Пређи на везу

Добродошли на Живе Речи Утехе, највећу православну интернет-заједницу!
Региструјте се сада да бисте добили приступ свим нашим функцијама. Када се региструјете и пријавите, моћи ћете да креирате теме, постављатe одговоре на постојеће теме, направитe своју страницу и групу, додајете слике и албуме, имате свој блог, дајете репутацију другим члановима, добијете лични поштански курир са приватним порукама, мењати свој профил и коментарисати друге профиле И ЈОШ МНОГО, МНОГО ТОГА!. Уколико већ имате налог, пријавите се овде -у супротном направите налог бесплатно још данас!
КАКО ДА СЕ РЕГИСТРУЈЕМ, ПИШЕМ, ПОСТАВЉАМ СЛИКЕ НА ЖРУ? (ОБЈАШЊЕЊЕ У ПАР КОРАКА)


ПРОМЕНИТЕ СКИН, ПРЕУЗМИТЕ ANDROID И Ios МОБИЛНУ АПЛИКАЦИЈУ , КАО И ЧЕТ ФОРУМА ЖРУ!Претрага Странице


Скорашње Вести
× Верујем- зборник разговора

Постављена слика

Последње новости


закачени  Тумачење Великопосне молитве преподобног Јефрем...

Mar 30 2013 08:29 | olja in Теолошки

Свети Лука Кримски (Војно-Јасенецки): Тумачење Великопосне молитве преподобног Јефрема Сирина

Прочитај даље    2 Коментари    -----

Аудио: Теолошки и духовни смисао Васкршњег поста


Предавање на тему ,,Теолошки и духовни смисао Васкршњег поста“ одржао је у петак, 27. марта 2015. године, протојереј-ставрофор др Владимир Вукашиновић, професор Православног Богословског факултета Универзитета у Београду, у сали музичке школе “Стеван Мокрањац“ у Зајечару. Поздрављајући проф. Вукашиновића и његовог асистента Николу Јоцића, као и све присутне, Епископ тимочки г. Иларион најавио је вечерашњу тему предавања као увек актуелну и потребиту, поготово у ове дане Великог поста. Кроз живо и надахнуто казивање, проф. Вукашиновић је слушаоцима говорио о смислу и суштини Васкршњег поста, као и његовом значају у животу Цркве и сваког хришћанина. Потом су уследила питања присутних и дискусија.

Прочитај даље    0 Коментари    -----

Нова понуда кројачке радионице манастира Буково


У манастиру Буково, готово две деценије успешно ради кројачка радионица,

Прочитај даље    0 Коментари    -----


(ВИДЕО)„Када учинисте једноме од ове моје најма...

Apr 01 2015 17:47 | R2D2 in Поучни

Четврте недјеље Великог поста у Бијељини је одржао предавање др Растко Јовић, доцент на Богословском факултету у Београду, на тему: „Када учинисте једноме од ове моје најмање браће мени учинисте“ (Мт.25,40).
Послије изузетно лијепог предавања услиједила су питања, на која је одговарао уважени предавач.

Прочитај даље    0 Коментари    -----

Пренос Благодатног огња из Јерусалима у Београд


СВИМ АРХИЈЕРЕЈИМА, СВЕШТЕНСТВУ И ВЕРНИЦИМА
СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ
У ОТАЧАСТВУ, РЕГИОНУ И РАСЕЈАЊУ

О Б А В Е Ш Т Е Њ Е

Високопреосвећени и Преосвећени, Високопреподобни, Високопречасни, благоверни и благочестиви –
Возљубљена браћо и сестре у Васкрслом Спаситељу нашем Господу Исусу Христу,

Част Нам је да вас обавестимо о свечаном догађају преноса Благодатног огња из Светог града Јерусалима у Београд, који ће се из Свете Земље у нашу Отаџбину Србију, ако Бог да – донети уочи Светлог празника Васкрсења Спаситеља нашег Господа Исуса Христа, увече на Велику суботу, 11. априла 2015. године Господње.

Прочитај даље    0 Коментари    *****


(ВИДЕО) Одржано IV предавање духовног семинара...


Одржано предавање "Лествица врлина", четврто предавање у цикиклусу предавања духовног семинара који, благословом Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског господина Теодосија, организују Епархија рашко-призренска и Дом културе Грачаница. Предавање је одржано 26. марта 2015. године у Дому културе Грачаница, а говорио је Његово Преосвештенство Епископ стобијски г. Давид.

Прочитај даље    0 Коментари    -----

„Слаби“ и „јаки“ у вери (Рим. 14, 1; 15, 1) (пр...


У По­сла­ни­ци Ри­мља­ни­ма, 14. и 15. гла­ва, Апо­стол Па­вле пи­ше о ме­ђу­соб­ним од­но­си­ма хри­шћа­на у цр­кве­ној за­јед­ни­ци. Он пи­ше о они­ма ко­ји су „сла­би“ и они­ма ко­ји су „ја­ки“ у ве­ри. Чи­ни се да су „сла­би“ они ко­ји се при­др­жа­ва­ју од­ре­ђе­них про­пи­са, док су „ја­ки“ они ко­ји исте не сма­тра­ју ме­ро­дав­ним за хри­шћан­ски иден­ти­тет. При то­ме се „ја­ки“ по­зи­ва­ју на снис­хо­ђе­ње „сла­би­ма“, а сви за­јед­но да ни у че­му не осу­ђу­ју јед­ни дру­ге. Ка­ко раз­у­ме­ти ове са­ве­те Све­тог Апо­сто­ла Па­вла цр­кве­ној за­јед­ни­ци у Ри­му?

Прочитај даље    0 Коментари    -----


На Светој гори биће изграђена друга црква Свето...


После недељне вечерње службе, 22. марта 2015. године, у цркви Св. Христофора у граду Ханији (Крит), Његово Високопреосвештенство Митрополит кидонијски и апокорононски Дамаскин обратио се настојатељу ове цркве, протојереју Василију и његовој пастви.

Прочитај даље    0 Коментари    *****

Прослава Сабора Светог архангела Гаврила 2015....


С обзиром да празник Сабора Светог архангела Гаврила ове године пада у Велику среду - 8. априла, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве својом одлуком је умолио је Високопреосвећену и Преосвећену господу епархијске Архијереје да се у храмовима посвећеним Сабору Светог архангела Гаврила спомен обележи у други дан Васкрса, односно Васкрсни понедељак, 13. априла.

Прочитај даље    0 Коментари    -----


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ КРУШЕ...


KАНЦЕЛАРИЈА ЕПИСКОПА КРУШЕВАЧКОГ

ПРАВОСЛАВНА ЕПАРХИЈА КРУШЕВАЧКА

Е.бр.17

30. март 2015. године


САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ

ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ КРУШЕВАЧКЕПрочитај даље    0 Коментари    *****

(АУДИО) Отац Александар Ђаковац: "Да нам ср...

Mar 30 2015 19:22 | R2D2 in Поучни

„Да не буде наша вера само теорија и празна прича – осврнимо се око себе и видећемо колико има оних којима је потребна наша помоћ“, рекао је између осталог у беседи свештеник Александар Ђаковац, у склопу свете Литургије пете недеље великог Часног поста, у храму Рођења Пресвете Богородице у Земуну. За снимак ове беседе оца Александра, наша Редакција благодари драмском уметнику г. Браниславу Зеремском.

Прочитај даље    1 Коментари    -----


Ревизионистичка историографија на месту глинско...


Ре­ви­зи­о­ни­зам је по­ја­ва да се не­ги­ра­ју зло­чи­ни из Дру­гог свет­ског ра­та, за вре­ме вла­да­ви­не та­да­шњих то­та­ли­тар­них ре­жи­ма. На­ро­чи­то се ја­вља ме­ђу на­ро­ди­ма ко­ји су по­др­жа­ва­ли, под­у­пи­ра­ли и ак­тив­но уче­ство­ва­ли у апа­ра­ту­ри тих истих, по злу по­зна­тих, по­ли­тич­ких си­сте­ма. По­нов­но ис­тра­жи­ва­ње, ре­ви­зи­ја по се­би, не мо­ра да бу­де ни­шта ло­ше, али пра­ви­ло је да упра­во они пи­сци ко­ји за­го­ва­ра­ју ре­ви­зи­о­ни­зам, је­су нај­че­шће пу­бли­ци­сти ко­ји­ма не­до­ста­је пра­ва исто­ри­о­граф­ска ме­то­до­ло­ги­ја. Они не­ги­ра­ју и ума­њу­ју зло­чи­не, пред­ста­вља­ју­ћи исто­риј­ско вре­ме и про­стор из­ван та­да­шње иде­о­ло­ги­је ко­ја је по­кре­ну­ла и иза­зва­ла ма­сов­но стра­да­ње љу­ди. Ре­ви­зи­о­ни­стич­ка де­ла су агре­сив­на, пред­ста­вља­ју­ћи се објек­тив­ним, ну­де „оби­ље ар­гу­ме­на­та“, али оста­ју на по­вр­ши­ни тра­га­ју­ћи и из­но­се­ћи кон­тра­дик­тор­но­сти у по­сто­је­ћој ли­те­ра­ту­ри, али без спрем­но­сти да уро­не у на­пор­на ар­хи­ви­стич­ка ис­тра­жи­ва­ња. Та­кви пи­сци не­ма­ју по­што­ва­ња пре­ма жр­тва­ма и у функ­ци­ји су ре­ла­ти­ви­за­ци­је од­го­вор­но­сти за ма­сов­на стра­да­ња ста­нов­ни­штва и има­ју­ћи не­скри­ве­ну по­ли­тич­ку ин­тен­ци­ју. У озбиљ­ним и прав­ним др­жа­ва­ма по­сто­је си­стем­ске ка­зне и санк­ци­је за та­кве ау­то­ре.

Прочитај даље    0 Коментари    -----

СВЕДОЧЕЊЕ ХРИШЋАНСКЕ ВЕРЕ У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ


С благословом Његовог Преосвештенства Епископа ваљевског Господина Милутина Светосавска омладинска заједница Епархије ваљевске у циклусу „Православље и млади“, а У СУСРЕТ ПРАЗНИКУ ВАСКРСЕЊА ХРИСТОВОГ позива Вас на предавање


СВЕДОЧЕЊЕ ХРИШЋАНСКЕ ВЕРЕ У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ

ПРЕДАВАЧ:

ЊЕГОВО ПРЕОСВЕШТЕНСТВО ЕПИСКОП БРЕГАЛНИЧКИ МАРКО

(ОХРИДСКА АРХИЕПИСКОПИЈА)


КОНФРЕНЦИЈСКА САЛА ВИШЕГ ЈАВНОГ ТУЖИЛАШТВА У ВАЉЕВУ

Вука Караџића 5 (стара зграда Ваљевске банке – преко пута Високе пословне школе)

Четвртак 02. април 2015. године у 19 часоваПрочитај даље    0 Коментари    -----


Циклус предавања Клауса Кенета "Из пакла у...

Mar 29 2015 10:25 | JESSY in Вести из Цркве

Предавање и разговор са Клаусом Кенетом, духовним чедом Старца Софронија и аутором књиге КРОЗ ЊИВЕ ГЛАДИ ДО ХЛЕБА ЖИВОТА.

Клаус Кенет (Klaus Kenneth) рођен 1945. године, данас православни писац, публициста и музичар, а некада трагалац за смислом живота и пустолов. Објавио је више аутобиографских бестселера на немачком и француском језику који су преведени на више од 10 светских језика. Завршио је студије немачког језика и физичког васпитања на Факултету у Фрибургу где је и пензионисан као професор. Живи у Фрибургу, у Швајцарској у срећном браку са Српкињом Никицом.

Прочитај даље    0 Коментари    -----

Последње коментарисано на форуму

Korupcija

Друштво Јуче, 23:45
Hajde malo da razgovaramo o korupciji. Ovo je opsta tema, mozete napisati vase misljenje o korupciji, koliko cesto nailazite na korupciju, da li je opravdavate il ine. Sve od "jao ti si Milojkin mali dodji preko reda" pa do "2000 evra i imate operaciju" ili "plati pa da ubrzamo stvari"  ...
Full topic ›

Šta JA trenutno slušam

Let the music play Mar 19 2011
Pošto mi je više neprijatno da postavljam po dva tri hita dana ili večeri ,otvaram ovu temu gdje se može postaviti,ono što trenutno dolazi iz vaših zvučnika ili slušalica, a rado bi podijelili sa ostalima Evo kod mene se trenutno sluša,ovo   0110_hahaha
Full topic ›

Владислав Ђорђевић: СУКОБИ НА ДЕСНИЦИ

Политика Јуче, 22:45
    Можда има смисла покушати описати сукоб на нашој публицистичкој десници. Постоји много десних идеологија које покушавају објаснити трагичан положај Срба у наше време и понудити решење. Радикалних десних идеја на мањка. Покушајмо укратко представити нека од њих. 1. Драгош Калајић и...
Full topic ›

Бесплатни правни савети за чланове ЖРУ (пре писања на тем...

Право Jan 09 2015
    Ово је тема где чланови ЖРУ могу добити бесплатне правне савете, уколико имају потребе за правним саветима. Питања се постављају на овој теми или на ПП, док се одговори добијају искључиво на овој теми.   Пре него што поставите питање, прочитајте пар правила везаних за поставља...
Full topic ›

Мишљење о Србији

Разговори Mar 31 2015
Често разне теме исходе сукобљеним ставовима на основу опште слике о некој земљи или народу. То су најчешће Русија и С.А.Д., али се говори и о Енглезима, Немцима итд. По угледу на Миланову тему, изнесите вашу слику Србије и њеног народа. Свакако, ово питање не подразумева генерализацију и не...
Full topic ›

Hapšenje zbog Bus Plus karte?

Право Jan 24 2015
Da li zaista mogu biti uhapšen ako nemam kartu???  
Full topic ›

Evorpsko prvenstvo u nogometu, Francuska 2016.

Спорт Feb 23 2014
Odlično smo prošli..    U izbornoj grupi su sa nama.. PORTUGALIJA, DANSKA, JERMENIJA, ALBANIJA   Konačno možemo da kažemo da će se Tirana tresti, i da će SRBI "zgaziti" Albaniju!!! Samo da se ne ponovi Fljamurtari scenario iz 80' i neke, kada je deo Srbije plakao, a deo se smejao (...
Full topic ›

Dve globalizacije

Догматско богословље Јуче, 17:22
Švrljam tako po facebooku; odem na Tajvan mom gitaroškom kolegi, gledam njegove prijatelje - odem u Argentinu, posmatram raju na ulici, sirotinju po narodnim kuhinjama i mislim se kako ova tehnologija ima izvanrednih strana ako je ne zloupotrebiš! Shvatiš, naročito preko google eartha, kako smo s...
Full topic ›