Пређи на везу

facebook rss twitter youtube stickam

Зашто се молити Богу ?

• Please log in to reply
50 одговор(а) на ову тему

Лазар

Лазар

Дуго је са нама

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 1278 Поруке
  • Локација :Бања Лука
Зашто се уопште молити Богу када Он и без тога зна шта нам треба у животу ? Бог воли све људе, и оне које му се молитвено не обраћају па чак и оне који Га не признају.

Ово питање ми је поставио пријатељ прије неколико дана и нисам му баш могао дати добар одговор.
Радујте се

Дејан

Дејан

Главни Aдминистратор сајта и не желим да будем ОК

• САЈТ АДМИНИСТРАТОР
  • 8593 Поруке
  • Локација :Нови Сад
Molitva je ipak neki trud!
Gledaj recimo isihaste,koliko su oni predano davali celog sebe dok nisu ovladali isusovom molitvom itd...
I ne moli se covek samo kad mu nseto treba,mislim materijalno ili slicno...
Molitva je razgovor sa Bogom...
ГОСПОДЕ ДА ТИ НИСИ ДОТАКАО МОЈЕ СРЦЕ МОЖДА БИ И ЈА БИО ЈЕДАН ОД ОВИХ ЉУДИ КОЈИ СУ ПРОТИВ ЦРКВЕ
АКО ЖЕЛИШ ДА ПОПРАВИШ ОВАЈ СВЕТ ЗА ЈЕДАН МИЛИМЕТАР, ПОПРАВИ СЕБЕ ЗА ТАЈ ЈЕДАН МИЛИМЕТАР
УБИ НАС НЕЗНАЊЕ

Александар Радовановић

Александар Радовановић

Не мисли

• Члан
  • 1471 Поруке
  • Локација :Крагујевац
Ово причам као лаик, дакле, можда ово што кажем и није засновано на теологији (ако није, волео бих да ме неко од теолога исправи).

Чак и када се молиш само да ти Господ подари нешто, ти ту молитву изговараш не због Њега, који зна и твоје жење и твоје потребе, већ због СЕБЕ. Јер у молитви у којој се молиш да ти Господ нешто подари, твоје речи треба да издрже испит твог срца, твоје душе, онога што је Божанско у теби, само ћеш тако да знаш да ли ти је оно за шта се молиш стварно и потребно, или можда и да схватиш да си у заблуди, а то ти је опет на корист, јер заблуду можеш да исправиш и отклониш тек када је увидиш. Такође, молитва подразумева и одређено врее које ти посвећујеш Господу, што је опет твоја жртва, на неки начин. И ту гледаш колико си везан за овај свет, то јест, колико си времена спреман да одвојиш од овог света, и да га посветиш Господу.
Значи, поред тог разговора, који мора да постоји, свака молитва јесте и један испит пред који стављаш себе - испит твоје сабраности, испит исправности твог живота (а та се исправност огледа, између осталог, кроз твоје жеље и кроз то колико су оне у складу са Божанским), и још много тога другог.

Укратко, молитва је најпотребнија теби. Господу је молитва драга, али не и насушна. А теби без ње нема напредовања ка Њему.

У здравље!

feeble

feeble

Дуго је са нама

• Члан
  • 1435 Поруке
Мораш да тражиш од Бога, он неће сам дати јер би се онда мешао у твоју слободну вољу. Ти мораш да се изјасниш да нешто желиш или ти треба, па ће Бог да види је ли ти то треба и је ли корисно.

JESSY

JESSY

Дуго је са нама

• Члан
  • 1726 Поруке
  • Локација :Београд

View Postfeeble, on December 02 2011 - 10:01, said:

Мораш да тражиш од Бога, он неће сам дати јер би се онда мешао у твоју слободну вољу. Ти мораш да се изјасниш да нешто желиш или ти треба, па ће Бог да види је ли ти то треба и је ли корисно.
ипак постоје ствари које нам Господ даје без нашег тражења...
''Христос нам није обећао срећу, већ блаженство. Срећа је ствар овога света, али она није у нашим рукама.''
патријарх Павле

Лазар

Лазар

Дуго је са нама

• Члан
  • 1278 Поруке

Е видиш ја баш мислим да Бог даје многе ствари иако ми то и не тражимо, чак иако не желимо у том тренутку. Бог не даје оно што тражимо већ оно што требамо. Питање је само да ли препознајемо да то требамо. Слободна воља је хоћемо ли то прихватити.
Радујте се

Лазар

Лазар

Дуго је са нама

• Члан
  • 1278 Поруке

View PostJESSY, on December 02 2011 - 11:40, said:

ипак постоје ствари које нам Господ даје без нашег тражења...
Управо тако :)
Радујте се

Sinergija

Sinergija

Najviši autoritet je naše sopstveno iskustvo istine

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 911 Поруке
  • Локација :Препрека је пут.
Није свака молитва конкретна молба, најчешће тражимо само опроштај.
Господе Исусе Христе Сине Божији ,помилуј нас грешне.
Међу људима има убица које никад нису убиле,лопова који никад нису украли и лажљиваца који говоре сушту истину.

obi-wan

obi-wan

Jedi General

• ГЛОБАЛНИ МОДЕРАТОР
  • 6167 Поруке
  • Локација :Coruscant
Molitva je - pre svega - razmisljanje o Bogu (bogomislije) i razgovor sa Njim, stremljenje uma ka Bogu.
Tesko da moze jedan vernik da smisli vazniju stvar u svom duhovnom zivotu od molitve, i naravno pricescivanja.

Stalna i ujednacena molitva je kao da si prikljucen na Izvor energije, za koju znas da te obnavlja i preporadja.

Ako bismo pricesce nazvali duhovnom Hranom i Lekom, onda bi molitvu mogli da nazovemo duhovnim vazduhom, tj. duhovnim disanjem naseg bica...
"Vi morate upoznati zemaljsko da bi ste ga voleli, a Bozansko se mora voleti da bi se upoznalo." Paskal

JESSY

JESSY

Дуго је са нама

• Члан
  • 1726 Поруке
ја молитву доживљавам као свој однос са Богом... 0442_feel
''Христос нам није обећао срећу, већ блаженство. Срећа је ствар овога света, али она није у нашим рукама.''
патријарх Павле

Dijana S.

Dijana S.

Најкраснији од синова људских благодат тече из уста Твојих

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 699 Поруке

obi-wan

Molitva je - pre svega - razmisljanje o Bogu (bogomislije) i razgovor sa Njim, stremljenje uma ka Bogu.
Tesko da moze jedan vernik da smisli vazniju stvar u svom duhovnom zivotu od molitve, i naravno pricescivanja.

Stalna i ujednacena molitva je kao da si prikljucen na Izvor energije, za koju znas da te obnavlja i preporadja.

Ako bismo pricesce nazvali duhovnom Hranom i Lekom, onda bi molitvu mogli da nazovemo duhovnim vazduhom, tj. duhovnim disanjem naseg bica...

Odlicno iskazana sustina. 0442_feel
Molitva je potreba za onog ko je Boga dozivio i voli Ga; plod je vjere. Bez vjere, molitva je dosadna ili nerazumljiva obaveza, tako da je pitanje vjerovatno postavljeno iz tog razloga. a to razumijemo mi koji smo to dozivjeli, a onaj koji nema vjeru ne moze shvatiti nesto sto se opitno shvata. Vjera je dar, ko je pozeli i krene za njom, dobice je, i rasce ona u njemu; vjera se iskazuje molitvom. Molitva radja vjeru (i druge blagodatne darove). I tako ukrug. 0442_feel
Ако можеш вјеровати, све је могуће оном који вјерује. Јер ко има даће му се, а ко нема, узеће му се и оно што мисли да има. Кад учинисте једноме од ове најмање браће, мени учинисте. Будите мудри као змије а безазлени као голубови.

Милан Меденица :)

Милан Меденица :)

ко је напустио Бога, тај се строжије држи вере у морал.

• Члан
  • Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____Pip____
  • 25791 Поруке

слажем се делимично, али хоћеш да кажеш да Бог не даје мерцедесе?

0 Корисник (а) чита ову тему

0 чланова, 0 посетилаца, 0 скривених корисника

Добро нам дошли!Позивамо Вас да нам се придружите једноставном и брзом регистрацијом и користите све предности регистрованог члана----->Кликни Овде!

наше награде

Све поруке на форуму, осим званичних саопштења Српске Православне Цркве, су искључиво лична мишљења чланова форума 'Живе Речи Утехе' и уредништво не сноси никакву материјалну и кривичну одговорност услед погрешних информација.Објављивање информација са сајта у некомерцијалне сврхе могуће је само уз навођење URL адресе дискусије.За све друге видове дистрибуције потребно је имати изричиту дозволу администратора Поука.орг и/или аутора порука.

© ☦ 2012 Сва права задржана.