Pokrecem ovu temu uz blagu razocaranost, izazvanu ignorisanjem narastajuceg problema, sto ozbiljno preti da ugrozi(ako vec nije ugrozilo?) misiju Crkve u ovome svetu. I dok se na svakom koraku govori o potrebi za misionarenjem i sirenjem jevandjelske reci kao istinitog nacina zivota i ispunjenja prizvanja datog coveku, uvek se previdja i stavlja u drugi plan misionarenje medju mladima(pre svega tinejdzerima kojima i sam pripadam), kao onima koji su najugrozeniji i izlozeni razlicitim uticajima u danasnjem multikulturalnom svetu.
Takvo stanje mozemo videti i na ovom forumu: dovoljno je pogledati podforum "Pravoslavlje i mladi", da bi se shvatilo koliko je on siromasan u odnosu na druge. Da li je to posledica nezainteresovanosti, kompleksnosti teme o kojoj se govori i naseg neiskustva i neznanja koje iz toga proizilazi, ili pak kombinacija vise stvari-ne znam, ali sam sklon da verujem da je u pitanju ovo poslednje.
Da stvar bude jos gora, stanje na forumu je mnogo puta ulepsana slika realnosti koja nas okruzuje. Sta je uzrokovalo ovakvu situaciju i ko je za to najvise kriv-tesko je odgovoriti, ali mislim da cemo se svi sloziti da odgovornost pociva na svakome od nas, a pogotovo na onima koji upravljaju Crkvom.
Problemi i novi izazovi sa kojima se Crkva suocava ne treba da nas brinu. Ali treba da nas zabrine cinjenica da smo mnogih problema nesvesni, sto rezultira time da oni malobrojni u Crkvi koji ih ne ignorisu, nailaze na nerazumevanje od ostalih.
Sa tim ciljem i otvaram ovu temu. Zelim da zajedno razmotrimo sve sto smo kao Crkva do sada uradili na ovom planu i sve sto bismo mogli da ucinimo u skorijoj buducnosti, a u cilju verskog prosvecivanja mladih. A da bismo to ucinili, neophodno je da najpre analiziramo religiju(pre svega pravoslavlje) vidjenu iz perspektive tinejdzera. Samo tako cemo biti sposobni da na pravi nacin pridjemo ovom problemu, shvatimo sta im je potrebno i sta od Crkve ocekuju, a sta zaista dobijaju.
A iznad svega, zelja mi je da ovaj problem koji u sebi objedinjuje desetine drugih problema, vec jednom prestane da se ignorise i da ga shvatimo kao realnu pretnju crkvenom zivotu.
Одговор January 10 2012 - 21:43
Одговор January 10 2012 - 21:45
Mozda crkveni zvanicici vise trebaju da pricaju o religiji a ne o politici po televiziji.
Da organizuju neke druge akcije za mlade umesto demonstracija zbog ovog ili onog socijalnog problema. Naprimer - moje misljenje.
Da organizuju neke druge akcije za mlade umesto demonstracija zbog ovog ili onog socijalnog problema. Naprimer - moje misljenje.
JEDAN MLADI COVEK VISE U KAFANI - JEDAN MLADI COVEK MANJE NA ULICI!
A da popricamo malo niocemu kao ljudi?
A da popricamo malo niocemu kao ljudi?
Одговор January 10 2012 - 21:47
iurisprudentia, за January 10 2012 - 21:45, каже:
Mozda crkveni zvanicici vise trebaju da pricaju o religiji a ne o politici po televiziji.
"Ako je spasenje u Hristu jedini cilj naseg zivota, sve sto cinimo postaje Liturgija."- Starac Sofronije (Saharov)
Одговор January 10 2012 - 21:49
Одговор January 10 2012 - 21:52
Михајло, за January 10 2012 - 21:49, каже:
петре....право у парохијску Цркву...и пита шта те занима...
мислим да ће радо да одговре на питрања...
мислим да ће радо да одговре на питрања...
A sad me zanimaju misljenja forumasa o problemu koji sam izlozio u pocetnom postu.
"Ako je spasenje u Hristu jedini cilj naseg zivota, sve sto cinimo postaje Liturgija."- Starac Sofronije (Saharov)
Одговор January 10 2012 - 21:58
Одговор January 10 2012 - 22:00
Зосима, за January 10 2012 - 21:58, каже:
Слушај Перице, овај пост ниси постио,ниси се ни причешћивао,зезао си се са другарима по журкама,и сад се ти као нешто питаш,о вери и младима...
Младост-лудост, ту ништа не помаже...
Младост-лудост, ту ништа не помаже...
A za ovo se slazem.
Одговор January 10 2012 - 22:30
Mislim da samo ličnom potragom možeš i da dođeš do odgovora o Bogu, životu i svemu drugome koji bi te zadovoljili.
Iz nekog iskustva Bogotražitelja u pokušaju, mogu da kažem da to vučenje za rukav popova ili gledanje emisija, može da bude kontraproduktivno. Možeš da naletiš na nekoga ko i ako je u mantiji nema ono što se zove ljudskost, i da se zbog toga odbiješ od Crkve.
šta znači lična potraga, da se ne bi pogrešno tumačilo... Lična potraga je pre svega tvoj lični trud. Ali lični trud u svemu onome što je merilo hrišćanskog života. A to i jeste veliki trud. Pre svega kroz neka lična preispitivanja ali i razmišljanja koja uvek rezultiraju dobrim. Znači ne neka bedačenja i negativne misli, nego uvek onako kako bi to radio i Gospod. Razumevanjem, opraštanjem i ljubavlju. Naravno da ovakav "hipi" stav može da bude samo jedna gredica u tim divnim lestvicama ka Nebu. Ako bi to bila jedna jedina gredica na tim lestvicama, ona bi brzo pukla, jer nema dovoljnu snagu da trpi opterećenje.
Druga, treća ili koja već gredica, koje očvršćuju te lestvice su svakako post, liturgija, pričešćivanje...
šta je sledeća gredica ne znam.... Nadam se da ću moći da je napravim dok se potpomažem stajajući na ovim prethodno zakucanim.
Može nekada neka lestvica i da oslabi, pa da ti noga propadne i da se lestvice klate, ali jedno brate moj nemoj nikad zaboraviti... ako si se već popeo na te lestvice... ne silazi sa njih. Nek bude i jedna greda, ali ko počne leteti, na zemlju se ne vraća.
Da bi ti znači zaokružio sve ovo, i da bi to i bio neki odgovor na tvoje pitanje... Znači radi sve ono što je i bez svešteničkog saveta put ka Bogu (proveren) a onda ćeš već i čuti samo one sveštenike i ostale iz Crkve (a svi su Crkva, a ne samo sveštenici) koji podupiru takvo tvoje stremljenje. Shvatićeš da su svuda oko tebe ljudi koji su zapravo tvoji učitelji. Da to što zovemo Crkva je nešto više od SPC, ali da do toga ne možemo doći pre svega bez ličnog truda. U stvari ne bih ja to nazvao baš ni trudom, nego više predajom. Predajom Isusu. Ako se ti trudiš, nikad i ne možeš izdržati dugo, ali ako kažeš "Oče ja ne znam, ja ne mogu, Ti znaš i Ti možeš, u Rukama sam Tvojim" već si učinio prilično..
Nekako tada čini mi se da ne vidiš više čak ni SPC kao neku instituciju koja ne prilazi mladima (starima, kome god), ne vidiš da imaš problem. Vidiš i čuješ onda samo one koji ti daju odgovore, pa makar to bio i neki klošar sa ulice, ili vladika iz dvora. Vidiš da su zapravo ti odgovori uvek i bili tu, da je uvek bilo sveštenika koje si mogao da čuješ, sveštenika koji su bašta Rajska, ljudi koji su govorili nadahnuti Duhom, ali da prosto ti nisi imao uši, oči..
Najgledaniji (najčitaniji) otački spisi (klipovi) su ili oni gde je drvlje i kamenje, ili oni gde je miris Rajske bašte i ljubav. I jedno i drugo dolazi iz usta služitelja u oltaru. I jedno i drugo mogu biti nadahnuti. Tako da ako ti ne leži i "bojiš" se jednog, ti idi tamo gde si čvršći i gde ti je sigurnije. Nisu sve lestvice iste. Niti mora svako da ih gradi dugačke i velike. Mislim da je problem u tome što ljudi hoće da idu uvis bez kraja, a zaboravljaju da je zato i Vavilonska kula srušena a ljudi izgubili veliki dar razumevanja među sobom.
Iz nekog iskustva Bogotražitelja u pokušaju, mogu da kažem da to vučenje za rukav popova ili gledanje emisija, može da bude kontraproduktivno. Možeš da naletiš na nekoga ko i ako je u mantiji nema ono što se zove ljudskost, i da se zbog toga odbiješ od Crkve.
šta znači lična potraga, da se ne bi pogrešno tumačilo... Lična potraga je pre svega tvoj lični trud. Ali lični trud u svemu onome što je merilo hrišćanskog života. A to i jeste veliki trud. Pre svega kroz neka lična preispitivanja ali i razmišljanja koja uvek rezultiraju dobrim. Znači ne neka bedačenja i negativne misli, nego uvek onako kako bi to radio i Gospod. Razumevanjem, opraštanjem i ljubavlju. Naravno da ovakav "hipi" stav može da bude samo jedna gredica u tim divnim lestvicama ka Nebu. Ako bi to bila jedna jedina gredica na tim lestvicama, ona bi brzo pukla, jer nema dovoljnu snagu da trpi opterećenje.
Druga, treća ili koja već gredica, koje očvršćuju te lestvice su svakako post, liturgija, pričešćivanje...
šta je sledeća gredica ne znam.... Nadam se da ću moći da je napravim dok se potpomažem stajajući na ovim prethodno zakucanim.
Može nekada neka lestvica i da oslabi, pa da ti noga propadne i da se lestvice klate, ali jedno brate moj nemoj nikad zaboraviti... ako si se već popeo na te lestvice... ne silazi sa njih. Nek bude i jedna greda, ali ko počne leteti, na zemlju se ne vraća.
Da bi ti znači zaokružio sve ovo, i da bi to i bio neki odgovor na tvoje pitanje... Znači radi sve ono što je i bez svešteničkog saveta put ka Bogu (proveren) a onda ćeš već i čuti samo one sveštenike i ostale iz Crkve (a svi su Crkva, a ne samo sveštenici) koji podupiru takvo tvoje stremljenje. Shvatićeš da su svuda oko tebe ljudi koji su zapravo tvoji učitelji. Da to što zovemo Crkva je nešto više od SPC, ali da do toga ne možemo doći pre svega bez ličnog truda. U stvari ne bih ja to nazvao baš ni trudom, nego više predajom. Predajom Isusu. Ako se ti trudiš, nikad i ne možeš izdržati dugo, ali ako kažeš "Oče ja ne znam, ja ne mogu, Ti znaš i Ti možeš, u Rukama sam Tvojim" već si učinio prilično..
Nekako tada čini mi se da ne vidiš više čak ni SPC kao neku instituciju koja ne prilazi mladima (starima, kome god), ne vidiš da imaš problem. Vidiš i čuješ onda samo one koji ti daju odgovore, pa makar to bio i neki klošar sa ulice, ili vladika iz dvora. Vidiš da su zapravo ti odgovori uvek i bili tu, da je uvek bilo sveštenika koje si mogao da čuješ, sveštenika koji su bašta Rajska, ljudi koji su govorili nadahnuti Duhom, ali da prosto ti nisi imao uši, oči..
Najgledaniji (najčitaniji) otački spisi (klipovi) su ili oni gde je drvlje i kamenje, ili oni gde je miris Rajske bašte i ljubav. I jedno i drugo dolazi iz usta služitelja u oltaru. I jedno i drugo mogu biti nadahnuti. Tako da ako ti ne leži i "bojiš" se jednog, ti idi tamo gde si čvršći i gde ti je sigurnije. Nisu sve lestvice iste. Niti mora svako da ih gradi dugačke i velike. Mislim da je problem u tome što ljudi hoće da idu uvis bez kraja, a zaboravljaju da je zato i Vavilonska kula srušena a ljudi izgubili veliki dar razumevanja među sobom.
Одговор January 10 2012 - 22:34
meni je palo na pamet "verski podmladak" kao sto ima svaka veca stranka svoj
Kako se vidi "religija" iz perspektive tinejdzera, to onda najbolje ti mozes reci, kao pripadnik te grupe, pa onda, na osnovu izvestaja, razmisliti dalje. Sta god mladi od Crkve ocekivali, zna se sta Ona pruza. A mozda je problem sto nije nametljiva kao mnoge druge stvari koje se serviraju mladima i koje oni jako dobro prihvataju; mora Crkva biti slobodno prihvacena, ali i vise ponudjena mladima; verovatno ce biti bolje prihvacena kad mladi nude mladima iskustvo Crkve; neka su tinejdzeri ciljna grupa, ali maybe nije lose da od njih i krene
Одговор January 10 2012 - 22:41
Свиђа ми се како је написано Петре, али можеш ли бити нешто конкретнији? Адолесценти и тинејџери имају своје егзистенцијалистичке кризе, често замагљене и игнорисане под налетом егзистенцијалних криза, али рекао бих да је доста тога запостављено (понајвише Христос - да будем циничан) у СПЦ, а не само млади...
Одговор January 10 2012 - 22:59
Лепи Сића, за January 10 2012 - 22:30, каже:
Mislim da samo ličnom potragom možeš i da dođeš do odgovora o Bogu, životu i svemu drugome koji bi te zadovoljili.
Može nekada neka lestvica i da oslabi, pa da ti noga propadne i da se lestvice klate, ali jedno brate moj nemoj nikad zaboraviti... ako si se već popeo na te lestvice... ne silazi sa njih. Nek bude i jedna greda, ali ko počne
, na zemlju se ne vraća.
Može nekada neka lestvica i da oslabi, pa da ti noga propadne i da se lestvice klate, ali jedno brate moj nemoj nikad zaboraviti... ako si se već popeo na te lestvice... ne silazi sa njih. Nek bude i jedna greda, ali ko počne
Naravno da je licni trud i slobodan izbor svakog pojedinca da pristupi Bogu presudan. Samo sto ja ne govorim o tome.
Govorim o tome kako Crkva treba da se postavi prema mladima, pritom uzimajuci u obzir da velika vecina njih nisu evharistijski hriscani, i da casove veronauke dozivljavaju kao dobru priliku za blejanje.
Dakle, stoji sve sto si ti rekao, ali to dolazi naknadno. A pre toga je potrebno da ih necim privuces, da im priblizis veru kako bi mogli da je shvate, a da pritom ne iskrivis njenu sustinu.
Одговор January 10 2012 - 23:27
angst, за January 10 2012 - 22:41, каже:
Свиђа ми се како је написано Петре, али можеш ли бити нешто конкретнији?
Imam, naravno, i svoja misljenja o tome koji su to problemi sa kojima se mladi suocavaju, kako gledaju na veru isl... ali bih prvo radije cuo tudja misljenja. Voleo bih i da se ukljuce veroucitelji, svestenici i uopste svi koji na neki nacin rade s omladinom.
Цитат
Адолесценти и тинејџери имају своје егзистенцијалистичке кризе, често замагљене и игнорисане под налетом егзистенцијалних криза, али рекао бих да је доста тога запостављено (понајвише Христос - да будем циничан) у СПЦ, а не само млади...
Сличне Теме
|
Aloe VeraЗапочето од Драган Алексић - Алекса, Mar 21 2012 |
|
|
|
|
INICIJATIVA: Mladi u BiH traže da se odlikuje Srđan AleksićЗапочето од Josip Bibić, Mar 09 2012 |
|
|
|
|
Vera i kategorije vernika danasЗапочето од Ignjatije, Feb 04 2012 |
|
|
|
|
Slucaj veraЗапочето од grigorije22, Dec 06 2011 |
|
|