Пређи на везу

Добродошли на Живе Речи Утехе, највећу православну интернет-заједницу!
Региструјте се сада да бисте добили приступ свим нашим функцијама. Када се региструјете и пријавите, моћи ћете да креирате теме, постављатe одговоре на постојеће теме, направитe своју страницу и групу, додајете слике и албуме, имате свој блог, дајете репутацију другим члановима, добијете лични поштански курир са приватним порукама, мењати свој профил и коментарисати друге профиле И ЈОШ МНОГО, МНОГО ТОГА!. Уколико већ имате налог, пријавите се овде -у супротном направите налог бесплатно још данас!
КАКО ДА СЕ РЕГИСТРУЈЕМ, ПИШЕМ, ПОСТАВЉАМ СЛИКЕ НА ЖРУ? (ОБЈАШЊЕЊЕ У ПАР КОРАКА)


ПРОМЕНИТЕ СКИН, ПРЕУЗМИТЕ ANDROID И Ios МОБИЛНУ АПЛИКАЦИЈУ , КАО И ЧЕТ ФОРУМА ЖРУ!Претрага Странице


Скорашње Вести
× Верујем- зборник разговора

Постављена слика

Последње новости


закачени  Тумачење Великопосне молитве преподобног Јефрем...

Mar 30 2013 08:29 | olja in Теолошки

Свети Лука Кримски (Војно-Јасенецки): Тумачење Великопосне молитве преподобног Јефрема Сирина

Прочитај даље    2 Коментари    -----

(ВИДЕО) Одржано IV предавање духовног семинара...


Одржано предавање "Лествица врлина", четврто предавање у цикиклусу предавања духовног семинара који, благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског господина Теодосија, организују Епархија рашко-призренска и Дом културе Грачаница. Предавање је одржано 26. марта 2015. године у Дому културе Грачаница, а говорио је Његово Преосвештенство Епископ стобијски г. Давид.

Прочитај даље    0 Коментари    -----

„Слаби“ и „јаки“ у вери (Рим. 14, 1; 15, 1) (пр...


У По­сла­ни­ци Ри­мља­ни­ма, 14. и 15. гла­ва, Апо­стол Па­вле пи­ше о ме­ђу­соб­ним од­но­си­ма хри­шћа­на у цр­кве­ној за­јед­ни­ци. Он пи­ше о они­ма ко­ји су „сла­би“ и они­ма ко­ји су „ја­ки“ у ве­ри. Чи­ни се да су „сла­би“ они ко­ји се при­др­жа­ва­ју од­ре­ђе­них про­пи­са, док су „ја­ки“ они ко­ји исте не сма­тра­ју ме­ро­дав­ним за хри­шћан­ски иден­ти­тет. При то­ме се „ја­ки“ по­зи­ва­ју на снис­хо­ђе­ње „сла­би­ма“, а сви за­јед­но да ни у че­му не осу­ђу­ју јед­ни дру­ге. Ка­ко раз­у­ме­ти ове са­ве­те Све­тог Апо­сто­ла Па­вла цр­кве­ној за­јед­ни­ци у Ри­му?

Прочитај даље    0 Коментари    -----


На Светој гори биће изграђена друга црква Свето...


После недељне вечерње службе, 22. марта 2015. године, у цркви Св. Христофора у граду Ханији (Крит), Његово Високопреосвештенство Митрополит кидонијски и апокорононски Дамаскин обратио се настојатељу ове цркве, протојереју Василију и његовој пастви.

Прочитај даље    0 Коментари    -----

Прослава Сабора Светог архангела Гаврила 2015....


С обзиром да празник Сабора Светог архангела Гаврила ове године пада у Велику среду - 8. априла, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве својом одлуком је умолио је Високопреосвећену и Преосвећену господу епархијске Архијереје да се у храмовима посвећеним Сабору Светог архангела Гаврила спомен обележи у други дан Васкрса, односно Васкрсни понедељак, 13. априла.

Прочитај даље    0 Коментари    -----


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ КРУШЕ...


KАНЦЕЛАРИЈА ЕПИСКОПА КРУШЕВАЧКОГ

ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА КРУШЕВАЧКА

Е.бр.17

30. март 2015. године


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ КРУШЕВАЧКЕПрочитај даље    0 Коментари    *****

(АУДИО) Отац Александар Ђаковац: "Да нам ср...

Mar 30 2015 19:22 | R2D2 in Поучни

„Да не буде наша вера само теорија и празна прича – осврнимо се око себе и видећемо колико има оних којима је потребна наша помоћ“, рекао је између осталог у беседи свештеник Александар Ђаковац, у склопу свете Литургије пете недеље великог Часног поста, у храму Рођења Пресвете Богородице у Земуну. За снимак ове беседе оца Александра, наша Редакција благодари драмском уметнику г. Браниславу Зеремском.

Прочитај даље    1 Коментари    -----


Ревизионистичка историографија на месту глинско...


Ре­ви­зи­о­ни­зам је по­ја­ва да се не­ги­ра­ју зло­чи­ни из Дру­гог свет­ског ра­та, за вре­ме вла­да­ви­не та­да­шњих то­та­ли­тар­них ре­жи­ма. На­ро­чи­то се ја­вља ме­ђу на­ро­ди­ма ко­ји су по­др­жа­ва­ли, под­у­пи­ра­ли и ак­тив­но уче­ство­ва­ли у апа­ра­ту­ри тих истих, по злу по­зна­тих, по­ли­тич­ких си­сте­ма. По­нов­но ис­тра­жи­ва­ње, ре­ви­зи­ја по се­би, не мо­ра да бу­де ни­шта ло­ше, али пра­ви­ло је да упра­во они пи­сци ко­ји за­го­ва­ра­ју ре­ви­зи­о­ни­зам, је­су нај­че­шће пу­бли­ци­сти ко­ји­ма не­до­ста­је пра­ва исто­ри­о­граф­ска ме­то­до­ло­ги­ја. Они не­ги­ра­ју и ума­њу­ју зло­чи­не, пред­ста­вља­ју­ћи исто­риј­ско вре­ме и про­стор из­ван та­да­шње иде­о­ло­ги­је ко­ја је по­кре­ну­ла и иза­зва­ла ма­сов­но стра­да­ње љу­ди. Ре­ви­зи­о­ни­стич­ка де­ла су агре­сив­на, пред­ста­вља­ју­ћи се објек­тив­ним, ну­де „оби­ље ар­гу­ме­на­та“, али оста­ју на по­вр­ши­ни тра­га­ју­ћи и из­но­се­ћи кон­тра­дик­тор­но­сти у по­сто­је­ћој ли­те­ра­ту­ри, али без спрем­но­сти да уро­не у на­пор­на ар­хи­ви­стич­ка ис­тра­жи­ва­ња. Та­кви пи­сци не­ма­ју по­што­ва­ња пре­ма жр­тва­ма и у функ­ци­ји су ре­ла­ти­ви­за­ци­је од­го­вор­но­сти за ма­сов­на стра­да­ња ста­нов­ни­штва и има­ју­ћи не­скри­ве­ну по­ли­тич­ку ин­тен­ци­ју. У озбиљ­ним и прав­ним др­жа­ва­ма по­сто­је си­стем­ске ка­зне и санк­ци­је за та­кве ау­то­ре.

Прочитај даље    0 Коментари    -----

СВЕДОЧЕЊЕ ХРИШЋАНСКЕ ВЕРЕ У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ


С благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина Светосавска омладинска заједница Епархије ваљевске у циклусу „Православље и млади“, а У СУСРЕТ ПРАЗНИКУ ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ позива Вас на предавање


СВЕДОЧЕЊЕ ХРИШЋАНСКЕ ВЕРЕ У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ

ПРЕДАВАЧ:

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП БРЕГАЛНИЧКИ МАРКО

(ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА)


КОНФРЕНЦИЈСКА САЛА ВИШЕГ ЈАВНОГ ТУЖИЛАШТВА У ВАЉЕВУ

Вука Караџића 5 (стара зграда Ваљевске банке – преко пута Високе пословне школе)

Четвртак 02. април 2015. године у 19 часоваПрочитај даље    0 Коментари    -----


Циклус предавања Клауса Кенета "Из пакла у...

Mar 29 2015 10:25 | JESSY in Вести из Цркве

Предавање и разговор са Клаусом Кенетом, духовним чедом Старца Софронија и аутором књиге КРОЗ ЊИВЕ ГЛАДИ ДО ХЛЕБА ЖИВОТА.

Клаус Кенет (Klaus Kenneth) рођен 1945. године, данас православни писац, публициста и музичар, а некада трагалац за смислом живота и пустолов. Објавио је више аутобиографских бестселера на немачком и француском језику који су преведени на више од 10 светских језика. Завршио је студије немачког језика и физичког васпитања на Факултету у Фрибургу где је и пензионисан као професор. Живи у Фрибургу, у Швајцарској у срећном браку са Српкињом Никицом.

Прочитај даље    0 Коментари    -----

Непознати светитељи: Јуродива Стела

Mar 29 2015 10:43 | JESSY in Поучни

следећи цитат ме је инспирисао за ову моју нову тему....

Прочитај даље    1 Коментари    -----


Преподобни отац Јаков (Арсовић), свети ученик с...


У пле­ја­ди све­тих мо­на­шких лич­но­сти за­си­ја­лих у Срп­ској Пра­во­слав­ној Цр­кви то­ком XX ве­ка, ис­так­ну­то ме­сто за­у­зи­ма Пре­по­доб­ни Ја­ков, ду­хов­но ча­до Све­тог Вла­ди­ке Ни­ко­ла­ја Ве­ли­ми­ро­ви­ћа, чу­де­сни све­док по­ка­ја­ња и истин­ски Хри­стов ми­си­о­нар.
Ро­ђен је кра­јем XIX ве­ка у ива­њич­ком кра­ју, у по­бо­жној и че­сти­тој по­ро­ди­ци Ар­со­ви­ћа. На­кон основ­ног обра­зо­ва­ња, же­дан но­вих са­зна­ња, оти­снуо се у Фран­цу­ску где је успе­шно окон­чав­ши сту­ди­је сте­као дво­стру­ко зва­ње док­то­ра на­у­ка. Као вр­стан ин­те­лек­ту­а­лац ра­дио је при срп­ској ам­ба­са­ди у Фран­цу­ској све до 30-их го­ди­на XX ве­ка, ка­да се на чу­де­сан на­чин су­срео са Хри­стом и од­ре­кав­ши се све­та за­ко­ра­чио на ста­зу мо­на­шког ти­хо­ва­ња.

Прочитај даље    0 Коментари    -----

Писмо Управног одбора Епархије канадске Синоду СПЦ

Mar 28 2015 13:10 | R2D2 in Вести из Епархија

У Епархију канадску стигло је обавештење да Комисија Светог архијерејског синода СПЦ, чији је задатак да испита притужбе на стање у овој епархији, долази у Канаду у недељу, 29. марта, и да почиње са радом у понедељак, 30. марта.

Прочитај даље    0 Коментари    -----


У цркву порани

Mar 28 2015 12:27 | JESSY in Поучни

Кашњење на почетак службе Божије постало је правило у нашем народу. Као да је небитно да ли смо присутни од почетка или смо на Литургију стигли пред сами њен крај. А и не пада нам на памет да Литургија започиње онога тренутка када смо отворили очи у недељно јутро и помислили на свети храм...

Прочитај даље    0 Коментари    -----

Последње коментарисано на форуму

Тема јасна из прве поруке

Разбибрига May 27 2009
Лав изБосне... ;D Дакле, опуштајућа тема, разне духовите слике...
Full topic ›

Šta JA trenutno slušam

Let the music play Mar 19 2011
Pošto mi je više neprijatno da postavljam po dva tri hita dana ili večeri ,otvaram ovu temu gdje se može postaviti,ono što trenutno dolazi iz vaših zvučnika ili slušalica, a rado bi podijelili sa ostalima Evo kod mene se trenutno sluša,ovo   0110_hahaha
Full topic ›

Причешће верника други и трећи дан Васкрса, трапавих неде...

Православље за почетнике Mar 30 2015
  Не знам одакле слобода појединим свештенослужитељима да забрањују вернима причешће у ове дан? Немало прође па чујем од пријатеља који иду у цркву да им свештеник апсолутно не дозвољава причешће ових дана, у дане Христових празника када се не пости итд... каже: не може није пост.   Хв...
Full topic ›

Користе Шешеља да би нас казнили

Медији Mar 30 2015
О чему се ради, за име света?   Шта више хоће од нас?  Шта нам то пакују, шта нам опет спремају?   Свима је, надам се, јасно да Шешељ није пуштен случајно. Он је, како сам каже, буквално избачен из Хага. Сада га опет желе назад након кратког времена.   Шта је заправо у питању?...
Full topic ›

За и против уласка у НАТО

Политика Mar 18 2015
Да ли сте за улазак Србије у НАТО или не?
Full topic ›

Мишљење о Србији

Разговори Јуче, 18:17
Често разне теме исходе сукобљеним ставовима на основу опште слике о некој земљи или народу. То су најчешће Русија и С.А.Д., али се говори и о Енглезима, Немцима итд. По угледу на Миланову тему, изнесите вашу слику Србије и њеног народа. Свакако, ово питање не подразумева генерализацију и не...
Full topic ›

Поповић основао СНП

Политика Dec 04 2014
Један од оснивача је и унук Драже Михаиловића...         Osnivačkom skupštinom koja se održava u Beogradu ozvaničene su najave da će nakadašnji član DSS, biznismen Nenad popović osnovati Srpsku narodnu partiju.   Nenad Popović - Naš glavni cilj je ozdravljenje nacionalne...
Full topic ›

Тачност Библије?

Разговори Mar 16 2014
У тренутку данашњих дешавања и избора отварам тему која нема везе са тим    Да ли би се могло рећи да је Библија потпуно тачна? Неки је схватају буквално, од речи до речи, док други сматрају само једном врстом бајке. Но, како је схвата православље. Трудићу се да будем кратак.   Пр...
Full topic ›