09. Септембар , 2010, 23:45:08 *
Добродошли, Гост. Молим вас пријавите се или се региструјте.
Да нисте изгубили свој активациони e-mail?

Пријавите се корисничким именом, лозинком и дужином сесије

Почетна   Помоћ Претрага Пријављивање Регистрација Skype Chat TeamSpeak3  

Допада вам се ова страница ? Дајте нам ваш глас, кликните на банер
Странице: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 52   Иди доле
  Штампај  
Аутор Тема: Поставите питање свештенику  (Прочитано 27660 пута)
0 чланова и 5 гостију прегледају ову тему.
AlefShin
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 3.807

« Одговор #125 послато: 06. Август , 2009, 21:51:12 »

Хахаха, ово се сад десило чудо, да се три свештеника сложе у нечему  цепање од смеха цепање од смеха

Ко каже да се данас не дешавају чуда namigivanje
Сачувана

Ђомла
Богослов
Наш човек
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 685

НИШТА НАС НЕ МОЖЕ РАСТАВИТИ ОД ЉУБАВИ ХРИСТОВЕ

« Одговор #126 послато: 07. Август , 2009, 01:31:34 »

Нисам баш детаљно пропратио ову конверзацију у вези са покајањем и исповешћу, али верујем да је врло конструктивна. Мислим да би ово могао да буде добар допринос у погледу свих недоумица кад је преумљење у питању.           

Otac_Milic_Pokajanje_Prastanje_i_Pomirenje.avi
Сачувана

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)
karadjordje
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 4.090

« Одговор #127 послато: 07. Август , 2009, 01:33:02 »

Отац Милић је одличан  0104_cheesy
Сачувана

Ђомла
Богослов
Наш човек
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #128 послато: 07. Август , 2009, 01:34:38 »

Бићу мало нескроман. Један сам од његових изданака. 0104_cheesy
Сачувана

''ЈЕР САМ УВЕРЕН ДА НАС НИ СМРТ, НИ ЖИВОТ, НИ АНЂЕЛИ, НИ ПОГЛАВАРСТВА, НИ СИЛЕ, НИ САДАШЊОСТ, НИ БУДУЋНОСТ, НИ ВИСИНА, НИ ДУБИНА ,НИ НИКАКВА ДРУГА ТВАР НЕЋЕ МОЋИ ОДВОЈИТИ ОД ЉУБАВИ БОЖИЈЕ, КОЈА ЈЕ У ХРИСТУ ИСУСУ ГОСПОДУ НАШЕМ.'' (Рим. 8, 38-39.)
karadjordje
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 4.090

« Одговор #129 послато: 07. Август , 2009, 01:36:43 »

Е па онда си на правом путу  namigivanje
Сачувана

Ђомла
Богослов
Наш човек
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #130 послато: 07. Август , 2009, 01:44:30 »

На жалост многи још немају очи да виде и уши да чују.... Нарочито ови Ужичани, који пред вратима, ту у свом граду имају пример таквог радника на њиви Господњој.... Спој интелектуалца, богослова, физичког радника, свештеника који је своје приватно искуство потпуно уронио у искуство Цркве и кад говори, управо преноси то искуство... Али ми сејемо, а Господ чини да то семе узрасте и донесе плод у своје време. Поздрављам Вас за сада. Лаку ноћ! :smiley:
Сачувана

Silvana
Напише по коју
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 81

« Одговор #131 послато: 08. Август , 2009, 15:25:04 »

Имам неколико питања за све свештенике на овом форуму. Живим у једном београдском, можда и приградском насељу, мада га не осећам таквим, имамо нову, недовршену, али веома амбициозну цркву која личи на некакву грандиозну капелу а не на православни храм. Њене димензије се не допадају мом супругу, нарочито не воли чињеницу што је низвесно за колико ће година ова грдосија од храма бити завршена. Наш проблем је тај што је млади свештеник немаран према парохијанима, односно не долази нам у кућу, не освештава нам водицу, а његови телефони, баш кад је нужно, не раде или на њих нико не одговара. Ми смо своју децу васпитавали другачије, они нису навикли на свештеника који им ниједном није ушао у кућу. Да зло буде веће, тај свештеник је син пензионисаног професора Богословског факултета. Мог професора. Прошле године, млада попадија дошла је да предаје веронауку у нашу основну школу, иако је сумњиво њено образовање. Али, све би то могло да се толерише, да она није почела да малтретира децу, оно мало деце што иде на веронауку, нарочито децу верних који су теолошки образовани, а има их пар у нашем насељу. Мој млађи син ме је питао да ли сме наредне године да крене на грађанско, ја сам му наравно одговорила да може, мада знам да не може! Али, та вероучитељица, из сопствених комплекса, почела је да деци даје контролне задатке на сваком часу. Пошто сам члан Школског одбора на леп начин сам јој поручила да смањи тензију, одустане од тих својих бесмислених тестова и с љубављу приступа деци. Као породица, постали смо номади, јер наш парох често је био на путу, једном је чак одустао од литургије због Жикине шаренице... Покушали смо да идемо у свој храм, али тамо је ситуација отужна, нема дружења након литургије. Многи парохијани ми предлажу да пишемо Петицију Синоду да променимо свештеника, зато што је немаран. Готово су и најупорнији престали да иду у цркву, што је тужно. Не знам шта да радим. Како превазићи одсуство односа између свештеника и верника?
Сачувана
Lidija
Интересује се
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 427

« Одговор #132 послато: 10. Август , 2009, 01:22:12 »

Pomaze Bog!

Sta mislite o tome da se na ovom sajtu krenet sa tumacenjem osnovnih stvari u nasoj veri?Mnogi od nas ne mogu da spoznaju svoju grehovnost.Skoro za sve imamo (samo)opravdanje:"muz me maltretira,nije greh ako malo neznosti potrazim sa strane";"gazda se rasipa, a nama daje bednu platu,nije greh potkradati ga" i mnostvo slicnih primera.Ne shvatamo da je gordost kada se lako uvredimo,da je srebroljublje kada radije primamo nego sto dajemo.Mislim da bi bilo korisno kada bi nam oci podrobno objasnili,pre svega,smrtne grehe,a onda i ostale.
Tema ima mnogo.Ja sam za primer navela greh,jer u njemu vidim najvecu opasnost za duse nase. попа
Сачувана
W.A.Mozart
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 7.905

Smatram da je smeh jedna od najozbiljnijih stvari

« Одговор #133 послато: 10. Август , 2009, 01:54:33 »

treba upoznati hrista a ne grehovnost
Сачувана

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

Lidija
Интересује се
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 427

« Одговор #134 послато: 10. Август , 2009, 02:12:07 »

Naravno da treba Hrista UPOZNATI,a grehovnost PREPOZNATI,upravo da bi Hrista upoznao.Celo Sv.Jevandjelje nas na to upozorava.
Сачувана
Лазарица
мисионар
Инвентар форума
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 5.770

Kaži mi ko ti je prijatelj pa će mi on reći ko si

« Одговор #135 послато: 10. Август , 2009, 08:01:50 »

Pomaze Bog!

Sta mislite o tome da se na ovom sajtu krenet sa tumacenjem osnovnih stvari u nasoj veri?Mnogi od nas ne mogu da spoznaju svoju grehovnost.Skoro za sve imamo (samo)opravdanje:"muz me maltretira,nije greh ako malo neznosti potrazim sa strane";"gazda se rasipa, a nama daje bednu platu,nije greh potkradati ga" i mnostvo slicnih primera.Ne shvatamo da je gordost kada se lako uvredimo,da je srebroljublje kada radije primamo nego sto dajemo.Mislim da bi bilo korisno kada bi nam oci podrobno objasnili,pre svega,smrtne grehe,a onda i ostale.
Tema ima mnogo.Ja sam za primer navela greh,jer u njemu vidim najvecu opasnost za duse nase. попа

Mislim  da treba krenuti od 10 zapovesti, tumačenja, u pravu je Lidija, nemamo pojma koliko ljudi površno tumače tih 10 zapovesti

npr. 7-mu zapovest, koja govori o preljubi poistovećuju samo sa fizičkom preljubom i zo u braku joooj

Lepo bi bilo da neko ko dobro poznaje tekst a i ciše vas uz svaku zapovest i tumačenje stavi i citat iz Biblije koji govori o tome
Сачувана

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.
миш Мицко
ГЛОБАЛНИ МОДЕРАТОР
Инвентар форума
*
На мрежи На мрежи

Поруке: 3.224

« Одговор #136 послато: 10. Август , 2009, 09:33:16 »

Силванино питање је било упућено оцима,
само ако смем да и ја прокоментаришем.

Моја парохијска црква је велика, има пуно свештеника
и ја тамо имам утисак да не можеш да се зближиш ни са ким од њих...
(можда ја нисам довољно покушавала)
али цркву која ми је откривена, да кажем,
много волим,
наравно не цркву као грађевину, него људе који је чине
и тамо идем на службе.
А парохијски свештеник долази већ много година да свети водицу...
Сачувана

Без Господа смо ништа...
Ђомла
Богослов
Наш човек
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #137 послато: 10. Август , 2009, 10:17:38 »

Што се тиче Лидије нека мој допринос буде овакав.

http://www.otacmilic.com/filmovi_azbuka_hriscanstva.php

http://www.otacmilic.com/filmovi_predavanja.php

http://www.otacmilic.com/filmovi_duhovna_misao.php

http://www.otacmilic.com/filmovi_veronauka_za_srednjoskolce.php
Сачувана

Лазарица
мисионар
Инвентар форума
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 5.770

Kaži mi ko ti je prijatelj pa će mi on reći ko si

« Одговор #138 послато: 10. Август , 2009, 10:25:17 »

Што се тиче Лидије нека мој допринос буде овакав.

http://www.otacmilic.com/filmovi_azbuka_hriscanstva.php

http://www.otacmilic.com/filmovi_predavanja.php

http://www.otacmilic.com/filmovi_duhovna_misao.php

http://www.otacmilic.com/filmovi_veronauka_za_srednjoskolce.php

smem li ja ovo iskoristiti da postavim snimke u zasebnoj temi?

nadam se da o.Milić ne bi zamerio crvenilo
Сачувана

Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći.
Ђомла
Богослов
Наш човек
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #139 послато: 10. Август , 2009, 10:36:36 »

Наравно, Лазарице! То и постоји због тога да пружи утеху и помоћ многима.
Сачувана

Ђомла
Богослов
Наш човек
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #140 послато: 10. Август , 2009, 11:17:14 »

Имам неколико питања за све свештенике на овом форуму. Живим у једном београдском, можда и приградском насељу, мада га не осећам таквим, имамо нову, недовршену, али веома амбициозну цркву која личи на некакву грандиозну капелу а не на православни храм. Њене димензије се не допадају мом супругу, нарочито не воли чињеницу што је низвесно за колико ће година ова грдосија од храма бити завршена. Наш проблем је тај што је млади свештеник немаран према парохијанима, односно не долази нам у кућу, не освештава нам водицу, а његови телефони, баш кад је нужно, не раде или на њих нико не одговара. Ми смо своју децу васпитавали другачије, они нису навикли на свештеника који им ниједном није ушао у кућу. Да зло буде веће, тај свештеник је син пензионисаног професора Богословског факултета. Мог професора. Прошле године, млада попадија дошла је да предаје веронауку у нашу основну школу, иако је сумњиво њено образовање. Али, све би то могло да се толерише, да она није почела да малтретира децу, оно мало деце што иде на веронауку, нарочито децу верних који су теолошки образовани, а има их пар у нашем насељу. Мој млађи син ме је питао да ли сме наредне године да крене на грађанско, ја сам му наравно одговорила да може, мада знам да не може! Али, та вероучитељица, из сопствених комплекса, почела је да деци даје контролне задатке на сваком часу. Пошто сам члан Школског одбора на леп начин сам јој поручила да смањи тензију, одустане од тих својих бесмислених тестова и с љубављу приступа деци. Као породица, постали смо номади, јер наш парох често је био на путу, једном је чак одустао од литургије због Жикине шаренице... Покушали смо да идемо у свој храм, али тамо је ситуација отужна, нема дружења након литургије. Многи парохијани ми предлажу да пишемо Петицију Синоду да променимо свештеника, зато што је немаран. Готово су и најупорнији престали да иду у цркву, што је тужно. Не знам шта да радим. Како превазићи одсуство односа између свештеника и верника?

Да се разумемо. Ово није једноставно решити. Чини ми се да уопштени савети овде много не помажу, а могу да проузрокују и теже невоље. Не искључујем, наравно ни такву могућност, али мислим да би Силвани помогао неко ко је лично познаје и ко има мало непосреднији увид у дату ситуацију (бар да зна о којој се конкретно средини ради). Не треба сметнути са ума да Београд нема свог епископа, а да његову службу врше они којима није много стало до решавања оваквих ситуација. Трагично је и то што овај случај није усамљен, а има их прегршт и у провинцији.
     Не бих се смео усудити да било шта саветујем да не би други платили данак мом неискуству, а и питање је било упућено попа попа попа.
     Ово је конкретан проблем и мислим да га конкретним деловањем треба решити. Има алтернатива....
Сачувана

shalom
МОДЕРАТОР ЖРУ
Дуго је са нама
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1.358

« Одговор #141 послато: 11. Август , 2009, 00:46:25 »

Evo,ja se ispovijedih večeras, pa želim da podijelim s vama tu radost! Slava Tebi,Bože naš,slava Tebi! :smiley:
Сачувана

Ora pro nobis, sancta Dei Genetrix.Ut digni efficiamur promissionibus Christi.
Ђомла
Богослов
Наш човек
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #142 послато: 11. Август , 2009, 00:55:12 »

......и не греши више.... Радујемо се твоме преумљењу. Нека ти Господ Крвљу Својом спере све грехе за које се кајеш и чувајући те у светости подари ти непролазну радост живота!
Сачувана

shalom
МОДЕРАТОР ЖРУ
Дуго је са нама
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 1.358

« Одговор #143 послато: 11. Август , 2009, 00:58:18 »

Hvala u Gospodu što se radujete sa mnom.Svako Vam dobro dao. :smiley: Naravno,moram se čuvati daljih sagrešenja,uz Njegovu pomoć,vjerujem da ću se izboriti,jer ne postoji ništa svetije i moćnije od Njegovog Vetog Imena i Njegovih Svetih i Strašnih Tajni.

Slava Gospodu u vjekove!!!
Сачувана

Ora pro nobis, sancta Dei Genetrix.Ut digni efficiamur promissionibus Christi.
Милан Меденица ака Меда Брутал :)
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 14.374

Господе, молим те, дај ми уши да чујем !

« Одговор #144 послато: 14. Август , 2009, 01:12:10 »

ja čitao da sveti oci kažu da zaborav jeste zadnji stupanj opraštanja....baš to,kao gumicom....ali sam čitao i ono,razgovor starca i iskušenika---ako te neko udari po 1 obrazu,okreni drugi...a ako ne mogu....-onda je dovoljno da istrpiš taj 1 udarac i da ti ne udaraš druge
па кад се све сведе на ниво ''неко ме згазио у аутобусу'' онда је то ваљда логична дистанца ... не треба све к срцу примати и онда је лакше.
не кажем баш из искуства, али није лоше ни знати за почетак какав однос треба постићи Smiley
Сачувана

Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ-Свети Никодим Светогорац и Свети Макарије Коринтски
http://www.4shared.com/document/OsXvnVgV/Dusekorisna_knjiga_O_CESTOM_PR.html

Кољивари http://www.pouke.org/forum/index.php/topic,6097.0.html
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #145 послато: 14. Август , 2009, 01:18:49 »

Pomaze Bog!

ово уопште није безазлена тема, ја сам и даље у фазону да треба да будемо основна школа, а не бедем.
јер ако се школски све лепо научи и чини, онда ће и касније дух правилно да се развије ...
као неко духовно правилно васпитање, да не кажем кућно Smiley

ево и да допуним:
може рецимо много једноставније да се крене са неком темом типа - кажите шта вас боли, шта вас радује, шта вас растужује ...
можда је то лаганија храна и приступ целој ствари него одма са искусним информацијама, мени је било јако тешко у почетку да савијам свој ум око сваке новости и да испитујем сваку стару здраво-за-готово научену мисао, пошто сам матор крштен.
мора прво да се науче бројеви и азбука, ал на сажвакан начин.
« Последња измена: 14. Август , 2009, 01:20:42 Meda » Сачувана

Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ-Свети Никодим Светогорац и Свети Макарије Коринтски

W.A.Mozart
АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 7.905

Smatram da je smeh jedna od najozbiljnijih stvari

« Одговор #146 послато: 14. Август , 2009, 01:46:25 »

ja čitao da sveti oci kažu da zaborav jeste zadnji stupanj opraštanja....baš to,kao gumicom....ali sam čitao i ono,razgovor starca i iskušenika---ako te neko udari po 1 obrazu,okreni drugi...a ako ne mogu....-onda je dovoljno da istrpiš taj 1 udarac i da ti ne udaraš druge
па кад се све сведе на ниво ''неко ме згазио у аутобусу'' онда је то ваљда логична дистанца ... не треба све к срцу примати и онда је лакше.
не кажем баш из искуства, али није лоше ни знати за почетак какав однос треба постићи Smiley

medo,jel ti to svete oce trpas u autobus,daleko bilo.....???kazes da su se vozili u gsp-u?kakav je to nacin....ja sam razocaran...a sto me iznervira...jado  juhuuu juhuuu juhuuu
Сачувана

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

АДМИНИСТРАТОР
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

« Одговор #147 послато: 14. Август , 2009, 04:04:52 »

medo,jel ti to svete oce trpas u autobus,daleko bilo.....???kazes da su se vozili u gsp-u?kakav je to nacin....ja sam razocaran...a sto me iznervira...jado  juhuuu juhuuu juhuuu

како како молићу, данас је одраз мучеништва ако се на плус педесет возиш аутобусом, још ако ти улети Патријарх онда морају сви да стоје из поштовања, пошто човек неће да седне  смејање
Сачувана

Vokaj
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 2.204

« Одговор #148 послато: 14. Август , 2009, 08:42:58 »

Pomaže Bog i pozdrav svima....

Moje ime je Vojislav i učlanio sam se pre par dana. Koliko sam mogao da vidim, forum je odličan. Svaka čast. Elem, odlučih se da postavim par pitanja, pa da tako i ja zakoračim u ovu zajednicu i postanem njen deo. U skorije vreme me interesuje par svari pa bih želeo da čujem i vaše mišljenje o tome?
Nabasah slučajno nedavno na neki dokumentarc na internetu, otac Serafim, neki monah sa Svete Gore, Zilot, pričao sebi i o ostalim monasima i manastirima na SG. O starom i novom kalendaru, o ukidanju tipika Sv. Save u Hilandaru i sve to pripisuje Nekim nasim Vladikama i igumanima, posebno se lose izražava o bivšem Vladici Atanasiju Jeftiću. Interesuje me da saznam, ako neko zna, da li ima istine u njegovim rečima? Ima nesto sigurno zato što, tražeći posle po netu, a i video sam da imaju knjige i čitave polemike o tome, ljudi pričaju i dele se. Uopsteno, interesuje me da mi kazete ponesto o Zilotima, o novom i starom kalendaru u Grčkoj, jer koliko znam kod nas se to pitanje ješ ne postavlja, o tipiku Sv. Save ( da li je ukinut) .....?
Baš sam smrsio sve ovo, ali valjda cete me razumeti? Imam jos par pitanja (tema) o kojima bih voleo da diskutujemo, ali evo ovo je za prvi put.

PS. Valjda sam na dobrom mestu postavio pitanja?

Svako dobro.....
Сачувана
AlefShin
Инвентар форума
*
Ван мреже Ван мреже

Поруке: 3.807

« Одговор #149 послато: 14. Август , 2009, 09:22:21 »

Бог ти помогао, гос`н Јакове и добродошао на наш форум.
Тај монах је матејевац, а о целој проблематици старокалендарског раскола је најбоље прочитати познату књигу вл. Атанасија Јефтића `Заблуде тзв. старокалендараца`. До овог несретног раскола је дошло у Грчкој после брзоплетог увођења тзв. новог календара за време цариградског Патријарха Мелетија Метаксакиса. Затим су се сами старокалендарци поцепали у неколико фракција( тзв. матејевци, `тврђе крило` и тзв. флоринијанци, `мекше крило`) које су се опет цепале у нове уз то се непрестано међусобно анатемишући и клеветајући. Сад има, на жалост, десетак `Синода` који се опет међусобно не признају анатемишући се.
« Последња измена: 14. Август , 2009, 09:24:04 Alefshin » Сачувана

Странице: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 52   Иди горе
  Штампај  

Пребаци се на:  

Покреће MySQL Покреће PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC | Српски превод: Јован Турањанин
Исправан XHTML 1.0! Исправан CSS!
Страница је направљена за 0.466 секунди са 21 упита.