08. Септембар , 2010, 10:30:38 *
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.
Да нисте изгубили свој активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

Почетна   Помоћ Претрага Пријављивање Регистрација Skype Chat TeamSpeak3  

Допада вам се ова страница ? Дајте нам ваш глас, кликните на банер
Странице: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 52   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Поставите питање свештенику  (Прочитано 27567 пута)
0 чланова и 4 гостију прегледају ову тему.
Vokaj
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 2.204

« Одговор #150 послато: 14. Август , 2009, 10:09:32 »

Bolje vas nasao. To su bas ti koje sam gledao na tom filmu. Vidis kako zblaznjavaju ljude. Strasno. Hvala za knjigu. Hteo sam bas da nadjem nesto ovakvo da procitam... Pozdrav....
Сачувана
saznace se istina
Тек дошaо/ла
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12

« Одговор #151 послато: 15. Август , 2009, 03:55:48 »

Pomaze Bog oce Ivane,
posto sam se i ja novi clan zelela bih da postavim jedno pitanje u vezi veronauke.
Zasto civili predaju veronaku(znam da imaju zavrsen teoloski fakultet,bar vecina),u principu to su ljudi koji jos nemaju svoje porodice,
Zasto deci daju nekakve pismene vezbe da i deca pocinju da mrze veronauku
Zasto ako nema dovoljno svestenika jer oni su jedino kompetentni da predaju,civili ne nauce decu osnovnim stvarima,da ih odvedu u crkvu da deca znaju da se prekrste. celivaju ikone, da vide kako svestenik sluzi u oltaru i sta je liturgija,da im otvore crkveni kalendar i pokazu kako je u kalendaru obelezen post,da objasne deci da treba da poste kad pocne post i da svi zajedno sa verouciteljem dodju u crkvu na ispovest i pricesce(objasniti deci sta je ispovest)
I jos puno stvari koje deca neznaju a na zalost moraju da rade neke pismene vezbe i imaju knjigu iz veronauke
Сачувана
свештеник Иван Цветковић
Гост
« Одговор #152 послато: 15. Август , 2009, 08:27:18 »

Pomaze Bog oce Ivane,
posto sam se i ja novi clan zelela bih da postavim jedno pitanje u vezi veronauke.
Zasto civili predaju veronaku(znam da imaju zavrsen teoloski fakultet,bar vecina),u principu to su ljudi koji jos nemaju svoje porodice,
Zasto deci daju nekakve pismene vezbe da i deca pocinju da mrze veronauku
Zasto ako nema dovoljno svestenika jer oni su jedino kompetentni da predaju,civili ne nauce decu osnovnim stvarima,da ih odvedu u crkvu da deca znaju da se prekrste. celivaju ikone, da vide kako svestenik sluzi u oltaru i sta je liturgija,da im otvore crkveni kalendar i pokazu kako je u kalendaru obelezen post,da objasne deci da treba da poste kad pocne post i da svi zajedno sa verouciteljem dodju u crkvu na ispovest i pricesce(objasniti deci sta je ispovest)
I jos puno stvari koje deca neznaju a na zalost moraju da rade neke pismene vezbe i imaju knjigu iz veronauke

Бог Ти помогао сестро, добродошла на форум Живе Речи Утехе,

Нисам баш најкомпетентнији да одговорим на ово питање, зато ће одговор да буде кратак и из неке моје перспективе. Мислим да смо врло неспремно и неозбиљно ушли у школе. Поред тога, у школама не постоји довољна спремност за сарадњу, што је последица верске некултуре и условљеност наставника и учитељица часовима Грађанског васпитања (да би имали пуну плату, морају да предају Грађанско васпитање). Мислим да није проблем то што Вернауку предају цивили, него је проблем што многи мисле да је то знање једино обавезно за хришћанина. Лепо си приметила, децу треба водити у Цркву, тј. вероучитељ је тај који први треба да буде у Цркви сваке недеље, први тај који се причешћује и на тај начин да буде пример. Веронаука није обичан предмет, веронаука је остваривање живог односа човека са Богом. Читав наш живот у Цркви јесте веронаука. Ево, и овај форум је веронаука. Разни школски шаблони су неодрживи у Веронауци, то си такође лепо приметила.
Дакле, проблем треба решити тако што ће се деци давати оно што Црква и јесте, да то је заједница кроз Евхаристију, кроз причешће са Господом. Вероучитељи који на ово нису спремни, најбоље би било да се оставе тог посла и раде било шта друго.

На ово питање би било лепо да одговори и неко ко ради у шлколи а није вероучитељ.
Сачувана
W.A.Mozart
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 7.876

Smatram da je smeh jedna od najozbiljnijih stvari

« Одговор #153 послато: 15. Август , 2009, 09:58:30 »

evo,ja se javljam....predajem engleski u osnovnoj skoli...kod nas veronauku predaje moj drug koji je skoro rukopoložen u djakona...odnos sa kolektivom je super pre svega zato sto je direktor izuzetan.....nikad nije imao neprijatnost od kolege ali što se tiče dece,oče u pravu si debelo...osnovno znanje iz metodike bi bilo poželjno a i pristup je veoma bitan...on misli da je tu pre svega da im predaje i ubacio se da ispuni plan i program...ja mu kažem-kakav crni plan i program čoveče prilagodi se situaciji ali on nešto slabo reaguje i puno puta zove pedagoga na čas da smiruje decu i dovodi ih u red....i to 2.-3. razred..možete misliti kako je u 7. i 8.  Цмиздрење
Сачувана

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

saznace se istina
Тек дошaо/ла
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 12

« Одговор #154 послато: 15. Август , 2009, 14:27:25 »

Hvala vam oce Ivane na brzom odgovoru.Pa i dalje sam misljenja da je problem u civilima sto oni trenutno misle kako da prime platu i sto su to u principu neporodicni ljudi.Raditi sa decom je velika odgovornost pred Bogom i narodom,Deca su bezgresna i ako se sa njima neostvari kontakt i saradnja na casovima veronauke,ta deca su sutra izgubljena u ovom drustvu.
Сачувана
свештеник Иван Цветковић
Гост
« Одговор #155 послато: 15. Август , 2009, 14:40:55 »

Hvala vam oce Ivane na brzom odgovoru.Pa i dalje sam misljenja da je problem u civilima sto oni trenutno misle kako da prime platu i sto su to u principu neporodicni ljudi.Raditi sa decom je velika odgovornost pred Bogom i narodom,Deca su bezgresna i ako se sa njima neostvari kontakt i saradnja na casovima veronauke,ta deca su sutra izgubljena u ovom drustvu.

Да, имате право у многоме, но сам мишљења да није проблем што предаје цивил. Проблем је једино ако тај предавач, било свештеник или цивил, није утврђен у литургијском животу. Не може неко ко на разуме Цркву да говори о Цркви. Друго, предавач мора да прихвати правила дечије логике, то се учи у Катихетице са методиком наставе и педагогиком. Лепо си приметила, деца су безгрешна, али морате да будете свесни да су деца као сунђер који све упија. На Верско васпитање утиче вероучитељ у великој мери, али никако не смемо пренебрегнути и утицај породице. Ево очигледан пример: Вероучитељ каже деци да је недеља дан за Цркву, позове их да дођу на Литургију и он иде са њима. Међутим, неутврђени родитељи не пуштају дете из ко зна којих разлога. Ово је врло честа појава. Други пример: Вероучитељ научи децу да се пре ручка прекрсте и помоле. Опет, родитељи који то не практикују супростављају се, опет из ко зна којег разлога. И ово је врло честа појава, како и безброј других. Самим тим, мислим да је неопходно да родитељи прођу кроз катихезацију да би могли разумети дете. Дакле, проблем није једноставан и треба га гледамо из много углова.
Сачувана
W.A.Mozart
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #156 послато: 15. Август , 2009, 15:07:37 »

Deca su bezgresna

mislim da je ovo zabluda.... hmmm hmmm hmmm
Сачувана

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

И.Стојковић
ГЛОБАЛНИ МОДЕРАТОР
Не мисли да оде
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1.588

« Одговор #157 послато: 15. Август , 2009, 15:28:39 »

Помаже Бог!
Ево и мог скромног размишљања на ову тему.
Када сам ја ишао у осносвну школу (а били је то од 1969-1977..... joooj joooj joooj), учитељ , је дошао, дословце код сваког од његових ученика, како би се представио родитељима и упознао се са целокупном ситуацијом, у којој његов ученик живи. На основу стечених утисака, опет дословце, сваком од нас се обраћао другачије. Нико од нас деце није примећивао разлику у том опхођењу, али смо сви г. Павла Павловића,волели као члана породице. Тако смо га и поштовали, тако смо и прихватали његове савете.Нису ни тада биле некакве плате, као ни данас. Нису ни данас успешни у послу сви. Најмање су успешни они, који свој посао не воле , већ одрађују...Љубав и одговорност....увек и према свему...Када је то и основ "науке" која треба да се пренесе, успех је загарантован...Данашњи учитељи, који воде дечицу 4 године, не познају своју децу. Вероучитељ, предметни наставник, мора волети то што предаје, а затим онога коме предаје и ето успеха....Постаће нови "Павле Павловић"....Тако ја мислим....А онда не да  ништа није тешко, већ је све на Радост, а самим тим и Богуугодно.
Сачувана

"Прости верник"
Милан Меденица ака Меда Брутал :)
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 14.201

Господе, молим те, дај ми уши да чујем !

« Одговор #158 послато: 18. Август , 2009, 03:06:48 »

Deca su bezgresna

mislim da je ovo zabluda.... hmmm hmmm hmmm

деца се не рађају злобна, већ постају.
с друге стране незнање се опрашта.
Сачувана

Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ-Свети Никодим Светогорац и Свети Макарије Коринтски
http://www.4shared.com/document/OsXvnVgV/Dusekorisna_knjiga_O_CESTOM_PR.html

Кољивари http://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6097.0.html
Vokaj
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 2.204

« Одговор #159 послато: 21. Август , 2009, 09:43:21 »

I ja mislim da su deca bezgrešna, ali je interesantno kada u njihovoj, našoj duši dolazi vreme da ona pocinju da primaju i zle uticaje? Da li je to vreme kada deca postaju svesna sveta oko sebe, kada se razum probudi ili je to nesto drugo..? Tu je i pitanje posta i ispovesti kod dece? Da li je to mozda granica - početak grehovnog uticaja? Ako je tako, onda ovo može malo da poljulja neka teološka objašnjenja, kao npr. Ako se deca vaistinu radjaju bezgresna, onda Bog ima mogućnost da ih spasi od greha, tj. da ne dopusti da greh na njih nikako ne utiče, a ipak se to dogadja? To ima veze verovatno i sa Božanskim providjenjem.... itd... A i povrh svega ovoga, tu je i pitanje o nasledjivanju grehova od naših roditelja, do kog ono kolena...?

Nego, nadjoh interesantan link sa predavanjem Vladike Atanasija na temu o kojoj sam vas pre pitao. Audio zapis je u pitanju....
http://www.verujem.org/audio/atanasije/index.htm
Сачувана
AlefShin
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 3.807

« Одговор #160 послато: 21. Август , 2009, 09:54:50 »

Пок. Архимандрит Кипријан Керн који је написао врло интересантно Пастирско богословље у једној од исповедних група наводи и децу веома лепо описујући како им треба прићи итд.
Сачувана

Лазар
.
Дуго је са нама
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1.070

Радујте се

« Одговор #161 послато: 22. Август , 2009, 01:09:41 »

Што се тиче Лидије нека мој допринос буде овакав.

http://www.otacmilic.com/filmovi_azbuka_hriscanstva.php

http://www.otacmilic.com/filmovi_predavanja.php

http://www.otacmilic.com/filmovi_duhovna_misao.php

http://www.otacmilic.com/filmovi_veronauka_za_srednjoskolce.php

Брате хвала ти на овим линковима  коло Невјероватно је колико је ствари које нисам знао о својој вјери а мислио сам да знам, много сам научио одавде али што је можда и важније исправио сам неке моје заблуде, неке ствари које сам погрешно усвојио... Свако добро
Сачувана

W.A.Mozart
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #162 послато: 22. Август , 2009, 16:03:37 »

jel može link za k.kerna i pastirsko bogoslovlje-to bi baš voleo da pročitam
Сачувана

MiraSB
Гост
« Одговор #163 послато: 26. Август , 2009, 12:24:34 »

Bas mi je drago sto sam sa svima vama ovde...Puno mi znacite...Pogotovo sada kada sam puno tuzna...Mada ti i nije neka hriscanska vrlina... Цмиздрење Ipak, bice kako Gospod kaze, kao sto je i do sad bilo...
Imam jedno pitanje, glasi ovako:Da li kada te svi krive, i kada pricaju "ti mislis da si upravu, ti si toliko gresna" i td., jel' to moja geska, mislim da li to znaci da sam bas zaglibila?
                                             Puno pozdrava za sve vas...
                                                                                                 IC XC NI KA!  ружа
Сачувана
свештеник Иван Цветковић
Гост
« Одговор #164 послато: 26. Август , 2009, 12:30:20 »

jel može link za k.kerna i pastirsko bogoslovlje-to bi baš voleo da pročitam
Не знам да ли постоји нешто на интернету, моја пријатељица је неке делове те књиге прекуцала за нови сајт, али ја сам то негде загубио  crvenilo. Замолићу је да ми поново пошаље, па ћемо поставити.
Сачувана
karadjordje
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 4.090

« Одговор #165 послато: 26. Август , 2009, 12:31:45 »

Bas mi je drago sto sam sa svima vama ovde...Puno mi znacite...Pogotovo sada kada sam puno tuzna...Mada ti i nije neka hriscanska vrlina... Цмиздрење Ipak, bice kako Gospod kaze, kao sto je i do sad bilo...
Imam jedno pitanje, glasi ovako:Da li kada te svi krive, i kada pricaju "ti mislis da si upravu, ti si toliko gresna" i td., jel' to moja geska, mislim da li to znaci da sam bas zaglibila?
                                                                                                 IC XC NI KA!  ружа

Зрелост личности се огледа како неко подноси критику,како вели мој учитељ владика Атанасије  0104_cheesy

Кад те критикују,пусти их,нека их,ако су у праву онда ти БОГ скреће пажњу да се поправиш,ако нису у праву онда те БОГ учи смирењу  namigivanje
« Последња измена: 26. Август , 2009, 12:35:08 karadjordje » Сачувана

свештеник Иван Цветковић
Гост
« Одговор #166 послато: 26. Август , 2009, 12:43:06 »

IC XC NI KA!  ружа

Драго је и нама што си са нама  аплауз

Да, лепо си рекла да није баш хришћански бити тужан, али није ни лако бити весео кад искушења дођу, а то је зато што нисмо баш најбоље учврчшћени у Господу. У сваком случају, лепо размиљаш, нарочито ми се допада ово да ће бити онако како Господ каже, само што и то зависи од нас, тј. нашег ДА ГОСПОДЕ.

Што се тиче самога питања,ниси баш прецизирала шта те неко криви, тј. шта си Ти њима казала, па су они рекли да си Ти много грешна и да немаш право да им ишта кажеш. Иначе, благо ономе ко схвати да је грешан и који презнаје своју греховност. Данас има много оних који оправдање за своје неучествовање у црквеној заједници виде у томе што у Цркву долазе грешници, блудници, комунисти, ови, они... али Христос је једном реченицом побио њихова "оправдања" рекавши да није дошао ради праведника већ ради грешника. Ако Те, пак, неко исмејава збг Твоје вере, тада да се највише радујеш и веселиш јер је велика Твоја плата на небесима.
У сваком случају, сви смо ми заглибљени у блату смрти без Господа. Он је једнини Који нас извлачи из тог глиба. Зато се труди да узрасташ ка Њему и у Њему, редовно иди на Литургију, учествуј у Евхаристији и не брини.
Сачувана
antoneta
Наш човек
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 524

На крају свега само дела љубави остају...

« Одговор #167 послато: 26. Август , 2009, 15:08:13 »

Ево још једне утехе за нашу сестру Миру, речи Господа нашег Исуса Христа: "Опомињите се речи које вам рекох: Није слуга већи од господара. Ако мене гонише и вас ће гонити....." и још једна : "Да сте од света, свет би вас волео јер свет љуби своје. Али како нисте од света, него вас ја изабрах да будете једно са мном и са Оцем мојим, свет ће вас омрзнути имена мојега ради. Али не бој се мало стадо, ја сам победио свет..."
Сачувана

Љубав види вољену особу не онакву каква јесте него онакву каква треба да буде....
Светлана
Гост
« Одговор #168 послато: 26. Август , 2009, 17:10:44 »

IC XC NI KA!  ружа

Добро дошла, MiraSB.

Отац Емилијан, игуман светогорског манастира Симонопетра, се љутио на монахиње и монахе кад их за нешто прекори а они у одговор одмах почну да се правдају: "Нисам ја крив/а." Треба признати свој део грешке, прихватити критику и тражити опроштење.
Лакше је то кад ти се обрате с љубављу, кад осећаш да те не осуђују. У противном, потпуно те разумем што се буниш против прекора ако је изречен без љубави и са осуђивањем.
Сачувана
MiraSB
Гост
« Одговор #169 послато: 26. Август , 2009, 18:18:17 »

Hvala vam, bas ste svi ljubazni, jedva cekate da nekom pomognete...
I jos nesto mi se danas desilo:Moj otac mi neda da odem u petak u man. Rukumiju...on je musliman...Vikao je na mene i rekao mi je da necu nigde da mrdnem vise! Цмиздрење Цмиздрење Цмиздрење Цмиздрење Цмиздрење Цмиздрење Цмиздрење Цмиздрење
Сачувана
Светлана
Гост
« Одговор #170 послато: 26. Август , 2009, 19:01:55 »

I jos nesto mi se danas desilo:Moj otac mi neda da odem u petak u man. Rukumiju...on je musliman...Vikao je na mene i rekao mi je da necu nigde da mrdnem vise! Цмиздрење Цмиздрење Цмиздрење Цмиздрење Цмиздрење Цмиздрење Цмиздрење Цмиздрење

Нека, боље и да не идеш у манастир Рукумију. Дружи се ти овде с нама, читај и учи о Православној вери. Немој се свађати са твојим татом. Ако нема проблема и око тога, увек можеш да одеш у твоју парохијску цркву. Јеси ли крштена?
Сачувана
Милан Меденица ака Меда Брутал :)
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 14.201

Господе, молим те, дај ми уши да чујем !

« Одговор #171 послато: 26. Август , 2009, 20:33:52 »

није важно сејо, не спашава место већ Реч - ''Јер где су два или три сабрани у име моје онде сам ја међу њима.'' Свето Јеванђеље по Матеју, глава 18, стих 20.
Сачувана

Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ-Свети Никодим Светогорац и Свети Макарије Коринтски
http://www.4shared.com/document/OsXvnVgV/Dusekorisna_knjiga_O_CESTOM_PR.html

Кољивари http://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6097.0.html
MiraSB
Гост
« Одговор #172 послато: 26. Август , 2009, 23:49:38 »

Krstena sam naravno...Pa kakva bi to Hriscanka bila a nekrstena???  Другарство volim vas sve... hvala vam...E jer ce neko na chat da dodje nekad ljudi??? volim vas  ружа ружа ружа ружа ружа ружа ружа ружа
Сачувана
свештеник Иван Цветковић
Гост
« Одговор #173 послато: 27. Август , 2009, 11:53:15 »

Krstena sam naravno...Pa kakva bi to Hriscanka bila a nekrstena???  Другарство volim vas sve... hvala vam...E jer ce neko na chat da dodje nekad ljudi??? volim vas  ружа ружа ружа ружа ружа ружа ружа ружа
Како си се крстила, а отац Ти је муслиман? Мислим, како се није тада бунио? Ниси ли можда крштена тајно?
Сачувана
MiraSB
Гост
« Одговор #174 послато: 27. Август , 2009, 12:13:13 »

Nije bilo tajno, nije mogao protiv mene... 0104_cheesy I pevam u crkvenom horu, ne moze da mi zabrani, ne sme, ipak oseca strah, ne bas toliki, ali oseca...Moze da mi brani, ali ne sve.................... 1312
Сачувана
Странице: 1 ... 5 6 [7] 8 9 ... 52   Иди горе
  Штампај  

Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Српски превод: Јован Турањанин
Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!
Страница је направљена за 0.537 секунди са 21 упита.