08. Септембар , 2010, 11:02:09 *
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.
Да нисте изгубили свој активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

Почетна   Помоћ Претрага Пријављивање Регистрација Skype Chat TeamSpeak3  

Допада вам се ова страница ? Дајте нам ваш глас, кликните на банер
Странице: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 52   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Поставите питање свештенику  (Прочитано 27568 пута)
0 чланова и 4 гостију прегледају ову тему.
MiraSB
Гост
« Одговор #200 послато: 27. Август , 2009, 12:58:39 »

A ko je Zeljko???  цепање од смеха  цепање од смеха  цепање од смеха  цепање од смеха  цепање од смеха
Сачувана
karadjordje
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 4.090

« Одговор #201 послато: 27. Август , 2009, 12:59:09 »

Један од модератора  0104_cheesy

Је ли он  0104_cheesy
Сачувана

MiraSB
Гост
« Одговор #202 послато: 27. Август , 2009, 13:02:09 »

Ne...ako kad ne znam ni ko je???  цепање од смеха  цепање од смеха  цепање од смеха  аплауз
Сачувана
karadjordje
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #203 послато: 27. Август , 2009, 13:03:12 »

Па знаш ли ник томе јунаку што ти се свиђа  0104_cheesy
Сачувана

MiraSB
Гост
« Одговор #204 послато: 27. Август , 2009, 13:03:57 »

Ne, u tome je i problem..................jedan od vecih problema mislim....  0104_cheesy
Сачувана
karadjordje
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #205 послато: 27. Август , 2009, 13:04:42 »

А како се зове  0104_cheesy
Сачувана

MiraSB
Гост
« Одговор #206 послато: 27. Август , 2009, 13:05:57 »

Ne, to ne mogu da kazem...Ukljuci se na chat, tamo cu moci...
Сачувана
karadjordje
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #207 послато: 27. Август , 2009, 13:08:53 »

Ео ме на чат :-)
Сачувана

Гост
Интересује се
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 418

« Одговор #208 послато: 27. Август , 2009, 20:28:46 »

Иначе, зна ли неко шта значи макања?

Koliko je meni poznato,kad se sa majkine strane okupe i kad ih povuku koreni, makanja je dete 0104_cheesy 
Сачувана
ђакон::Горан
Теолог
Очијука по темама
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 45

« Одговор #209 послато: 04. Септембар , 2009, 13:57:45 »

Оци благословите, помаже Бог браћо и сестре. Мир људима добре воље.

Де, де, и љубав је озбиљна ствар која је стуб Хришћанства. Немајте са стиме спрдати, па после да вам буде крив ... онај.

Драга наша сестрице у Христу, од како је века, у свим коленима (генеравијама) и језицима исти је проблем. Како прићи особи која ти се допала.

Е, ту се већ поставља прво питање : зашто ти се допала (или шта ти се допало код те особе)? Ову тему нећу ширити, али је једно сигурно, да ако ти се неко виртуелно допао то је разлог више да се са том особом изразговараш и потражиш оно што је најважније за живот двоје уједно. Ово питање је везано за веру да је ваш живот могућ, и ако заиста верујеш онда прелазимо на друго питање.

Друго питање је нада да ће та особа такође да те искрено и јако заволи као и ти њега (ако је то са твоје стране тако). Свака глума и „пецање” будућег сапутнника, доводи до лажи, а преко ње и у сигурну пропаст. Искрена и права љубав се види али и осећа. Као и у другим случајевима, хришћани се моле Богу за мир у свету и тд, па и за личне жеље као и сам Исус Христос : ... да не буде по мојој вољи већ по твојој Оче. У том случају већ рачунаш на добру вољу Господњу, али и на слободну вољу вољене особе. Бог ће помоћи ако је љубав искрена, јер је то и заповедио : ... множите се и напуните земљу.

Треће питање је Љубав; и као што је свуда, и овде је највећа. Љубав се не надима и не намеће. Из љубави се и чуда чине.

Надам се да је за почетак довољно, а ако треба више, стојим вам на располагању.

Оци благословите, помаже Бог браћо и сестре. Помјаните и бескорисног слугу Божијег, ђакона Горана
Сачувана

Ако речи ове, пут неког‘ ливана, и у срцу вашем, љубављу разграна,
помените вашим молитвама раба, бескорисног Бож‘јег ђакона Горана.
zvezdana zvezda
Тек дошaо/ла
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 24

« Одговор #210 послато: 12. Септембар , 2009, 16:41:18 »

Iz ljubavi se cuda cine-lepo receno  :smiley:.
Imam i ja par pitanja koja bih da postavim vama,strucnima za to,ako moze naravno.
Sta mislite o sporazumu potpisanom u Raveni?
Na sta taj sporazum obavezuje SPC?
Zbog cega se pre nije dozvoljavalo majkama da prisustvuju krstenju svoje dece ,a u novije vreme se to dozovljava?
Imam jos milion pitanja,ali ne bih da budem dosadna na pocetku. :smiley:
Zahvaljujem unapred i blagoslovite.
Сачувана
AlefShin
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 3.807

« Одговор #211 послато: 12. Септембар , 2009, 20:35:37 »

Iz ljubavi se cuda cine-lepo receno  :smiley:.
Imam i ja par pitanja koja bih da postavim vama,strucnima za to,ako moze naravno.
Sta mislite o sporazumu potpisanom u Raveni?
Na sta taj sporazum obavezuje SPC?
Zbog cega se pre nije dozvoljavalo majkama da prisustvuju krstenju svoje dece ,a u novije vreme se to dozovljava?
Imam jos milion pitanja,ali ne bih da budem dosadna na pocetku. :smiley:
Zahvaljujem unapred i blagoslovite.

Бог те благословио!
Што се тиче Равенског документа, ево Саопштења за јавност са редовног заседања Светог Архијерејског Сабора СПЦ:

Цитат
Односи и сарадња са сестринским Православним црквама били су предмет дужне пажње и бриге Сабора, као и односи и дијалог са другим црквама и верским заједницама. Сабор је усвојио извештај Комисије Светог архијерејског сабора о дијалогу са представницима Римокатоличке цркве у Равени (Италија) и константовао да се тај дијалог није водио на штету Православне цркве. С тим у вези, Свети архијерејски сабор је запањен понашањем појединих, како електронских тако и писаних, медија, чији циљ очито није објективно и одговорно информисање јавности, већ злонамерно изношење неистина о догађајима из живота Цркве. Нажалост, са истим намерама и предрасудама су поједини медији извештавали о току рада овог Сабора и здравственом стању Његове Светости Патријарха српског Г. Павла. Сабор је констатовао да овакво понашање неких медија нема за циљ благовремено и истинито обавештавање јавности, већ изазивање смутње и пометње међу верним народом у нашој помесној Цркви и у јавности уопште.

Свој пуноћи Српске православне цркве и свим људима добре воље Свештени Сабор упућује поруку мира и љубави, још једном поздрављајући све најрадоснијим поздравом:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

http://www.pravoslavlje.rs/broj/989/tekst/saopstenje-za-javnost-sa-redovnog-zasedanja-svetog-arhijerejskog-sabora-spc/

Значи ово је саопштење иза кога стоје сви Епископи јер они јел`те чине СА Сабор. Ако сутра објаве евентуално неку супротну вест у вези овог дијалога, поставићемо и то наравно, али сада смо као православни хришћани дужни да поштујемо одлуке САС.
Наћи ћу и нешто више о томе о чему се тамо причало итд., па ћу поставити овде.

Што се присуства мајке на крштењу тиче, по угледу на старозаветне заповести, мајка је на 40-ти дан доносила дете у јерусалимски храм( уз одређена жртвоприношења), што је урадила и сама Пресвета Богородица-од Божића до Сретења има 40. дана као што знамо. Новозаветна црква је наставила ову праксу уз другачије молитве, али постоји у требнику( свештеничка књига) чин знаменовања и чин уцрковљења детета који се врши 40.-ти дан. Тада мајка детета опет може да улази у храм божији, да се причешћује итд., а пошто су некад крштења вршена врло често до 40. дана старости детета свештеници су говорили парохијанима да не треба да буде тада присутна. Ово су неки схватили погрешно као да то важи увек, тако да је дошло до неспоразума. Надам се да смо вам појаснили неке ствари.
Сачувана

zvezdana zvezda
Тек дошaо/ла
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 24

« Одговор #212 послато: 12. Септембар , 2009, 20:41:03 »

Hvala na odgovorima.Mnogo mi je jasnije Smiley
Сачувана
свештеник Иван Цветковић
Гост
« Одговор #213 послато: 12. Септембар , 2009, 20:57:01 »

Како многима није јасна мисија Православне Цркве у свету, како погрешно говоре о екуменизму, а не разликују православни икуменизам, ускоро ћу почети да пишем о томе. Тренутно сам у великој гужви, а чим завршим чујемо се. Нарочито, они који се позивају на Светог Николаја Српског, светог авву Јустина, светог Марка Ефеског итд...
Сачувана
karadjordje
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #214 послато: 12. Септембар , 2009, 21:11:09 »

Ја бих препоручио да сви ови ``зилоти``прочитају како је Свети Кирило ословљавао Несторија пошто је Несторије пао у јерес:са благочестиви епископе,владико,највјернији...а циљ је био да Црква снисходи колико може само да се спаси Несторијева душа и да не оде у јерес.

За Светог Јустина се зна да му није падало на памет да се одијело од Цркве као што раде ови данас,Свети Николај је имао дијалоге са свима....ево данас англиканци дају стипендије нашим богословима захваљујући раду Светог Владике Николаја.
Сачувана

Лазарица
мисионар
Инвентар форума
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 5.770

Kaži mi ko ti je prijatelj pa će mi on reći ko si

« Одговор #215 послато: 12. Септембар , 2009, 23:30:34 »

Ја бих препоручио да сви ови ``зилоти``прочитају како је Свети Кирило ословљавао Несторија пошто је Несторије пао у јерес:са благочестиви епископе,владико,највјернији...а циљ је био да Црква снисходи колико може само да се спаси Несторијева душа и да не оде у јерес.

За Светог Јустина се зна да му није падало на памет да се одијело од Цркве као што раде ови данас,Свети Николај је имао дијалоге са свима....ево данас англиканци дају стипендије нашим богословима захваљујући раду Светог Владике Николаја.

gde si bio karađorđe kad sam se "svađala" sa Milanom joooj

On traži citate a ja jadna uvek pamtim suštinu a ne šta je iz kog dela, ali znam da je propovedao čak i po hotelima попа
Сачувана

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.
свештеник Иван Цветковић
Гост
« Одговор #216 послато: 12. Септембар , 2009, 23:39:48 »

Оно што је изузетно опасно код Догматике (науке о истинама вере) јесте извлачење речи из контекста. Милион пута сам позивао оне који нападају Владику Игнатија да преслушају његова предавања, да прочитају његове књиге, али не вреди. Дагматика је наука која се ради систематично и не може да се прескаче и истрже из контекста. Оно што мени као свештенику и човеку смета је злоба и неискреност. Нажалост, секташки дух је захватио поједине главе у Цркви, и никога не виде. Њихов речник о томе говори. Свака друга им је реч "јеретик, паписта, змијулас, свејерес..." Зато ћу почети о овоме да пишем, али нека ова тема остане за питања свештенику која се тичу верског живота, а о овоме ћемо тамо где се то прича. Ову треба оставити за оне који су жељни речи живе, речи утехе.
Сачувана
karadjordje
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #217 послато: 13. Септембар , 2009, 00:02:29 »

gde si bio karađorđe kad sam se "svađala" sa Milanom joooj

On traži citate a ja jadna uvek pamtim suštinu a ne šta je iz kog dela, ali znam da je propovedao čak i po hotelima попа

Довољно је и  то....зна Милан знање него се боји,страх га је па зато тако наступа...
Сачувана

karadjordje
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #218 послато: 13. Септембар , 2009, 00:04:53 »

Оно што је изузетно опасно код Догматике (науке о истинама вере) јесте извлачење речи из контекста. Милион пута сам позивао оне који нападају Владику Игнатија да преслушају његова предавања, да прочитају његове књиге, али не вреди. Дагматика је наука која се ради систематично и не може да се прескаче и истрже из контекста. Оно што мени као свештенику и човеку смета је злоба и неискреност. Нажалост, секташки дух је захватио поједине главе у Цркви, и никога не виде. Њихов речник о томе говори. Свака друга им је реч "јеретик, паписта, змијулас, свејерес..." Зато ћу почети о овоме да пишем, али нека ова тема остане за питања свештенику која се тичу верског живота, а о овоме ћемо тамо где се то прича. Ову треба оставити за оне који су жељни речи живе, речи утехе.

А то је ка да дрвету причате...зборили не зборили џаба....

Но ја не мним како тијема момцима није стра` нападат владике...
Сачувана

Florensita
Гост
« Одговор #219 послато: 24. Септембар , 2009, 20:23:56 »

Pomaze Bog!
Oce blagoslovite!  попа
Ovo pitanje bih postavila bilo kom svesteniku.
Do kolike mere treba da se trpi nasilje u porodici i sta crkva kaze kako protiv toga da se izbori ako osoba koja je nasilnik nije krstena i ne planira da se krsti a uz sve to je i psihijatrijski bolesnik.Nasilje je i verbalno i fizicki???

Molim za odgovor...
Сачувана
свештеник Иван Цветковић
Гост
« Одговор #220 послато: 24. Септембар , 2009, 20:40:04 »

Pomaze Bog!
Oce blagoslovite!  попа
Ovo pitanje bih postavila bilo kom svesteniku.
Do kolike mere treba da se trpi nasilje u porodici i sta crkva kaze kako protiv toga da se izbori ako osoba koja je nasilnik nije krstena i ne planira da se krsti a uz sve to je i psihijatrijski bolesnik.Nasilje je i verbalno i fizicki???

Molim za odgovor...

Бог Ти помогао, драга Флоренсита.

Породица је, хришћански гледано, Црква у малом, а Црква јесте икона Свете Тројице. Опет, Света Тројица јесте заједница трију божанских Личности, које су слободне и које у слободи остварују заједницу једног Бога.
Брак и породица је светиња коју треба чувати као највећу светињу. Но, брак јесте такође остварење двоје бића у њиховој слободи, а оно шта их везује јесте љубав. Двоје, мушко и женско, из љубави рађају децу, у љубави их одгајају и васпитавају. Љубав подразумева да некога волите и у здрављу и у болести, дакле да подносите велике жртве. То опет значи, да волите некога баш такав какав јесте.
Да бих у отпуности дао одговор на питање, морао би да будем детаљно упознат са догађајима у породице, да ли је неко психички болесник од почетка, у којем сродству, да ли је породица икад била верујућа. Ја не волим да дајем паушалне изјаве које могу да се после обију о главу. А на питање, шта каже Црква, могу да одговорим да каже свашта, јер смо сви Црква и свако има неко мишљење о датим темама, проблемима итд. Не постоје неки званични ставови Цркве (сем оних које донесе Сабор Епископа помесне Цркве), тако да Ти ја могу одговорити као свештеник најсветије православне Цркве, али из неког свог духовног и породичног опита, искуства.
Бог Те благословио и укрепио.
Сачувана
Florensita
Гост
« Одговор #221 послато: 28. Септембар , 2009, 23:39:53 »

Pomaze Bog opet!  0104_cheesy
Ako moze jos jedno pitanje:
Ako nas neki pripadnik druge vere napada i vredja nasu Pravoslavnu veru da li treba cutati i gutati k'o curke kukuruz ili se treba suprodstaviti i braniti svoju veru?
Hvala...
Flor  ружа
Сачувана
сестра александра
Тек дошaо/ла
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 14

« Одговор #222 послато: 09. Октобар , 2009, 18:51:59 »

Помаже Бог,оче,благословите,шта Ви мислите какав је Ваш став,зашто човек мора да греши,да ли је то његов индикатив да буде све бољи и у том смислу напредује духовно,јер нема ко не греши,а да би задобио Царство Небеско,он се чисти у души,покајањем,постом и Св.Причешћем.За моје инересовање, пишите и причајте нам мало, онако дивно,како Ви умете,има ту и богословља,педагогије,патрологије,а највише брате ,по Српски народно!Уздравље.Опростите и помјаните!Ево ја мало екавски,ортодоксна босанка,будућа Херцеговка...Радост Вам душе испунила,милост Божија обитавала вавек у домовима Вашим.
Сачувана
свештеник Иван
Модератор
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 6.467

Пошто сам ја организатор овога скуууупаа...

« Одговор #223 послато: 09. Октобар , 2009, 19:29:18 »

Pomaze Bog opet!  0104_cheesy
Ako moze jos jedno pitanje:
Ako nas neki pripadnik druge vere napada i vredja nasu Pravoslavnu veru da li treba cutati i gutati k'o curke kukuruz ili se treba suprodstaviti i braniti svoju veru?
Hvala...
Flor  ружа
Да, а шта Ти мислиш: како би ми то требали бранити веру? Шта треба радити? Ја изнад свега верујем да наша вера није само човечанска мислена манипулација, већ је заправо истинско Богопознање. Е, сад шта је Богопознање? У сваком случају, одбрана вере не значи некога кљукати брдом информација о истинској вери, доказивати му нешто користећи разне аналогије које ми људи можемо да разумемо (јер Бог је потпуно другачији од свега што ми у природи спознајемо) како се данас то чини, па ако он то не разуме, онда да га бијемо или убијемо и тако мислимо да смо одбранили веру. На пример, овај форум, бар сам моје стране, нема идеју да вам да само обиље информација, па ћемо ми научно да докажемо Бога, или ћу да вам ја испричам моје искуство вере.. не. То није истинско Богопознање. Истинско Богопознање се једино открива кроз литургијски однос са Богом, а он је једино могућ у Цркви. Не знам да ли ме разумете, али се надам да ће временом ово бити све јасније и јасније.
Тај што напада нашу веру, шта он заправо ради? Он, заправо, нама проповеда своју веру, али његова вера није Богопознање, већ је његова вера последица мислених, логичких или нелогичних шпекулација. Е, сад се намеће питање како томе помоћи, јел? надам се да не мислите да и њега треба збрисати са лица земље и тако одбранити веру, како данас многи раде? Да, у томе је тајна, али, то ћемо полако сви заједно анализирати, није ово једноставна и лака тема.

На крају позивам вас да добро промислите о речима Христовим да љубимо (волимо) и непријатеље своје.
Сачувана

Посетите највећи каталог православних ресурса, клик на  
свештеник Иван
Модератор
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 6.467

Пошто сам ја организатор овога скуууупаа...

« Одговор #224 послато: 09. Октобар , 2009, 19:52:25 »

Помаже Бог,оче,благословите,шта Ви мислите какав је Ваш став,зашто човек мора да греши,да ли је то његов индикатив да буде све бољи и у том смислу напредује духовно,јер нема ко не греши,а да би задобио Царство Небеско,он се чисти у души,покајањем,постом и Св.Причешћем.За моје инересовање, пишите и причајте нам мало, онако дивно,како Ви умете,има ту и богословља,педагогије,патрологије,а највише брате ,по Српски народно!Уздравље.Опростите и помјаните!Ево ја мало екавски,ортодоксна босанка,будућа Херцеговка...Радост Вам душе испунила,милост Божија обитавала вавек у домовима Вашим.
Бог помогао,
Зашто човек греши? Да, али да би решили проблем зашто греши, морали би да појаснимо шта заправо значи грех, јел? И шта затим значи напредовати духовно? Да ли напредовати духовно значи наредовати у људкој природи (колико је то нама могуће као људима. Људска природа је ограничена то морате да знате), или направити "искорак" из ње и придружити се Ономе у коме можемо бесконачно да напредујемо? Пазите, ово је једно веееелико питање, надам се да сам јасан. Е сад, у Твом питању има једна, да је назовемо логичка грешка: не може Свето Причешће да буде средство за задобијање Царства Небеског, јер Свето Причешће је Христос у својој пуноти. Дакле, Причешће је циљ нашег живота, Причешће је наше обожење, наш најприснији однос са Богом, који је сада нама могућ. У том контексту Господ каже да ко не буде јео Његово Тело и пио Његову Крв, нема живота вечног.
На крају, за будуће развијање разговора битно је да знамо да спасти се греха, значи спасти се смрти. Том логиком, ја увек изједначавам грех са смрћу, јер грех знаћи промашај (циља), а циљ је живот јел тако?. Циљ нашег постојања јесте да у заједничарењу са Богом (кроз Литургију), добијемо живот вечни, и да наш живот вечни искључиво зависи од слободе Божије (знате да у "Оче наш" кажемо нека буде воља Твоја?). Овај живот, колико год он нама изгледао живахан, разигран, потпун, он то заправо није. Зашто, зато пшто вреба грех, зато што вреба смрт. Како може, питам ја вас, да живот буде потпун ако нас на сваком ћошку среће смрт, која не долази онда кад будемо стари, већ је стално уз нас? Зато је дошао Христос, зато су наше учи упрте у Њега, јер је Он једини Који је победио смрт! Зато овај проблем о коме говоримо није ствар етике (да ми само испунимо заповести, постомо...) већ ствар јединства Бога и човека.
Ето, ја сам начео нека питања, па полако да анализирамо. Ја бих волео да се овде придруже и остали свештеници.

« Последња измена: 09. Октобар , 2009, 19:55:31 свештеник Иван » Сачувана

Посетите највећи каталог православних ресурса, клик на  
Странице: 1 ... 7 8 [9] 10 11 ... 52   Иди горе
  Штампај  

Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Српски превод: Јован Турањанин
Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!
Страница је направљена за 0.618 секунди са 22 упита.