава Богу, и моји родитељи су опрани крштењем од тих греха :)
мајка се крстила 3 године после мене a отац 10, у тројном крштењу са својом другом женом и ћерком :D

Дај не претјеруј...:). Мислим не кажем да ти није позлило и све...али да то има некакве везе што ниси крштен, нема никакве. Колико само људи, крштених, а потпуно неблагословених живота прилазе путиру па им се не догађа ништа.
Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

• Члан
  • 25791 Поруке

Погледај порукуЈустинијан, за January 22 2012 - 16:31, каже:

Дај не претјеруј... :). Мислим не кажем да ти није позлило и све...али да то има некакве везе што ниси крштен, нема никакве. Колико само људи, крштених, а потпуно неблагословених живота прилазе путиру па им се не догађа ништа.
42 пута узастопце да паднем у несвест тачно кад крене Литургија верних у свим црквама у којима сам био, а после крштења никад више, нити да ми позли икад?
објасни ми, молим те, како трипујем и претерујем :D

покушао сам да објасним како Бог неког пусти јер се неће повредити светињом, а неког спречи да се не би повредио а не да нешто друго испричам.

• Члан
  • 25791 Поруке

Погледај порукуЈустинијан, за January 22 2012 - 16:31, каже:

Колико само људи, крштених, а потпуно неблагословених живота прилазе путиру па им се не догађа ништа.
а што се тиче људи који нису потаман, судиће им само свето причешће, а не ми ...
Јер који недостојно једе и пије, суд себи једе и пије, не разликујући тијела Господњега.
Зато су међу вама многи слаби и болесни, и доста их умире.
Коринћанима посланица прва, глава 11, стих 29-30

а има и овог ...
Јер како по Адаму сви умиру, тако ће и по Христу сви оживети.
Коринћанима посланица прва, глава 15, стих 22

Сличне Теме

1 Корисник (а) чита ову тему

0 чланова, 1 посетилаца, 0 скривених корисника

Добро нам дошли!Позивамо Вас да нам се придружите једноставном и брзом регистрацијом и користите све предности регистрованог члана----->Кликни Овде!

наше награде

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација.Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије.За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.

© ☦ 2012 Сва права задржана.