Пређи на везу

Change


Претрага Странице

× Верујем- зборник разговора

Постављена слика

Последње новости


закачени  Синаксар на Свету и Велику среду

May 01 2013 10:45 | Martirije in Поучни

Стихови:
Жена помаза Христово тело миром, и тако претече Никодимову смирну и алоју.


На свету и велику среду свети оци су заповедиди да чинимо спомен на жену блудницу, која је помазала Господа миром, јер се то десило пред сама Спаситељева страдања.

Прочитај даље    0 Коментари    -----

Света и Велика среда

Apr 16 2014 14:19 | JESSY in Поучни

ТУМАЧЕЊЕ БОГОСЛУЖЕЊА СТРАСНЕ СЕДМИЦЕ И ПАСХЕ
Коментари и напомене професора В. Н. Иљина


Прочитај даље    0 Коментари    -----

Архимандрит Јован: Пресвета Богородица, посредн...


Духовни семинар који се одржава, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског г. Теодосија, у галерији Дома културе у Грачаници настављен је прошлог четвртка предавањем архимандрита Јована, игумана манастира Црна Река, који је говорио на тему ''Пресвета Богородица, заступница нашег спасења''.

Прочитај даље    0 Коментари    -----


Током Светле седмице поставиће се звоници на ме...


Широм Москве организују се васкршње свечаности уз учешће градске администрације.Прочитај даље    0 Коментари    *****

Болестан однос према старцима и магичној духовн...


Процват монаштва, посебно светогорског, последњих неколико година у Грчкој било је природан феномен, а као последица тога су се појавили и нежељени ефекти као што су геронтолатрија (геронтас=старац, старешина; латрија=обожавање). Ради се о изопачавању харизматичног и светотајинског односа духовног очинства које срећемо у православној традицији током времена и које се заснива на тајни послушности, као што то сазнајемо из самих чињеница: Унизио је себе и био послушан до смрти, и то до смрти на крсту. (Фил. 2:8).

Прочитај даље    0 Коментари    -----


Синаксар на Свети и Велики Уторак

Apr 30 2013 13:24 | Martirije in Поучни

Стихови:
Велики уторак опомиње на десет девојака које сведоче о победи (суду) непоткупљивог Господа.


На свети и велики уторак чинимо спомен на (јеванђелску) причу о десет девојака.

Прочитај даље    0 Коментари    -----

Катихуменски састанак


На Цветну недељу, 13. априла 2014. године, у просторијама Образовног центра „Ecclesia Viminaciensis“, састанком оглашених који се спремају за свето просвећење, започета је нова димензија рада овог просветног центра. Овог пута, у улози фотизумена нашли су се ученици који у оквиру програма државног образовања одлучили да похађају предмет Верска настава – Православни катихизис. На овај симболичан начин, наш центар је дао свој први допринос остваривању конкретних циљева Верске наставе у државним основним и средњим школама Републике Србије – веронаука је осмишљена као „Православни катихизис“, тј. као припрема оних који улазе у Цркву и утврђивање у вери оних који су већ учесници литургијског сабрања.

Прочитај даље    0 Коментари    -----


монах Арсеније (Јовановић): О Страдалној седмици

Apr 14 2014 10:41 | JESSY in Поучни

На почетку Страсне или Страдалне седмице Великог Часног Васкршњег поста, емитујемо разговор који смо снимили са монахом Арсенијем (Јовановићем), сабратом манастира Острог.

Прочитај даље    0 Коментари    *****

Благотворна дејства посне хране

Apr 14 2014 10:35 | JESSY in Поучни

Иако се постом припремамо да примимо Свету тајну причешћа „на отпуштење греха и на живот вечни“, како учи наша света Црква, телесна димензија поста вишеструко погодује здрављу нашег организма. Наиме, исхрана богата дијетним влакнима из воћа, поврћа и житарица (кувана пшеница и кукуруз) успорава варење, ствара осећај ситости те доводи до нормализације шећера и масноћа у крви.

Прочитај даље    0 Коментари    -----


Страсна седмица

Apr 13 2014 23:11 | JESSY in Поучни

Страсна или Страдална седмица од давнина назива се Великом седмицом, по страдањима која је претрпео Господ Исус Христос ради нашег спасења. Ова седмица се назива и Седмицом спасоносних страдања. Целу ову седмицу хришћани проводе у посту и молитви. Последња седмица Васкршњег поста од давнина проводила се у најстрожем посту. Апостолске установе прописују да се ове седмице употребљавају само хлеб, со и воће, а Велики Петак и Велика Субота су потпуно без хране. Особито умилним сећањима, молитвама и напевима издвајају се последња три дана. Понедељак, уторак и среда ове седмице посвећени су сећању на последње беседе Господа Исуса Христа са народом и ученицима.

Прочитај даље    0 Коментари    -----

Синаксар у Свети и Велики понедељак

Apr 29 2013 19:29 | Martirije in Поучни

Стихови о прекрасном Јосифу:
Целомудрени Јосиф показао се као праведни властелин и хлебодавац: о, колико он врлина има!
Стихови о неплодној смокви:
Христос, клетвом осуши смокву, изобличавајући синagогу јеврејску којој су туђи духовни плодови: избегнимо њен удео.


Прочитај даље    1 Коментари    *****


Разговор о страху и стрепњи (видео)


Иако та осећања посматрамо најчешће из угла психологије, значајну улогу у разумевању страха и стрепње имају филозофија и теологија.
Да ли се уз помоћ страха и стрепње може описати духовна ситуација модерног доба, који су то страхови којима је оптерећен човек данашњице, како се јављају цивилизацијски страхови те како се носити са страхом од усамљености, теме су о којима у Видику говоре психолог др. Петар Јевремовић и филозоф др. Миланко Говедарица.


Прочитај даље    0 Коментари    -----

Разговор са клиничким психологом др Петром Јевр...

Apr 13 2014 19:05 | Petar034 in Поучни

Како у свету, хипертрофиране однеговане скепсе, разликовати патолошко од непатолошког у религијском поретку, где се од човека тражи да верује, о приступу отачкој баштини који је адекватан савременом добу, да ли је религија само мистичко, шта човек данашњице настоји да обожи, колико светости имамо данас и колико је овај век потрошио људе и симболе трансцеденције.

Прочитај даље    0 Коментари    *****


Улазак Господа Исуса Христа у Јерусалим - Цвети

Apr 11 2014 17:17 | Martirije in Поучни

Улазак Христов у Јерусалим - Цвети (грч: Η Είσοδος του Χριστού στα Ιεροσόλυμα), покретни празник који се слави сутрадан по васкрсењу Лазаревом, тј. Лазаревој суботи (Врбица), шесте недеље Великог поста и недељу дана пред Васкрс. Установљен у Јерусалиму крајем IV века за успомену на последњи, царски и свечани улазак Господа Исуса Христа у свети град Јерусалим, јашући на магарету, шест дана пре Пасхе (Мт 21,1-10; Јн 12,12-18). Том приликом народ Га је дочекао као Цара, простирући своје хаљине и гранчице дрвећа, носећи у рукама палмове гранчице.

Прочитај даље    2 Коментари    *****

Последње коментарисано на форуму

Skuvaj kafu kako EU kaže

Зона сумрака Данас, 16:17
Skuvaj kafu kako EU kaže Evropska komisija će regulisati vreme podgrevanja kafe u kućnim aparatima. To se posebno odnosi na aparate za filter-kafu koji su omiljeni u Nemačkoj. Evo izbora iz komentara u štampi.     „Brisel hoće da isključi naše kućne aparate za kafu!“ – zavapio je najve...
Full topic ›

Музика из видео-игара

Let the music play Данас, 00:33
Мислим да овде нећу морати много да објашњавам. Тема за музику из видео-игара, добродошле су оригиналне композиције као и обраде. Мој домен је (S)NES - GBA - PSX па не би било лоше да се прикључи још неко како бисмо употпунили репертоар квалитетном музиком и с других конзола. За почетак може једа...
Full topic ›

Норвежанка дошла у Београд да "ратује" и - остала...

Друштво Данас, 12:59
Норвешка важи за “обећану земљу” и за многе Србе недосањан сан - високе плате и стандард, уређено друштво... Ипак, једна Норвежанка одлучила је да напусти све то и свој дом пронађе у Београду. А разлог њеног доласка (и останка) је још невероватнији - дошла је да ратује, али у видео игри “World of...
Full topic ›

Šta JA trenutno slušam

Let the music play Mar 19 2011
Pošto mi je više neprijatno da postavljam po dva tri hita dana ili večeri ,otvaram ovu temu gdje se može postaviti,ono što trenutno dolazi iz vaših zvučnika ili slušalica, a rado bi podijelili sa ostalima Evo kod mene se trenutno sluša,ovo   0110_hahaha
Full topic ›

Преподобни Јефрем Сирин ПСАЛТИР

Молитвеник Mar 06 2014
                                          Псалам 1.   Блаженства   (1, 529)   Бла...
Full topic ›

Борис Беговић - Нешто између

Друштво Данас, 16:29
Још једанпут, питање је шта треба урадити. Ништа, овог пута стиже одговор, нарочито од синдиката и запослених у јавном сектору. Све треба да остане исто, а нама треба да буде далеко боље. Не бива Да ли знамо где припадамо? Од чега бежимо, чему тежимо? Или нам је увек било боље у прошлости, па је...
Full topic ›

OŠTRO PISMO NOVOM REKTORU 'Na koje biblijske vrijedno...

Дијалог са атеистима Данас, 12:50
Damir Boras Marko Todorov / CROPIX Autor: Portal  Jutarnji.hr         inShare     Želim da Sveučilište u Zagrebu postane ono čemu težimo – mjesto temeljnih biblijskih vrijednosti koje se danas nažalost ne poštuju – bila je prva izjava novoizabr...
Full topic ›